...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.12.04. 04:00 bbjnick

nemkerteve.blog.hu/2008/12/04/velemenyszabadsag_kampec

Címkék: demokrácia osi monopolhelyzet kereskedelmi televíziózás dominancia véleményszabadság médiapiac profitéhség az információkhoz való hozzájutás joga

 
 
 
Véleményszabadság kampec!
 
ÉS AZ INFORMÁCIÓKHOZ VALÓ HOZZÁJUTÁS JOGÁRÓL MÁR NE IS BESZÉLJÜNK
 
„Groteszk, hogy éppen az Open Society Institute (OSI) kavarta fel a hazai állóvizet az európai országok tájékoztatási szerkezetét felmérő elemzésével. Az OSI arra a megállapításra jutott, hogy a véleményszabadság és az információkhoz való hozzájutás lehetősége szempontjából kritikusnak tekinthető azoknak az országoknak a helyzete, amelyek túlságosan hamar nyitották meg médiapiacukat a külföldi befektetők előtt, és ahol két-három nagyobb kereskedelmi társaság dominálja a tájékoztatás piacát. Ezekben az országokban a monopolhelyzetbe került külföldi médiavállalkozások profitéhsége miatt veszélybe kerül a nemzeti tájékoztatás, a hazai információk előállításának és továbbításának képessége. Az OSI jelentése a nemzetközi elemző gyakorlatban szokatlan keménységgel leszögezi, hogy a nagy európai tévék elbutulása közvetlenül a demokráciát veszélyezteti. Magyarul a média nem szolgáltat elégséges információt stratégiai társadalmi kérdésekről, sőt, a tájékoztatási források beszűkülése következtében a választók a médiából annyi információhoz sem jutnak hozzá, hogy legalább négyévente szavazataikkal működtetni tudják a demokráciát. Magyarországon éppen ez a helyzet.” (Antal Zsolt, a PPKE - BTK Kommunikáció Intézet tanára)
 
Kertévé vagy demokrácia? Válassz, ha tudsz! :-(
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr6802799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.