...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.10.28. 07:26 bbjnick

Huszárik Csontváryja (a)vagy „az élet nem elmélet, az élet valóság, amely kötelességgel jár mindenkivel és mindennel szemben” 1.

Címkék: élet film magyarország valóság magyarság kötelesség magyar film csontváry kosztka tivadar valóságérzékelés magyar festészet valóságigény huszárik zoltán napút

 
2009. október 29-én, csütörtökön, 22 óra 30 perctől a Filmmúzeum tévécsatorna levetíti Huszárik Zoltán Csontváry c. filmjét.
 
Gondolkodtam rajta: hogyan is adhatnék ennek a bejegyzésnek némi „nagytávlatot”, hogyan is tudnám értelmesen és érdekesen leírni (anélkül, hogy rosszízű prekoncepciókkal megmérgezném a filmmel való első találkozás izgalmát, örömét), milyen „tárnákat” is nyitott (és nyit), milyen perspektívákat is előlegezett (és előlegez) meg (szerintem) a Csontváry c. film? Végülis arra jutottam, hogy ajánlom az alkotást és miután bemutatásra került (s akit érdekelt, megnézhette), akkor mondom csak el „észrevételeimet”. Így lesz.
 
Csontváry
1979, színes, 111 perc, Huszárik Zoltán
 
„A film két szálon bonyolódik. Egyfelől követi Z., a színész sorsvonalát, aki olyan kényszerhelyzetbe kerül, hogy a rá háruló, megoldhatatlannak tetsző művészi feladat miatt deviánssá lesz, szétzúz minden kapcsolatot maga körül, majd teljesen feloldódik Csontváry eidoszában… Ide egy Rilke-sor kívánkozik, mintegy a Csontváry-film politikumát is jelezve: <<Változtasd meg életed!>> – mert azt akarják, hogy ne változtasd meg. (Nem árulok el titkot: a Csontváry-filmet Latinovits Zoltánnal terveztük, a vele folytatott beszélgetésekben próbálgattuk a képzelt film kezdő képsorait, ő játszotta volna a szerepet; a filmet az ő emlékének ajánlom.) Másfelől követi a film Csontvárynak, a festőnek az útját, mely profetikus megjelenése révén azonos a küldetéssel. <<Ihletettség, akaraterő a szárnyaim>> – mondja Csontváry, s repül is, a Napig; míg Z., a színész szárnyaszegetten hull alá, hogy Csontváryként még megérje halálát, egy ország pusztulását… A képzelet, az álom, a valóság egyaránt röptetői a filmnek, s ez egyúttal arra is alkalmas, hogy a szerkezetet láncszerűen összefogja. A mélyrepüléstől a fellegekig ível pályája… Két másik figura, a Múzsa és a Bolond, Z. és Csontváry alakja között ingázik; hol gesztusaikban, hol verbálisan is közvetítik, tolmácsolják Csontváry gondolatait.” (Huszárik Zoltán)(*)
 
Rendező: Huszárik Zoltán
Forgatókönyv: Császár István
Operatőr: Jankura Péter
Vágó: Kármentő Éva
Zene: Kocsár Miklós
Gyártó: Hunnia Stúdió
Szereplők: Ichak Finci, Rajhona Ádám, Drahota Andrea, Holl István, Bánfalvy Ágnes, Balázs Samu, Dajka Margit, Temessy Hédi, Lontay Margit, Márkus László
 
Egy kép a filmből
 
A vetítés után folyt. köv.
 
***
(*)Zsugán István: A Nagy Motívum igézetében. Huszárik Zoltán. in: Zsugán István: Szubjektív filmtörténet 1964 – 1994. Osiris-Századvég, Bp., 1994., 434. – 435. p. (eredetileg megjelent: Filmvilág, 1979. 17. szám) - A cikk (az interjú) a Világhálón is megtalálható, olvasható. Itt: www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=8136
 
***
 
Schmidt hadnagy ajánlja:
 

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr871480607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.28. 10:15:33

szerettem ezt a filmet. a hírek szerint eredetileg latinovits lett volna a fsz. kár, hogy nem lett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.28. 12:45:32

Olyannyira Latinovitsnak szánta Huszárik ezt a szerepet, hogy a film első képkockáit (egy vizen vergődő madár/vízről felszálló madár elmosódott képe?) egyenesen Latinovitsnak dedikálta.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.28. 22:03:38

Emlékszem: a Puskin moziban láttuk 30 évvel ezelőtt. Odakint hűvöskés volt az idő, de tiszta az este. Kijövet a kontraszt kicsit belénk fojtotta a szót.
Tetszett nagyon és mégis... Akkor már jó ideje vadásztunk a képeire; mik közül sok végezte szétdarabolva, kiadott vászonként főiskolások ecsetje alatt az ötvenes években - mesélte egy komoly freskófestő egyszer.Később már maga is tanár a Főiskolán.
Ez az érzéssel ejtett szó sokaknak nagyobb dicsőség volt, mint a lazán odavetett xwz Egyetem...
Hazafelé senki nem gondolta volna, hogy alig több, mint negyedszázad múlva ugyanott lőni fognak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.29. 03:53:33

@Gasper: & @Grift:

Meg ne nehezteljetek rám, de úgy gondolom, ezt a szerepet Latinovits egészen biztosan nem tudta volna eljátszani. Alkatilag alkalmatlan volt/lett volna rá. Nem tudom, de gyanítom, hogy ezt Huszárik is tudta. Latinovits nagy színész volt, sok minden "tudott lenni", ha a szerep megkívánta, de "jelentéktelen" nem. Csontváry karakterének pedig éppen ez az egyik legfontosabb jellemzője. Azt is le merem írni, hogy: átlagos/középszerű. Kívül-belül átlagos/középszerű ember, átlagos/középszerű vágyakkal, átlagos/középszerű rigolyákkal. És akkor beütött nála a ... Ettől még ő átlagos/középszerű maradt mindenben, "attól eltekintve", hogy létrehozta, amit létrehozott. Majd élete végén, ahogy alkotóereje elhagyta, egy átlagos/középszerű elmebetegként végezte. Persze, lehet, hogy tévedek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.29. 04:20:24

@Mormogi Papa:

Illyés Gyula mondja valahol, hogy a kádári kultúrpolitika egy "hattyúnyakú görény" (volt). Tudott jókat mondani az öreg:-)

Az a tény, hogy az a rezsim addig tudta húzni, ameddig húzta, abban nagyon nagy szerepe volt annak, hogy tudták, de legalábbis érezték, a hatalombitorlók, hogy a kultúrával óvatosan kell bánni. Sok mocskosságot műveltek, de a látszatra azért időnként egy keveset adtak. Hagyták annyira élni a kultúrát, hogy ha gond van, legyen mi mögé behúzódniuk, a kultúrával, mint valami maszkkal, valós identitásukat eltakarniuk. Ezek a maiak már annyira lealjasodtak és kiégtek (s ennek következtében: elh*lyültek), hogy kész csoda, hogy "csak" gumilövedékkel és nem élessel támadnak a nemzetre. A liberál-szoci-kultúrpolitika eredményei a lincselő cigányhordák és a rendőrsortüzek:-(

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.29. 08:28:13

@bbjnick:

nem haragszom:) választ meg már nem kapunk milyen lett volna. egyszerűen kiváncsi lennék milyen lenne vele a film. egyébként én egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy latinovits nagy színész lett volna. sőt. eleve egy színész a színpadon színész. a film, háááát.... tudjuk. szép műfaj, jó műfaj, de a színész nem ott dől el. latinovits filmszínész volt és annak is kissé maníros szerintem. most tessenek engem agyonverni.
amit csontváryról írsz, igaz. egy bekattant kispolgár. :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.29. 09:06:03

@bbjnick: @Grift: Nem tudom. Én azon a véleményen vagyok, hogy a "bekattant kispolgár" Csontváryt éppen hogy kiválóan el tudta volna játszani Latinovits. És hangsúlyozom, nem a városi gyógyszerészt, hanem a látomásos (flúgos?) festőt, aki nekiindul lefesteni a nagy hegyeket és a bibliai tájakat. Szerintem erre tökéletes lett volna Latinovits, noha teljesen egyet értek a két különböző karakter összeegyeztethetetlen voltával.

