...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.10.23. 06:52 bbjnick

Így vált’tok rendszert ti

Címkék: magyarország vírus 1989 1956 rendszerváltás rendszerváltozás szocializmus 2009 rendszerváltoztatás 1920 ezerkilencszázötvenhat németh lászló szabadságharc bolsevizmus 1919 sztálin j v emelkedő nemzet

 
– Föld hívja Z.-t, Z. jelentkezz!
 
Z. nyilvánvalóan nem volt köztünk. Pedig nem is ivott sokat.
 
– Föld hívja Z.-t, Z. jelentkezz!
 
– Jól van, na, csak elmerengtem.
 
– És?
 
– Nincs és. Ernyedek.
 
Z. felvette az asztalról sörösüvegét, szemmagasságba emelte, meglötyögtette az alján lévő maradékot. Majd így szólt:
 
– A fr_nc tudja, csajozni kéne!
 
Erre meg én nem tudtam mit mondani.
 
Ám ekkor Z. hirtelen nagyon is visszatért.
 
– Átküldted nekem azt a Németh-cikket, azt az emelkedő nemzetest…* – kezdte.
 
– Át – nyugtáztam, hogy tudom miről beszél.
 
– Hát én guglizgattam egy kicsit, mert érdekelt, hogy mennyire van jelen a neten a szöveg és nagyon cuki dologra találtam. Ha emlékszel, a cikk vége felé Németh azt fejtegeti, hogy két veszély is fenyegeti a forradalmat. Az egyik, hogy valami csúnyaság történik, a másik, hogy míg a nép forradalmasozdizik, „ruszkikhazázik”, azalatt a régi világ visszasettenkedik és valami 1919-es kurzus-féle lesz a vége. Te érted, mire utal ezzel? Ezzel a 19-es kurzussal?
 
– Érteni vélem.
 
– Az jó. Honnan vetted a szöveget, amit az emilben küldtél?
 
– A hódmezővásárhelyi városi könyvtár honlapjáról**. De nyomtatásban is megvan nekem, a „rózsaszín sorozatban” is megjelent nyolcvankilencben, az Életmű szilánkokban-ban***.
 
– Az f_sza, mert ahogy keresgéltem, jónéhány helyen, ahol felpakolták vagy idézték a cikket, az „1919-es kurzus” helyett „1920-as kurzus”-t találtam a szövegben. De sok helyen, nyugati magyar oldalakon is.
 
Bizony, igaza van Z.-nek, ezzel a „jelenséggel” én is találkoztam már. De nem akartam elkedvetleníteni, hagytam, mondja csak el, amit szeretne, ha már úgy belelendült.
 
– Ráakadtam a Hírünk a világban egy ötvenhatvégi számának pdf-jére****, abban 1919 szerepel. Az életműkiadásban is 1919 van, ugye? – kérdezte.
 
Mivel a napokban forgattam, tudtam neki válaszolni.
 
– Igen.
 
– Gondoltam! – koppintott mutatóujjával a kocsmaasztalra és kifejtette, mit is gondolt.
 
– Így vált’tok rendszert ti! Szerintem megtaláltam a bűnöst! Egy nyolcvankilences gyűjteményben***** megjelent a cikk, ahonnét aztán átvette a MEK******. És innét terjedt szét a vírus.
 
Z. nem csak feltárta, meg is magyarázta a jelenséget.
 
– Modellértékű történet! A h_lye bolsevik agy nem pihent. Rendszertváltunk, ötvenhat, Németh László a vonal, ezzel semmi probléma, de a 1919-et kijavította 1920-ra, mert ő jobban tudja. Ő mindent jobban tud. Így váltottak rendszert ők!...
 
Nem tudom valóban így történt-e, mindenesetre számomra logikusnak tűnt, amit Z. mondott. El is ballagtam a pulthoz és hoztam „még két sört”.
 
 
Z. álma
 
***
 
 
 
***Németh László: Életmű szilánkokban I.-II. Magvető és Szépirodalmi Kk., Bp., 1989., II. kötet 189.-192. p.
 
 
*****Napról napra: 1956 sajtója. Október 23.—november 4. Válogatta Szalay Hanna, Kolonel, Bp., 1989.
 
 
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés (2009. október 27.):
 
Néhány Németh Lászlóval és 1956-tal kapcsolatos bejegyzés:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr361469080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.