...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.09.19. 00:20 bbjnick

Az eseményhorizonton

Címkék: film magyarország hazugság valóság magyarság pokol kapitalizmus bűn lelkiismeret közérdek kommunisták feketelyuk eseményhorizont valóságérzékelés tér idő szakadék dimenzióváltás ideológiai terror valóságigény részérdek bajnai gy g

 
– Ilyet nem hogy kitalálni, de még megjegyezni se’ tudnék, úgyhogy gyorsan fel is írtam egy cetlire, mikor hallottam: „Sok részérdek sérül azért, hogy a közérdek összességében érvényesüljön.” Te érted ezt a mondatot, Z.?
 
– Nem értem, de tudom mi ez.
 
– Mer’ mi ez?
 
– Láttad te a Halálhajót?
 
– Azt, amibe’ a Sam Neill is…?
 
– Azt, amibe’ a Sam Neill.
 
– Azt láttam.
 
– Elég baj az neked.
 
– Hát, az a film tényleg nem embernek való.
 
– No, látod, ez a mondat éppen úgy működik, mint az Eseményhorizont nevű űrhajó gravitációs hajtóműve.
 
– Gondolod?
 
– Gondolom.
 
 
A kép forrása az Internet
 
***
 
Részlet Takács Ferenc Halálhajó c. cikkéből:
 
„(…) A Halálhajó az első Alien-film (akkor még igen szokatlan) űr-naturalizmusával indít, majd amikor témájához elérkezik, bevallva-bevallatlanul Tarkovszkij Solarisára ad variációt: a világ végét megjárt és sokáig elveszettnek vélt Eseményhorizont nevű űrhajó élőlényként tért vissza a túlnanról, s a fedélzetére érkező földi mentőosztag tagjait bűneik és mulasztásaik elfojtott emlékeivel szembesíti, a bennük lakozó pokol bugyrait nyitja fel számukra.
 
S nem csupán lelkileg, hanem kozmofizikai értelemben is az inferno kapujába visz el a film. A téridőt összehajtogatni képes gravitációs hajtómű ugyanis – mint lassan kiderül – a pokol kapuját üzemelteti: aki a közelébe kerül, azt a maga külön lelki poklából a nagy és közös Pokolba viszi, valahová a kozmoszon túlra. A film páratlanul látványos módon, a mai digitális special effect-technika minden trükkjét bevetve vezényli le önnön vizuális és dramaturgiai átmenetét a technikából a teológiába, az űrmunka ismerős és unott rutinvilágából a pszicho-horror totális kárhozatába: a néző egy huszonegyedik századi filmiparos-Dante pokol-vízióját veheti szemügyre. (Persze ha bírja cérnával: a vetítésen edzett retinájú filmátvevők takarták el szemüket a leginfernálisabb pillanatokban.) (…)” (Filmvilág folyóirat 1997/12 57-58. old., www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=1727)
 
Az „eseményhorizont” a Wikipédián:
 
 
Szemelvények Z. elméletifizikai munkásságából:
 
 
 
***
 
Utólagos megjegyzés: Ezt a bejegyzést nem filmajánlónak, hanem filmnemajánlónak szántam. Bárha olyan egyszerűen semlegesíthetnénk a bejegyzésben idézett mondat hatásait és következményeit, mint amilyen egyszerűen tartózkodhatunk a hivatkozott film megtekintésétől.
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés:
 
Schmidt hadnagy ajánlja:
 
Brit kutatók a határon:
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr751391892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.