Szerintem a Csontváry film két okból nem volt igazán sikeres. Az egyik ok Latinovits halála, amitől Huszárik maga is teljesen megzuhant, a másik pedig a jellegtelen bolgár színész játéka, amely nyilván Csontváry kispolgári világához jobban illett, de semmiképpen nem a bekattant gyógyszerészhez.

Latinovitsról nekem is az a véleményem, hogy a szó klasszikus értelmében nem volt színész. Sőt, ő egy meglehetősen hiú és hisztérikus ember volt, irgalmatlan individualizmussal. A szerepei is inkább önmagáról szólnak, gyakran irgalmatlan modorossággal turbózva.

Cserhalmi egyszer elmondta, hogy amikor forgatták az Amerikai anzixot, a Bódy Gábor volt a legjobban ledöbbenve, hogy felkérésére a Latinovits szó nélkül elvállalta Csutoros Sándor utószinkronját, vagyis egy piás, nemszínész szobrász karakteréhez gond nélkül a hangját adta. Voltak azért ilyen érdekes dolgok is.

Valahogy úgy gondolom, hogy az egyébként építészmérnök végzettségű Latinovitsot nem a színészi kvalitásai miatt szeretjük.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.10.29. 09:45:51

@bbjnick:
Hagyták annyira élni a kultúrát, hogy ha gond van, legyen mi mögé behúzódniuk, a kultúrával, mint valami maszkkal, valós identitásukat eltakarniuk. Ezek a maiak már annyira lealjasodtak és kiégtek (s ennek következtében: elh*lyültek), hogy kész csoda, hogy "csak" gumilövedékkel és nem élessel támadnak a nemzetre. A liberál-szoci-kultúrpolitika eredményei a lincselő cigányhordák és a rendőrsortüzek:-(

A "hattyúnyakú görény" telitalálat.

Húgom, a Széchenyi könyvtárban összeismerkedett agy apja korabeli költővel, feleségül ment hozzá. A költő ekkoriban a magvető lektora, később az uj tükör főszerkesztője.
Beleláthattam kissé az említett görény vackába, nem nagyon lepődtem meg, azon sem, hogy a főszerkesztő úr már annyira undorodott az egész közegtől, hogy szinte be sem járt a hivatalába.

A mondandóm lényeg még hátra van, de nem gurul ez a sz@r, nem tudom visszatekerni, inkább abbahagyom.

Még annyit, ebben az időben már működött a szabadeurópa rádióban minden nap erőteljesen hangoztatott szamizdat központ, Rajk lakásán.
Hagyták.
Ugyanakkor sok érdekességet hallottam elhallgattatásokról, megfélemlítésekről kisebb, de számukra jelentősebb ügyekről, és módszerekről.
Mindez pedig a kiváló hattyúnyakú görényt jellemzi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.30. 07:11:05

@bbjnick: köszönettel véve ajánlódat, tegnap megnéztem a Csontváryt. Úgy tizenöt éve láttam utoljára ezt a filmet és hasonló a problémám most is, mint akkoriban. Valahogyan nem áll számomra össze igazán filmmé ez az anyag. Szeretem a film képi világát, igen jellegzetes és harmonikus színvilágát, de nagyon szeretem azt az atmoszférát is, amit Huszárik létrehoz a különféle jelenetekben, terekben, a színészvezetéssel, egyebekkel. Ilyen atmoszférateremtésre például a besúgó és egyetlenmagyaroszkárdíjas osztálytársa még a Szerelemben sem volt képes.
És abban a véleményemben is megerősített a tegnap újranézett Csontváry, hogy talán Latinovitscsal egy egészen izgalmas anyag jött volna létre a nyilvánvaló karakterbéli különbségek ellenére is.

Viszont Drahota Andrea nőisége rendesen lenyűgözött :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.30. 08:05:59

én is néztem egy ideig, aztán az álom. egyébként az volt az érzésem, hogy eléggé félrement ködevés, olyan, huszárik, huszárikkodik. érdekes 20-30 év távlatából újraolvasni-látni dolgokat. sok mindenről elrebben az egykori káprázat.

de azon gondolkodtam, csontváry kapcsán, hogy ez az elhivatás azért érdekes dolog. mindenkiben ott van minden, de sosem jön elő a legtöbb esetben. és akkor van hogy katt, és egy kis senki elkezd tök dilettáns, de iszonyú erős, emberen túlmutatóan erős dolgokat csinálni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.30. 23:57:36

@inszeminator:
Azért én a folytatásra/befejezésre is kíváncsi volnék:-) Ha az a sz@r gurulni kezd és vissza tudod tekerni, megköszönném, ha leírnád a történet folytatását/befejezését is:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.31. 01:31:33

@Gasper: & @Grift:

Megnéztem én is újra:-) Nem olyan rossz film ez a Csontváry:-) Számomra egy (még ma is) élvezhető és izgalmas alkotás (volt most is). Tulajdonképpen mind igaz rá, amit itt leírtunk: az egyéni képi világ, a jellegzetes és harmónikus színvilág, a sajátos, erős atmoszféra, de ugyanakkor a "kísérleti jelleg" is ("huszárikkodás":-)).

Engem, ami a legjobban megfog és megráz ebben a filmben az az, ahogyan a Csontváry-"jelenséggel" birkózik. Nem az a lényege ennek a filmnek, hogy Huszárik egyszerre próbálja megérteni Csontváryt a hagyatékból (az életműből) és önmagából (Huszárikból)? :-D (Bár ez, ha jól meggondoljuk, nem is olyan vicces.)

"de azon gondolkodtam, csontváry kapcsán, hogy ez az elhivatás azért érdekes dolog. mindenkiben ott van minden, de sosem jön elő a legtöbb esetben. és akkor van hogy katt, és egy kis senki elkezd tök dilettáns, de iszonyú erős, emberen túlmutatóan erős dolgokat csinálni " Ez a @grifti dilemma ott dolgozik Huszárikban is:-) Mi ez a "csontváry-jelenség"? Mit jelent ez? Mit lehet ezzel kezdeni? Mit üzen ez nekünk, mire kötelez ez minket? Egyáltalán, akkor most, hogy is van ez az egész?!

Megpróbáltam elképzeli, és úgy látom, hogy valóban nagyon erős dolog született volna abból, ha Latinovits játsza a főszerepet. Még kevesebb köze lett volna Csontváryhoz (no, nem mintha így olyan nagyon sok lett volna:-)), de Latinovits lehetőséget kapott volna egy olyan jutalomjátékra, ahol teljes intenzitásában kibonthatja-megmutathatja önmagát. Erre én is kíváncsi lettem volna.

Ami miatt számomra ez a film különösen érdekes, az a motiváció, ami létre hívta. Erről szól majd ennek a bejegyzésnek a második része. Nem akarom lelőni a poént, csak annyit írnék most ide, hogy a XX. század elején-első felében több olyan életmű született, aminek csak részleges feldolgozásával is (a kultúrába való részleges beemelésével, integrálásával is) máig (is) adósak vagyunk. (Nem tudjuk "feléri".) Ez az adósságérzés pedig úgy működik, mint egy katalizátor:-) (Ha elhagy több napja kínzó rosszullétem és fejfájásom, befejezem azt a bejegyzést:-))

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.31. 03:10:49

@bbjnick:

Nem tudjuk "feléri"=Nem tudjuk "felérni"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.31. 08:23:24

eszembe jutott, hogy vagy 25 éve volt egy csontváry monodráma szakácsival a víg stúdiójában. jó csontváry volt. mintha fel lenne véve, rémlik, hogy valamikor leadták valamelyik adón. ha előkerül érdemes megnézni. talán. na, ez tényleg csak úgy "félre" :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.31. 16:57:59

A Szakácsi-féle drámából még tv film is készült, de sajnos nem láttam (ó, mindenható gugli!):

www.port.hu/csontvary_-_avagy_a_vilaghodito_hun/pls/fi/films.film_page?i_film_id=86975&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=&i_topic_id=1

Off: Szakácsit Gaál István Peer Gynt-filmjében nagyon szerettem.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.10.31. 22:15:38

@bbjnick:
Aczél találata volt az Új Tükör, s az is egy csavar az egészben, hogy nem Illyést bízta meg vele. Az túl erős lett volna. Illyésben nem bízott, illetve tartott tőle, ezért bízta meg a sógórkámat egy hármas fejeként, mint népi származékot.
Benjámin volt a második, és betett melléjük egy televíziós riportert, nem emlékszem a nevére, külföldön csavargott, megbízható elvtárs volt. Ebből következik, hogy tulajdonképpen senkiben sem bízott, szépen felállítgatta egymással szemben a bábukat.
A televíziós végül nem jött be az előző kettő ellenállása miatt, ők Fekete Sándor Petőfi kutatót favorizálták, aki viszont a maga nyolc évével a főnöknek nem tetszett.
Végül csak összejött a hármas és egy darabig jól működött. Írtózatos megvetés és útálat lett belőle.
Én eljártam a szamizdad boltba, mert a rámtelepített fickót érdekelték bizonyos dolgok, szóval a Páskándi féle Vendégséget játszottuk, ő nem tudta, hogy én tudom, hogy kicsoda és persze terelgettem. Csak közben rendszeresen szétverték a kocsimat.
Tökéletes helyen volt a bolt, a szemközti lakásból nagyszerűen lehetett kontroll alatt tartani./ Fő utcai tanulóidő.../
Néha találkoztam húgoméknál Feketével s az ő szépséges asszonyával, s csodálkoztam, hogy mennyire két szálon futnak az események.
Egyrészt ugye a tiltott szamizdad irodalom szabadon beszerezhető - bedobott az ember néhány százast a nagytálba, és mennyire vigyáztak a lapnál ennél sokkal kevésbé veszélyes megnyilvánulásokra.
Most nem folytatom tovább, mert nincs hozzá jogom, csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az a bizonyos kultúrális élet eléggé manipuláltan létezett, és már akkori állapotában felismerhetőek voltak előrelátó, de legalábbis számítón a jövendőt kutató tekintetek.
Sajnos sokan azt is elhitték, hogy a rendszer az oka a "fiókok" titkainak , de sajnos ez tévhitnek bizonyult.
Egyszerre létezett az ál, az engedélyezett, és táplált-bátorság és a beszariság.
Ugyanakkor az Illyés vonalnak volt valami hatása, húzóereje, leginkábbis ott ténferegtek aki értek valamit, dehát...
Szóval az is a múlté.

Sajnos nem láttam a Csontváry-t, nekem meghatározó filmélmnyem a Makk féle Szerelem.
Talán azért is mert éltem már abban a korban s a helyszínek is ismerősök voltak.
A Pasarét és környéke, Zúgliget, elvtársak és elkaszált elvársak, szóval együtt az egész.
A Szerelem, telitalálat. Nincs elkenés, mint a Bacsónál.
Most pedig elég belőlem.
Üdv:
Insz...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.01. 07:16:51

@Gasper: óbasszus! Most kapcsoltam, Inszeminator kommentje után. Fentebbi kommentemben természetesen nem a Makk-féle Szerelemre, hanem a Szabó-féle Szerelmesfilmre gondoltam.

Érdekes párhuzam a pályáját egyszerre kezdő Huszárik és Szabó párhuzamos életútja is. Ki mire volt hajlandó és ki mire nem abban a rendszerben. Mindezt érdemes volna egyszer megvizsgálni egy csonkán maradt és egy máig viruló életmű összevetésével. Mert szerintem Huszárik és Szabó sorsának alakulása egészen pontos látleletet ad ennek a rendszernek a máig ható szisztémájáról, utóéletéről. Irgalamatlanul gusztustalan az egész.

Más. Szerintem a Szerelem a legjobb rendezése Makk Károlynak. Fura hogy ilyen tiszta filmet tudott csinálni a fazon azokban az években, miközben mind minőségben, mind a hatalomhoz való viszonyában elképesztően hullámzó Makk munkássága.
Na jó. A Liliomfi és Az egy erkölcsös éjszaka is ritka jó filmek, de az utóbbi Tóth János operatőr érdeme is. Ő volt a legtöbb Huszárik-rövidfilm operatőre. Ja, és a Szerelemé is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.01. 15:09:16

@inszeminator:

Féltek. Szorongtak és sakkoztak. Manipuláltak mindent, bizonyára leginkább önmagukat, hogy el tudják viselni a szorongást. Hamvas ír erről nagyon találóan, amikor a "fürge huncut" lélekrajzáról ír.

1986. október 22-én Csutakaszürkeló bloggerrel Budapesten jártunk. Oda udvarolt, meglátogattuk a leányt, majd végigjártuk az antikváriumokat, jól bevásároltunk.

Vonattal utaztunk, késő éjszaka értünk haza. A vasútállomástól nem messze lévő étterem előtt két - ha jól láttuk - cigánycsapat verekedett. Rendőrnek nyoma sem volt sehol. Mindkét kezünkben két-két nájlonzacskónyi könyvvel caplattunk a hideg, szemerkélő esőben.

Az étteremtől egy-két száz méterre egy kapualjból előlépett egy csoport rendőr és vápos és igazoltattak bennünket, fölírták az adatainkat.

Mentünk tovább, siettünk, mert fáradtak voltunk és fáztunk. De alig mehettünk húsz métert, amikor hirtelen elénkfordult egy piros Lada, kicsapódott az ajtaja és és egyenruhás és civil rendőrök ugrottak ki belőle. Kiabáltak, hogy "álljanak meg azonnal", meg efféleket.

Egy fiatal civilruhás (gondolom tiszt) először elég durván kérdezgetni, utasítgatni kezdett bennünket, a nájlonzacskók tartalmát, ott, az esőben kipakoltatta velünk, valamennyi könyv szerzőjét, címét fölírta. Ilyen kérdései voltak, hogy: "Mi az, hogy báró Kemény Zsigmond? Miért báró báró Kemény Zsigmond", "Ki az a Marschal McLuhan?", effélék.

Az eső esett, mi is áztunk, a tiszt is ázott, a többi rendőr is ázott, a könyvek is áztak, de a leltározás csak folytatódott. Én szívélyesen válaszolgattam a kérdésekre, szóba került ott a kommunikációelmélettől a posztimpresszionizmusig sokminden - a tiszt jegyzetelt -, de Csutakaszürkeló már kezdte elveszíteni az úrimodorát. A "Miért olvas Lenint?"-kérdésre - kétségtelenül volt nála egy Lenin-kötet is; csak úgy harcolhatunk valami ellen, ha ismerjük, mondogatta gyakran -, (már) "Miért? Be van tiltvá?"-val válaszolt.

Nekem úgy tűnt, hogy a tiszt menetközben rájött, hogy csúnyán hülyét csinált magából és már csak arra játszik, hogy hogyan tudna jól kijönni a szituációból; akár úgy, hogy provokál és egy rossz válasznál, reakciónál lefogat minket, akár úgy, hogy, tekintélyét megőrizve, elenged. Maradtam hát a szívélyes, de tárgyszerű hangnemnél, válaszolgattam a baromabbnál baromabb kérdéseire, Csutakaszürkelónak pedig megfogtam a karját, hogy jelezzem "Hagyja a fr*ncba az egészet!".

Végül már annyira abszurd volt a helyzet, hogy a tiszt kimenekült belőle; hirtelen udvariasan elbúcsúzott, megígérte, hogy feltétlenül olvassa majd Marschal McLuhan műveit, beszállt az autóba, társai követték, és elhajtottak.

Ám alig haladtunk párszáz métert, hirtelen egy melléktucából újból ránkkiálltottak, megállítottak és zseblámpákkal a szemünkbe világítva újabb csapat rendőr kocogott elő, a változatosság kedvéért kutyákkal.

Ezek már határozottan durván viselkedtek: a zseblámpákkal folyamatosan az arcunkba világítottak, elvakítottak, a kutyákat egészen közel engedték hozzánk, hagyták, hogy a szerencsétlen, lihegő jószágok fejükkel, testükkel nekünknyomuljanak, "Nem kérdeztem!", "Mikor járt le ez az igazolvány?!", körülbelül ez volt a hangnem. Végül csak sikerült harmadszor is felvenni az adatainkat és továbbmentünk.

Másnap, ahogy felkeltem és kinéztem az ablakon, egy rendőrautót láttam a házunk előtt állni, ami ott is állt egészen késődélutánig.

Ennyi felesleges hajcihőre voltak képesek, a nagy büdös semmiért. Szégyen, tudom, hogy szégyen, de nekem fogalmam sem volt, hogy milyen hónap és hanyadika van. Rá néhány napra Csutakaszürkelótól hallottam, hogy az apja szerint huszonharmadika miatt voltak így beindulva.

Kádárrendszer monnyonle!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.01. 15:32:41

@Gasper:

Annak a rendszernek az egyik legundorítóbb tulajdonsága a következetlensége volt. Lehet, hogy ez koncepció volt, lehet, hogy linkség, lehet, hogy mindkettő és az is lehet, hogy belekombinálták a koncepcióba a linkséget is:-)

Huszárikot, mint parasztszármazásút 1950-ben felvették a főiskolára, 1952-ben, mint kulákszármazékot kizárták, majd 1959-ben, mint munkást újra felvették. Elmebaj!:-(

Gondolom, hamar kiderült róla (Huszárikról), hogy kezelhetetlen, hát hagyták (de nem nagyon), hogy csinálja a dolgait (egy kicsit). Preztízsalkatrésznek tekintették a rendszerben. Valahogy úgy, mint Tarkovszkijt. Lehetett rá hivatkozni, hogy nálunk ilyen is van.:-(

Más: A Szerelmet nemigen lehetett volna elrontani. Akármit is gondolunk Déryről, az irodalmi alapanyag nagyon jó volt, a színészek nagyon jók voltak, az operatőr nagyon jó volt, nagy balfék lett volna, aki ebből valami vacakot hoz ki.:-) Valószínüleg hagyta Makk Tóthot kibontakozni:-) Tényleg nagy film lett.

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2009.11.01. 19:40:56

@Gasper: "Csonkán maradt életmű"? Huszárik a Szindbáddal egy lendülettel rajzolt egy tökéletes kört. Csuda.
Mások próbálkoznak: mit is mondjak nekik buzdításként? Próbálkozni a kutya szokott.

Csutakaszürkeló 2009.11.01. 19:45:30

@bbjnick: Előbb(!) "végigjártuk az antikváriumokat", aztán...
(Egyszer volt, sosem lesz...?)
(Privát üzi: elsőrendű szilvapárlat birtokosává tett engem a "Főzdés Gyuri")

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.02. 08:33:10

@Csutakaszürkeló:

"Előbb(!) "végigjártuk az antikváriumokat", aztán..."

No, hát úgy!:-)

"elsőrendű szilvapárlat birtokosává tett engem a "Főzdés Gyuri""

Ha tudnád, hogy rámférne most egy kis essencia!:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.02. 10:50:15

@bbjnick: és a Szabó féle Szerelmesfilmről mi a véleményed? (ha már szóba hoztam :)

@Csutakaszürkeló: a csonkasága ennek az életműnek inkább abban érhető tetten, hogy ez az ember szabályosan belepusztult abba a rendszerbe. Akár csak Latinovits, a tégla Bódy, Hajnóczy, meg még sokan mások.
Persze a Szindbádban valóban benne van a teljes egész.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.02. 18:32:28

@bbjnick:
"Féltek. Szorongtak és sakkoztak. Manipuláltak mindent, bizonyára leginkább önmagukat, hogy el tudják viselni a szorongást. Hamvas ír erről nagyon találóan, amikor a "fürge huncut" lélekrajzáról ír."

Muszáj hozzátennem valamit - és egyesek egész jól megéltek belőle.Nem luxusszinten, de voltak "juttatások".

És itt most megállok.Túl hosszú a mondandóm, hogy kommentbe rakjam.
Megírom másként, majd megtalálod.
Insz...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.03. 05:42:13

@Gasper:

"és a Szabó féle Szerelmesfilmről mi a véleményed?"

Az az igazság, Gasper, hogy tulajdonképpen semmi:-)

Ismerem a filmet, többször is láttam már, érteni vélem, hogy miről szól, miért úgy, ahogyan, kifejezetten jó filmnek (a kifejezetten jobbak közül valónak) tartom, sőt, még a végén azt a kis gombócot is érzem a torkomban, azt a kis tompa szorítást a mellkasomban - szóval, a hatása is megvan:-) -, de ha elém nem kerül vagy nem hozza valaki szóba, eszembe nem jutna, hogy keressem, nézzem:-) Valószínűleg alkatilag idegen tőlem:-) Pedig tényleg jó film.

(Nemrégiben láttam Truffaut Menekülő szerelmét, no, az például fellelkesített:-) Hogy lehet ilyen jól filmet csinálni! Nem a téma, hanem az elbeszélésmód:-) Láttam az Antoine és Colette-et is, azt meg hangosan végigröhögtem, egészen feldobott, csinált nekem Truffaut egy jó napot:-) (A Jules és Jim miatt viszont nagyon neheztelek rá! Az a film szabályszerűen sért! Megbánt vele.))

Szabóra visszatérve: akármekkora "besúgó" volt, mégiscsak volt neki néhány jó eresztése. Nem mondom, tudjuk. Ahogy most belegondoltam, talán az a "bajom" ezekkel a "korai" dolgaival, hogy (ezek a filmek) mindig hagynak bennem egy kis ellenérzést - ezekben a filmekben mintha mindenki egy kicsit túljátszaná a szerepét (mesterkélt, modoros? - ilyesmi) ...

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.03. 17:39:00

@bbjnick: na jó. Hogy őszinte legyek, erre a válaszra számítottam tőled, meg aztán hasonlóan gondolkodom én is erről a filmről.
Jó hogy említetted Szabó kapcsán a mesterkéltséget és a modorosságot. Valahogy pont emiatt (is) érzem Szabó korai filmjeit mára már kissé porosnak. Éppen ezért a Szerelmesfilm inkább a "kifejezetten jobbak közül való", ahogy írod. De messze nem egy elejétől végéig tökéletes (és tiszta) film, mint mondjuk a Szindbád. Nagyon kevés ilyen "tiszta" és "tökéletes" filmünk van, sajnos. Talán egy kezemen meg tudom számolni őket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.04. 06:42:24

@Gasper:

"Talán egy kezemen meg tudom számolni őket."

Parancsolj! Kíváncsi vagyok a véleményedre.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.04. 07:52:45

Hát akkor kérésedre jöjjön az én szubjektív és borzalmasan szigorú válogatásom. :))

Szőts István: Emberek a havason

Huszárik Zoltán: Szindbád

Bódy Gábor: Amerikai anzix

Gothár Péter: Megáll az idő

Sára Sándor: Nyolcvan huszár

Na persze bőven vannak a szubjektív kritériumrendszeremhez közelítő alkotások is, íme néhány közülük:

Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Kalmár László-Zilahy Lajos: Halálos tavasz

Radványi Géza: Európa hallgat
Valahol Európában

Jancsó Miklós: Oldás és kötés
Szegénylegények

Gaál István: Sodrásban

Makk károly: Liliomfi
Szerelem
Egy erkölcsös éjszaka

Bereményi Géza: Tanítványok
Eldorádó

Xantus János: Eszkimó asszony fázik

Amennyiben érdekes lehet, szívesen kifejtem egy másik kommentben válogatásom okait is, de egyet már most ideírok.
Véleményem szerint, ha az országban marad és hagyják dolgozni (és persze nincs kommunizmus) Radványit, Zilahyt és Szőtsöt, akkor ezek az alkotók komoly filmes iskolát teremthettek volna. Mert azért lássuk be őszintén, egy Máriássy Félix mégsem volt egy kategória ezekkel az emberekkel.
Persze azért azt is el kell ismerni, hogy például Huszárikot, Gaált, vagy éppen Sárát a fényes szeleknek köszönhetjük.

Kedves bbjnick, mit szólsz a válogatásomhoz? Te mit vennél el, vagy mit tennél hozzá?

Csutakaszürkeló 2009.11.04. 18:06:19

@Gasper:
Palásthy György: Hahó, Öcsi!
Palásthy György: Hahó, Öcsi!
Palásthy György: Hahó, Öcsi!

"...Így biztatják a törpék a virágok közt Öcsit, Öcsi most felnéz az égre, onnan a törpék szemébe.
- És sok van még hátra?
Ünnepélyesen felelnek a törpék:
- Annak, aki a kincsért vándor
messzi a közel, és közel a távol.
Rásóhajt Öcsi, és feláll, hogy elindul.
- Jól van, megyek, megyek hát!..."

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.04. 22:27:35

@Gasper: És a jobbja el is távolodott onnan, ahol pedig igencsak fogcsikorgatón fújtak...
Csakúgy, mint a mesékben: ki erre, ki arra...
Szóval nem misztifikálom a szeleket, sem a fényeseket, sem a titkolnivalókat; mikről bölcs Salamon értekezett vala egykoron :-)
Valahogy úgy alakult, hogy talán (mondom, talán) egy picivel többen kaptak lehetőséget olyanok, kiknek másként többet kelletett volna küzdeniük érte - mások meg (sokkal többen) érdemtelenül, vagy csak félérdemelten kaptak lehetőséget, hogy aztán az ő gyermekeiket már értelmiségiként bélyegezzék...
Bonyolult dolgok ezek.
Mert, hogy idézzek: a tehetség vagy eget kér - vagy kéreget.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.05. 06:18:32

@Mormogi Papa:

Furcsa dolgok a furcsa dolgok.

1. A népi kollégiumokkal kapcsolatban soha nem szokták emlegetni, még ma sem, hogy nem 1946-ban jöttek létre a semmiből, a harmincas évek végén, már Móriczék elkezdték szervezni őket (és, ha jól emlékszem, 1941-től már működött is népi kollégium Sárospatakon). (Ha nem veszik át a kommunisták a hatalmat, akkor is valószínű, hogy, úgy ahogyan nyugaton, nálunk is felerősödött volna a társadalmi mobilitás (a munkás- és parasztszármazásúak középosztály felé áramlása), nyilván más mértékben és máshogyan.)

És az is érdekes tény, amit nemrégiben olvastam - igaz, ellenőrizni nem tudom -, hogy

2. a Horthy-rendszer nagyjából húsz éve alatt nagyobb volt a társadalmi mobilitás (azaz, több paraszt- és munkásszármazásúból vált középosztálybeli/értelmiségi), mint az 1990-t követő húsz évben!!!). Jó, nem ugyanonnal indult a két rendszer, de, ha ez igaz, mindenképpen sokat elmond a "rendszerváltozásról".

Ezeket csak afféle adalékoknak szántam a témához.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.05. 06:21:30

@Csutakaszürkeló:

:-D (... ) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...

