...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.03.23. 20:06 Csutakaszürkeló

Imaginatív önkommentáció, szigorúan experimentális fundamentumon

Címkék: hazugság igazság ádám szűz hamvas béla önkontroll holttest értelmi tisztesség szolgaság

Minek utána?

Ennek utána:  magyarido.blog.hu/2009/03/16/ha_nincsenek_gondolataid_cselekedeted_van_aki_ertelmileg_nem_kuzd_a_bunnel_az_testileg_cselekszi_meg 

"A mai emberiség belülnézetben az értelmi tisztesség, vagyis az önkontroll hiánya. Ezért az ember, bármilyen romlott, abban a kényszerhiszemben van, hogy jó. Ő a jó. És minél romlottabb, annál inkább és annál kizárólagosabban és kivételesebben és megközelíthetetlenebbül. Seregestől vannak államfők és vezérek és költők és tudósok és apák, de főként anyák, akik silány elméjükben az angyali megdicsőültség jóságának tudatában élnek, pedig csak indiszkrétek és pimaszok és immorálisak és gonosztevők és becstelenek, és hogy e jóságot megtartsák, az ördöggel szövetkeztek, és e jóságért hazudnak és ölnek és árulkodnak és bosszút állnak és marnak és mérgeznek és. Senki se merte őket pofon ütni. Micsoda mulasztás. Ez éppen az értelmi tisztesség hiánya. Ezért a nemlétezés magas fokán állunk, mert az életet elárultuk az alvilágnak, és a reánk szabadított démoni erők közepette védelem nélkül állunk a mágikus inflációban. A meg-nem-fékezettek. Nincs tudásuk a szabadságról s ezért a szolgaságról sincs. Nincs tudásuk az igazságról, mert a szabadság: igazat mondani. Nincs tudásuk arról, mi a szabadság és az igazság együtt, a dicsőség. Ezért, ami ma van, nem lehet más, mint becstelenség és hazugság és szolgaság."

Béla báttya

 

Kedves, jó palkonyai Béla báttya!

Leveledet, amiben a halálemberiségről írsz, ha késve is, de megkaptuk. Találó soraid olyan nagyon azért nem örvendeztettek meg bennünket, jobban örültünk volna, ha megelégedsz egy sima menzakritikával. Mármint, milyen a koszt. Meg hogy milyenek ottan Palkonyán a palkonyai lányok.

Tudod, nálunk az a helyzet, hogy a fiatalok már nem akarják az életet - ezért aztán isznak is, mint a kefekötő -, a vénasszonyok pedig örökké szeretnének élni.

Mi lesz velünk? - nézzük egymást. Hát hogyne lennénk reménytelenek, mikor elfelejtettük, hogy mi van velünk.

Hát persze! Nem ismerjük az állapotunkat!

"Az örök titok föltárul ma,

és az Isten Fia ember fiává lesz,

hogy a gyarlóbbat magára véve,

nékem a jobbat adja.

Ádám hajdan csalódott.

Isten akart lenni és nem lett.

Isten lesz most emberré, hogy Ádámot istenivé tegye.

Örvendezzen a teremtés,

vigadjon a természet,

mert a főangyal félelemmel áll a Szűz előtt

és a bánattal ellentétes

örömteli üdvözletet hoz.

Isten, ki irgalomból emberré lettél, dicsőség néked!"

A szomszédban a Mari néni hetvenhat éves. Amióta csak emlékszik, minden évben március 24-én este elmegy a templomba és (többek között) elénekli ezt a himnuszt. Már vagy hatvan akárhányszor, biztosan.

Lehet, hogy már kívülről tudja?

Mindenesetre, holnap megint elénekli. Öreg is, beteges is, bármikor bármi megtörténhet vele, de ő ezt holnap akkor is elénekli...

A Mari néniből szép halott lesz. Úgy értem, szép lesz a holt-testének az arca. Ezt személyes tapasztalatból mondom Neked. Sajnos az utóbbi néhány évben sok falumbéli temetésén jártam. Megdöbbentő, hogy milyen sokat elmond az az arc a koporsóban. Földöntúli őszinteség.

Őszinte földöntúliság.

Hát, szervusz, kedves Béla báttya, majd még keressük egymást.

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr961020954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutakaszürkeló 2009.03.23. 20:11:21

bbjnick! élesítsd már azt a linket lécci!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.02. 06:44:00

@Csutakaszürkeló:!

Igen nagy örömmel tölt el, hogy így megtaláltátok egymást (szt.) Hamvas Bélával:-)Ezt a bejegyzést olvasva kezdem érteni, hogy miért olvassák ezt a blogot annyian: mert jó, azért testvérem!

ü
olvasód
bbjnick:-)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.04.02. 08:42:45


Bbjnick!
Az utóbbi napokban némi öröm és kevéske reménykedés közepette éldegélek, mintha valami sárkoloncot ráztam volna le magamról.
Nem látom a jövőt, ez pillanatnyi állapot.
De valami.


"Seregestől vannak államfők és vezérek és költők és tudósok és apák, de főként anyák, akik silány elméjükben az angyali megdicsőültség jóságának tudatában élnek, pedig csak indiszkrétek és pimaszok és immorálisak és gonosztevők és becstelenek, és hogy e jóságot megtartsák, az ördöggel szövetkeztek, és e jóságért hazudnak és ölnek és árulkodnak és bosszút állnak és marnak és mérgeznek és. Senki se merte őket pofon ütni. Micsoda mulasztás. Ez éppen az értelmi tisztesség hiánya."

Elképesztő méretűvé vált az "értelmi tisztesség hiánya".
A pofonná lendülő kezet, könnyedén állítja meg pénz, lehetőség, ígéret féluton, s válik a korábbi lendület simogatássá.
Kár érte.
Vártam a "Szabadságot", de mást hozott mint amiben reménykedtem.
Kár.