...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.09.03. 21:26 Csutakaszürkeló

Csutak falun (ha úgy vesszük)12.

Címkék: stressz mobilposta értelmiségi pazár dunai

 

bbjnick-nek

Az Új Szomszéd rettentő mérges volt. Úgy hagyta ott a mobilpostát az út szélén, mint az a bizonyos eb, a sz…t! A kiskaput is bevágta volna maga mögött, de a hajdanvolt kovácsoltvasat még a télen eladta a Bélának.

Dunai furcsállotta ezt a dühöt, hiszen húszezres bankókat látott a Szomszéd markában lobogni.

–Nem értem – osztotta meg Pazárral, már a kocsmában.

Pazár borsodit ivott, előtte pedig bevágott egy potya jégert.

–Én tudom.

No, persze, ő társalgott mobilpostásával egy keveset, amikor feladta Csutaknak címzett levelét.

„Sürgősségivel?” Kérdezte a mobilizált hivatalnok.

„Szanatóriumba minek? Jó lesz simán.”

„Stressz?”

„Mániás.”

„Az Új Szomszédoknak meg nem jött meg a szellemi pénz, csak a családi. Majd levették a fejem.” Asszociált Pazár mobilpostása.

–Szellemi pénz? – hitetlenkedett ártatlan arccal Dunai. –Nem tudtam, hogy művészember a Szomszéd…

–Szerinted?

–Szerintem…, hát…

–Azt a túltolerált jó édesanyádat, aki kitaníttatott téged ilyen okos embernek – Pazárnak megártott a jéger éhgyomorra. A vécékulcsot a csapostól hugyozás céljára éppen elkérő A Népi Kocsma Hőséhez fordult hát:

–Magyarázd el ennek az értelmiséginek, mert nem érti…

A Népi Kocsma Hősének hólyagja azonban ekkorra már erősen túlmotivált állapotba került, így Dunai, aznap legalábbis, már nem tudhatta meg, hogy miért jár az Új Szomszédjának az államtól élete végéig „szellemi pénz”.

És ti, kedves gyerekek, ti tudjátok?

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr98647215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.09.04. 07:18:19

Csutakaszürkeló!!!

Erről jut eszembe:

annak idején, amikor a városi tévében űztem az ipart, forgattunk egyszer a szépen felújított idegelmén is (tudósítás végett). No, én azóta is sokszor gondolok arra a gyönyörű, csöndes és nyugalmas, magas falakkal körülkerített kertre, ahol az ápoltak egyensúlyuk helyreállítása végett sétálgattak, pihengettek.

Nézd, én nem irigylem a betegektől a támogatást, annál is inkább, mivel nemritkán érzem, magam is rá-rászorulnék. Ugyanakkor: erős a gyanúm, hogy többször is meg kellene nekem ahhoz murgelnom, hogy egy kis szellemi pénzhez jussak.

No, megint demagóg fasiszta állat voltam. Fújjj!

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2008.09.04. 15:49:54

Jó volna, ha a kitűnő tanulók szüleit is legalább olyan mértékben támogatná (mást ne mondjak: jutalmazná) az állam,mint a ... ! Akár született, akár szándékosan előidézett a helyzet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.09.05. 06:04:24

Csutakaszürkeló!!!

No, némi megnyugvással látom, nem csak én vagyok demagóg fasiszta állat:-)

Egyszerű ez, csak érteni kell a logikáját:-) A kitűnő tanulók szüleit már nem kell motiválni, hogy kitűnő tanulót faragjanak a gyerekeikből. Tiszta sor, nem?!

De bízzuk ezt az elvtársakra!:-) Úgy fel fogják ezek emelni ezt a társadalmat, hogy a végén, annyi föld sem marad alatta, ahová lekuporodhatnánk, ha ránk jön a sz*rás:-(

ü
bbjnick