A többit megírom emilben:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.05. 07:50:35

@Gasper:

Válaszolok, csak egy kicsit belebonyolódtam saját szempontjaimba és időbe kerül kibonyolódni!:-D

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.05. 08:30:41

@bbjnick: A NÉKOSZ korábbi indíttatásáról már hallottam, és meg is értem. A társadalmi szerkezet átalakulása, a Trianon után kialakult helyzet (például az áttelepült egyetemek tanárhiánya; mert nem mindenki mondott nemet a hűségesküt követelőknek...) szinte kikényszerítette az átrendeződést.
Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a kényszerű költözködés folytán hirtelen kerültek kis- vagy mezővárosokból a székes és főbe, és egy részükben feltámadt/megerősödött a kultúrálódhatnék. Ebben inspiráló volt az általános tankötelezettség, az osztálytársak műveltsége és lehetőségei.
(Konkrétan Édesanyám esete. Apja MÁV alkalmazott -a legenda szerint állomásfőnök volt Tövisen - anyja háztartásbeli. Mikor az édesapja megkérdezte tőle, hogy az összespórolt pénzből mi legyen neki: első bálra ruha - mindkét bátyja szabó lett - vagy könyvek, ő az utóbbit választotta. Nem utolsó sorban egy Operakalauzt - tán nem így hívták még - mert zavarta, mikor osztálytársai beszélgetéséhez nem tudott hozzászólni. Nekik nem tellett operára...)

De azért azt se feledjük: volt egy érett, polgári-nagypolgári jólétben élő, s nem csak önnön boldogulását tekintő mecénás háttér! Akárhová nézünk a korábbi (Trianon előtti) korban is; bármely művészeti ágat vesszük figyelembe: a polgárság átvette a felvilágosodáskori (meg korábbi) jobb nemesek e jó szokását. Még olyan esetekben is, mikor az adott művész minimum hálátlan, de sokszor éppen anarcho-szocialista húrokat pengetett.

És - legalább a megemlékezés szintjén - foglalkozzunk azokkal is, akik a "lehetett volna" kategóriába kerültek a hatalomátvétel után. Ezt most nem is ragoznám: mindenki tudja, mire gondolok - hogy kikre, azt én magam se egészen... merthogy nem lehettek...

Szóval a mérleg összességében - nem tudom, milyen szaldót mutat. Nem is fogjuk, sohasem.
Nevermore.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.05. 20:51:36

@Mormogi Papa: @bbjnick: hát, ha jobban meggondoljuk, konkrétan az Eötvös Collegium is pontosan azért jött létre vagy fél évszázaddal korábban, hogy a tehetséges, de szegénysorú fiatalokat kiemelje és oktatásukat segítse.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.05. 21:05:17

@Gasper: Ha már, akkor..
A dologban talán az a legnehezebb: úgy segíteni, hogy ne ártsunk...

Rossz példa, tudom: régebben divat volt azt mondani, hogy Derkovits Gyula, a proletárfestő (sic) egyszerűen éhen halt. A valóság ezzel szemben az, hogy nem hagyta a mecénását - mert volt neki - hogy segítsen rajta, a kapott pénzt elverte és végezetül, summa summárum: eléggé "hálátlanul" viselkedett. Merthogy megbántották az önérzetét. Többek között azzal, hogy külföldi tanulmányutakra akarták küldeni, ösztöndíjat ajánlottak neki... Kiszámíthatatlanok az Úr útjai, ez ebből is kitetszik :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.05. 22:12:30

@Mormogi Papa:

Épp most láttam a Duna tévében Bulgakov Kutyaszívének orosz televíziós változatát (pontosabban annak első részét) :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.05. 22:24:27

@Gasper:

Voltak állami és egyházi részről is tehetséggondozó kollégiumok korábban is, ami Móriczék népikollégiumos gondolatába új volt, az az, hogy komplex módon próbáltak építkezni. Tehát nem az volt "csupán" a céljuk, hogy az arra alkalmas és érdemes parasztgyerekeket képezzék (beemeljék a "művelt középosztályba"), hanem hogy a parasztság egészének szociális és szellemi minőségét is javítsák. A népikollégiumok mellett, népfőiskolákat és önszerveződő szövetkezeteket is szerettek volna létrehozni (el is kezdődött a munka!). A Kelet Népe folyóirat volt ennek a "mozgalomnak" a központja (1935-től). A skandináv modellt tekintették mintának: a finneket és (elsősorban) a dánokat. (Sajnos, a Kelet Népe cikkei nincsenek fönn a Világhálón! Pedig nagyon érdekes és tanulságos olvasmányok.)

ü
bbjnick

ui. A filmes komment folyamatban:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.07. 08:32:23

Finnekről jut eszembe, hogy milyen érdekes az ő társadalmi, kulturális és gazdasági felemelkedésük, pedig tulajdonképpen tök sima a képlet.
A finn társadalom mindig egy homogén paraszti társadalom volt, kisszámú polgársággal. De a polgárság nagyobb részét is inkább a svédek adták, ráadásul Finnország az első világháború végéig hosszú évszázadokon át svéd, majd orosz uralom alatt létezett. Aztán ott volt a szovjetek elleni téli háború, ahol keményen ellenálltak, meg is lett az eredménye.

Szóval érdekesek ezek a finnek, oktatásban és kultúrában élenjáró keménytökű parasztgyerekek, akik a mai napig közeli viszonyban vannak a természettel és úgy általában azzal az archaikus szellemiséggel, melyben mindig is léteztek. Valahogyan ez lehetett felemelkedésük kulcsa a hatvanas évektől.
Különben a svédek a mai napig lenézik a finneket. Parasztoknak tartják őket, a szó pejoratív értelmében.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.08. 09:06:38

Ha már szóba jöttek a finnek - pofátlan leszek, bekopizok ide egy kis Malapertét, Puccini és a jéglovak című nevezetes ópuszomból:

"......és akkor a tarka illatos táj mélyén, az erdő egyik hasadékán át megcsillant valami, valami sejtelmes, valami tündökletes, mintha egy mesebeli tenger reszketeg fodrai táncoltak volna az ember szeme előtt: a Ladoga, a Ladoga végtelen jégmezeje....Aztán kiértünk a tópartra és megláttuk a lovakat.

A múlt év decemberében történt. A finn előörsök maguk mögött hagyták a vuoksi erdőt, és Raikkola pusztulóban lévő erdőségeinek pereméhez értek. Az erdő tele volt orosz csapatokkal. A Karél-félsziget északi szakaszán lévő szovjet tüzérség, csaknem teljes egészében, menekülve a finnek szoritásából, a Ladoga felé vetette magát, abban a reményben, hogy lovat és felszerelést hajóra raknak, és a tó tulsó partján biztonságba helyezik magukat. A szovjet kompok és vontatógőzösök azonban késlekedtek, holott minden órányi késés végzetessé válhatott, hisz kemény, vad hideg állt be, a tó egyik percről a másikra befagyhatott, a sissit- osztagokból álló finn csapatok pedig beszivárogtak már az erdő kanyargós útjaira, körös körül fenyegették már az oroszokat, hol oldalról, hol hátulról támadtak rájuk.

A harmadik napon félelmetes tűzvész lobbant lángra a raikollai erdőben. A tűz gyűrűjébe zárt emberek, lovak fák, irtóztató hangokat hallattak. A sissit-ek nekiugrottak a tűznek, lődözték a tűz és a füst falát, minden kiutat lezártak. A szovjet tüzérség lovai, lehetett vagy ezer, a rémülettől megvadulva nekirohantak a tűznek és széttaposták a lángok és gépfegyverek ostromgyűrüjét. Sokat elemésztett a tűz, de jó részük leért a partra és belevetette magát a vízbe....Azon a helyen a tó nem nagyon mély, nem több mint két méter, de a parttól vagy száz lépésnyire hirtelen megmélyül. Mivel szűk helyre szorultak - a part azon részén meghajlik és kis öblöt képez - , a mély víz és a lángfal között, összatorlódva reszkettek a hidegtől és a félelemtől, és nyujtogatták a nyakukat a víz fölött. A parthoz legközelebb esők, mert hátukban ott fenyegetett a tűz, megbokrosodtak, ráugrottak a többire és harapva rúgva akartak helyet csinálni maguknak a vízben. A tülekedés hevében csapott rájuk a fagy.

Éjjel északi szél ereszkedett. / Az északi szél a Murmanszki-tengerről szál fel, mint valami angyal, elsüvíti magát és ebbe a föld tüstént belehal./ Dermesztő hideg támadt. Egyszerre csak felhangzott az a jellegzetes , üvegcsilingeléshez hasonló hangrezgés, és a víz befagyott. A tenger a tavak, folyók, mind mind így fagynak be, szinte egyik percről a másikra, mert egyik percről a másikra borul fel a légkör egyensúlya is. Még a tenger hulláma is úgy marad ahogyan felcsapott a víztükörből, hajlott hullámmá válik amely beledermed a levegőbe.

Mikor másnap az első perzselt hajú füstös képú sissit osztagok óvatosan kiléptek a tópartra, az elszenesedett erdő még meleg hamuszőnyegén, hátborzongatóan csodálatos látvány tárult a szemük elé. A tó fehér márványtükréből száz meg száz lófej emelkedett ki. Mintha csak valami hóhér bárdja kaszálta volna le őket. Csak a fejek emelkedtek ki a jégpáncélból. Mindegyik a part felé fordult. A tágra nyílt szemekben még benne égett a rémület fehér lángja.

....aztán beállt a tél, az északi szél elfújta a havat, s a tó jégtükre mindig oly tiszta, oly síma volt, mint valami jéghoki pálya. A véget nem érő szürkés derengésben , úgy déltájt, Merikallio ezredes katonái le-lejártak a tóhoz letelepedni a lovak fejére. Mintha csak egy körhinta falovai lettek volna. Maga Bosch is festhette volna ezt a képet.....

......Vasárnap reggelenként a sissit-ek a raikkolai lottalá-kban gyűltek össze, megittak egy csésze teát, aztán leballagtak a tóhoz. ( A sissit-ek a finnek felderitői, az erdei háború farkasai. Csaknem mind fiatal, serdülő korú, sőt akad köztük gyerekember is. Sillanpaa hőseinek magányos és hallgatag utódai. Egész életüket az erdők mélyén töltik, úgy élnek akár a fák, a kövek, az erdei vadak. ) Leballagtak a tóhoz és rátelepedtek a lovak fejére. A harmonikásuk rázendített egy laulu-ra, a Vartiossára, az őrszem dalára. Birkaprém köpenyükben, fejükön hosszúkás bőrsüvegükkel, kórusban dalolták a szomorkás laulu-t a sissit- ek, aztán a fagyott lósörényen ülő harmonikás végigfuttatta ujját a billentyűkön, és akkor rákezdték a Reppurin laulu-t, Karélia szent madarának a kakukknak a dalát.....

Aki most azt meri kérdezni mi köze egymáshoz a két történetnek....? - annak elárulom. Az évszám. A magyar kiadás évszáma. Sokszor nagyon unalmas ám az öltözőben várakozni. Sokan kártyáznak, mások olvasgatnak. A Jéglovak fejezet után nagyon vártam a következő Manont. Kifejezetten a hintó eleven lovai miatt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.08. 13:56:01

@inszeminator: & @Gasper:

Akárhogyan keresgélek csak nem találom ezeket a régi Kelet Népé-s évfolyamokat a Világhálón. Pedig nagyon érdekesek. Van egy válogatáskötetem: Medvigy E. vál. és szerk.: A Kelet Népe 1935 – 1942. Kossuth Kk., Bp., 1986. Ezt szoktam olvasgatni. Tele van dánokkal, finnekkel (elsődlegesen nem a rokonság, hanem a "paraszttársadalom"-minta miatt), erdélyi példákkal, népfőiskolákkal és népi kollégiumokkal, és írt ebbe mindenki, aki akkortájt számított Móricztól, Illyésen át, Németh Lászlóig, Szabó Lőrincig, Sárközi Györgyig (és Veres Péterig)... Nagyon élő és izgalmas szellemi erjedés indult akkortájt a "téma" körül. Ugyan miért merült ez olyannyira a feledésbe???

Csak én gondolom, hogy ez ma is aktuális?

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.08. 18:53:13

@bbjnick: Aktuálisnak aktuális - lenne.
Barátaim, igazítsatok ki, ha tévednék... de a felülről irányított irodalom nem múlt el, ma is ránktelepül, nem?
Tetten érhető ez díjakban, hírnévben - vagy éppen városi-kerületi díszpolgári címben, ilyen-olyan csatornákon át cseppentett apanázsokban, megajánlott szereplésekben jól fizető csatornákon...
Miért lepődünk meg, hogy az érték nem kell szinte senkinek? Hogy egyre kevesebben szeretnek (tudnak) gondolkodni? Jobb a "mirelit-konzerv" előemésztett vélemény: biztosabb.

Valamikor azzal csúfolták a románokat: a puliszka nem robban. Na és a paprikás csirke meg a gulyás?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.08. 20:20:11

@bbjnick:
Azt kérdezed miért merült ez olyannyira feledésbe?
Sértőn Sinkán kersztül könnyű volt megbélyegezni a paraszttársadalmat. Nemrég olvastam pl. e vidéki társadalom "elitjének" antiszemitizmusáról.
Tehát, fasiszták, antiszemiták kulákok.

Sógorkám hosszú vitát folytatott Somlyó Györggyel, baromi büszke volt rá, azt hiszem utolsó fejezete lehetett ez a népi urbánus vitának.
Azt hiszem összeszedetem néhány dokumentumát a hugommal, bele kéne olvasni.
Ennek nyomait keresve találtam egy oldalt, melynek részleteit most iderittyentem egy kicsit, tehát:

Takács Tibor
KONFERENCIA AZ ELITRÕL
(Budapest, ELTE-Egyetemi Színpad, 1996. április 26-27.)

A konferenciát a KLT történész hallgatói, az ELTE ÁJK Bibó István Szakkollégiuma és Politológia Tudományos Diákköre szervezte. A témák megvitatása négy szekcióban történt. Az elsõ háromban a felkért elõadók referátumai hangzottak el, majd ezt követõen kerekasztal-beszélgetés keretében referáltak egymás elõadásaira, illetve válaszoltak a közönségtõl érkezõ kérdésekre. A negyedik szekcióban tudományos elõadásokra nem került sor, hanem csak kerekasztal-beszélgetésre a jelenlegi elit néhány meghívott képviselõjének részvételével.

Gerõ András történész elõadásában úgy definiálta az elitet, mint amely "fölül és belül" helyezkedik el az adott társadalomszerkezetben. Az elit mércéjérõl szólva szembehelyezkedett az annak fontosságát tagadó nézetekkel csakúgy, mint azokkal a radikális elgondolásokkal, amelyek szerint az elit fõ kritériuma a cserélõdés és szociális mobilitás. Ebben a században az elit részleges vagy teljes lecserélésére, illetve felszámolására tudatos kísérletek is történtek. Ide sorolható a zsidóság közéletbõl való kiszorításának, majd fizikai megsemmisítésének kísérlete 1945 elõtt, illetve a jóval szélesebb kört érintõ radikális csere 1945 után, amely csak a hatvanas években ért véget. Az elõadó Bibóhoz hasonlóan úgy látta, hogy az elitet nem a származása, hanem a tényleges teljesítménye, reagálóképessége minõsíti: akkor sikeres, ha a kihívásoknak megfelelõ, mûködõ kereteket tud létrehozni. Bibóval szemben azonban a magyar elit reagálóképességének megtörését nem az 1849 utáni abszolutizmus idejére, hanem - Tisza István nevéhez kapcsolva - a századvégre-századelõre tette. Ez az elit ugyanis már nem gondolkodott racionálisan, azaz úgy állított valamit, hogy annak következményeit nem gondolta át. Nem tudott például választ adni a modernizáció olyan kihívásaira, mint az urbanizáció és a munkáskérdés.

Gerõ szerint a 20. század legsikeresebb elitkísérlete a Kádár-rendszerhez kötõdik. Levonva 1956-nak azt a szociológiai tanulságát, hogy az elitet nem lehet lecserélni, a rendszer elkezdte védeni saját elitjét, és elfogadta azt, hogy a szakmai érdekek jelszavával látens korporációkba szervezõdjön. Ezt az elitet az a felismerés motiválta, hogy a formális pozíció önmagában nehezen örökíthetõ, szemben a vagyonnal, azaz, "jobb gazdagnak lenni, mint párttitkárnak". Mindez stabil elitet eredményezett, amely nagy szerepet játszott a rendszerváltás békés lefolyásában. Már ezért sem mérlegelhetõ a kontinuitás-diszkontinuitás problémája, hiszen ezzel a régi-új elittel szemben is csak a tényleges teljesítményére, problémamegoldó-képességére vonatkozó követelmények állíthatók fel."

Nos kéremszépen, véssük elménkbe a további időkre vonatkozólag, miszerint," jobb gazdagnak lenni, mint párttitkárnak".

De a legjobb gazdag párttitkárnak lenni, ezt senki nem tagadhatja.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.08. 20:53:42

@inszeminator: De csakis függetlenített gazdag párttitkárnak jobb lenni.
A felfüggesztettek nem irigylendők :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.09. 11:41:25

@bbjnick: sok szempontból aktuálisnak kéne lennie, csak a mi társadalmunk sem erkölcsileg, sem mentálisan, sem szellemileg, de sehogyan sem áll pillanatnyilag azon a szinten, ahol a finnek és a skandinávok álltak, vagy akár mi álltunk, a mi parasztságunk állt úgy hetven-nyolcvan évvel ezelött. És csak óvatosan jegyzem meg, hogy az északi ev. egyházaknak és úgy általában a protestáns szellemiségnek és etikának (ez utóbbi nem összekeverendő Max Weberrel!) nagy szerepük volt ezekben a folyamatokban.

Csutakaszürkeló 2009.11.09. 17:52:18

Nálunk még azért nem adnak össze homokos párokat a templomokban. Nem úgy, mint a svéd evangélikusok.
Lazán, de a témához kapcsolható:
"Az északi ember cselekvésvágya, amely azonban a meglevő helyzet világos felismeréséhez nem tud eljutni, és amely e természetes feloldódás híján tovább fokozódik, végül is a képzelődés egészségtelen játékában keres felszabadulást. /.../ A dolgok látható megjelenése mögött már ott settenkedik torzképük, a dolgok élettelensége mögött valami rejtelmes, kísérteties élet, és minden reális groteszk alakot ölt... Mindenkit egyformán hajt az aktivitás, amely nem lévén tárgyhoz kötve, elfoszlik a végtelenbe." (Wilhelm Worringer)
A mi szívünkben ott él még a keleti ember, ugyan nyugati hacukákba öltöztetve, naponta háromszor megborotválva és szagtalanítva, fogkő mentesítve, minden rendű és rangú elvárásoknak megfeleltetve és elhallgattatva; pedig ő csak annyit szeretne mondani, hogy: nyugi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.09. 18:18:13

@Csutakaszürkeló: Istenem, hogy te egy mekkora kötekedő f*sz vagy. Te mintakeresztény! :)

Csutakaszürkeló 2009.11.09. 19:04:23

Sőt: keresztény minta...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.09. 21:26:41

@Gasper: & @Csutakaszürkeló:

Bennem megszólalt a keleti ember és csak annyit mond, hogy: nyugi:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.09. 21:43:28

@inszeminator: & @Mormogi Papa: & @Gasper: & @Csutakaszürkeló:

"ezzel a régi-új elittel szemben is csak a tényleges teljesítményére, problémamegoldó-képességére vonatkozó követelmények állíthatók fel"

Megmérettettek és megbuktak. Elit még ekkorát nemigen bukott, mint a mi mostani elitünk:-(

Ilyenkor kellene életbe lépnie azt, amit Illyés javasol:

“(…) A dilettáns főismérve, hogy azt veszi komolyan, amit nem kell komolyan venni. Ha száz kötetet ír, százszor nagyobb dilettáns. Ha milliók komolyan veszik őt magát, milliószorta-nagyobb dilettáns; így persze már kártékony is.

És mit kell komolyan venni? Ha azt csak így ide lehetne írni! Hisz az a művészet, arra csak rásejdíteni is. Amit a dilettáns eldob, az mindenesetre fölveendő. Amire rátapos, az szétszedendő, megvizsgálandó. Amit leköp, megtörlendő; amit méregnek bélyegez, megízlelendő – kifőzendő –, pontosan Hérakleitosz tana és utasítása szerint. (…)”
(Illyés Gyula: Naplójegyzetek (1961-1972). Magyar Elektronikus Könyvtár, Internet)

Azaz, amit ezek a nyomorultak eldobtak, amire rátapostak, amit leköptek, amit méregnek bélyegeztek, azt mind fölvenni, szétszedni, megtörölni, megízlelni, kifőzni.

A szép a dologban, hogy ez ma már nem választás, hanem a túlélés kérdése. A kényszer önbizalmat ad.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.09. 21:52:31

@bbjnick:

Ilyenkor kellene életbe lépnie azt, amit Illyés javasol=Ilyenkor kellene életbe lépnie annak, amit Illyés javasol

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.10. 20:33:52

@Csutakaszürkeló: Olvastam, hogy azok az anglikánok, akiknek ez az ultraliberális esketés nem tetszett odahaza, éppen kiválófélben vannak saját egyházukból és Róma hajlandó befogadni őket kebelébe...
Még a függetlenség némi mázát is megőrizhetik :-)
(Legalábbis egyelőre. Ámbár Afrikában és Dél-Amerikában nagyobb engedmények is estek...)
Részemről bizakodom: a már idéztem "Az Ismeretlen Istennek" üres szoborfülkéje a 10.000 Isten Templomában ha nem is jogosít fel rá, de reményt ad...
süti beállítások módosítása