...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.08.23. 20:06 Csutakaszürkeló

Ha összefú' a szél

Címkék: richard brautigan ilf petrov mazsola és tádé

Tegnap, augusztus 29-én találkoztam egy irodalmi portál egyperces novella pályázatával, a szerelem a téma, beküldésének határideje 20-án volt - így jártunk.
Pedig megihletett:
 
1.
 
Mottó: „Már egy hete folyton csak esett az eső.”[1]
 
A férfi, aki a megszólalásig hasonlított Richard Brautiganra, legalábbis annak a fényképnek alapján, amelyik az illető, később öngyilkosság áldozatává vált, jeles amerikai íróról készült egy San Franciscó-i kora estén a Washington tér Benjamin Franklin-szobra mellett; a férfi, bajusszal és szemüveggel, egy lavór meleg vízben állt – meztelenül.
Az a már kétszer elvált asszony, akivel ekkor összeköltözött társas viszonyban élt, egy cinvödörben vizet rakott még fel a tűzhelyre. Vasárnap délután volt, kinn zuhogott az eső. Odabenn a mosdóvíz forró párájától és a cigarettafüsttől volt sűrű a levegő.
 
2.
 
Mottó: „Nem, ez nem Rio de Janeiro, sokkal rosszabb annál!”[2]
 
Az asszony ültében és cigarettáztában az olajzöld konyhaszekrényre könyökölt a konyhában, több helyisége nem volt már az apai örökségnek: a hosszúháznak, amit az ól felől megbontva, mint építőanyagot apránként eladogatott, és fonnyadt tekintetével a férfit nézte.
Csapzott cigánygyerekek ingerelték a kerítésnél a kutyát.
 
3.
 
Mottó: „… és mindenütt nyomodban jár a zaklattatástól való rettegés.”[3]
 
Már tudta, hogy amint a fürdőző befejezi a mosakodást; kiadja az útját.
Aztán majd este a kocsmában, ahol már mindenki jólértesült lesz, három deci fehér takarásában áthajol a pulton Mancikához, és a fülébe sugdos kajánul, pajzán beszédet, hogy a Bécikének akkora csak, mint egy kukac. És akkor így már minden érthetővé válik.
És, hogy kifelé menet rá sem fog nézni arra a bajszos, szemüveges férfire, aki a kijárat melletti asztalra könyökölve sörözik majd, és már a nyelve hegyén az, amit őróla szándékszik mondani széles vigyor kíséretében, amint kilép az ajtón; őreá halálos betegség vár, Bécikére pedig hajléktalan szálló a nagyvárosban.


[1] Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
[2] Ilf-Petrov: Aranyborjú
[3] Kempis Tamás: Krisztus követése

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr521333322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.24. 14:45:37

"Bevállaltad volna"?
Házat bontani az ól felől...? Hol itt a szerelem? Meg a lábvíz és a cigánygyerekek!!
Egy "szakértő" zsűűűri ilyenkor megsértődik. Mert a szerelem szép és megható, vagy minden más,fenn az éterben és lenn a műpokolban, ahogy azt olvasni lehet azon a portálon. Ez a három vicsor viszont már engedtessék meg nekem, hogy a szerelmes kóbor apácák megtévesztésére visszafelé írjam: ój imorab!

Csutakaszürkeló 2009.08.24. 18:46:30

@inszeminator: Be hát, mottó: "Bassza meg a kutya!" /Legényanya, magyar film, rendezte: ...majd bbjnick kisegít.../

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.24. 20:58:57

Olyan szomorú, mint Cseh Tamás korai dalai...
(Nem a láma, kinek szeme sötétkék...)

Tanulság: mégsincs olyan rossz sorunk, mint például Inszeminator elődjének a ház birtoklásában...

Bell & Sebastian 2009.08.25. 00:09:17

From:
Richard Brautigan: A Galilee Hitchhiker


Shellfish

Always spend a penny
as if you were spending
-----dollar
and always spend a dollar
as if you were spending
a wounded eagle and always
spend a wounded eagle as if
you were spending the very
-----sky itself.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.25. 01:37:07

@Csutakaszürkeló: !

A Legényanyát Garas Dezső rendezte.:-) Tényleg!:-D Csöndben jegyzem meg: (szerintem) olyan is:-). Ugyanakkor a film operatőre és vágója Tímár Péter volt (és ez meg is látszik rajta (úgy értem: a filmen)).

És: csatlakozom Inszeminátorhoz: ez a bejegyzésed (szerintem is) ój imorab! Főként a szogiografikus íz és a végén az a finom transzcendens áthallás (vagy visszhang?) nyerte el teszésünket (szerintem:-)).

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása