...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.02.07. 02:30 bbjnick

Kiszolgál és kiszolgáltat és ami utána következik

Címkék: közösség nemzet magyarország szabadság elit valóság magyarság remény kereszténység csoóri sándor válságkezelés öntudat méltóság chesterton g k szocialitás valóság nagybátyánk mélymagyar csíksomlyó valóságérzékelés valóságigény

 
„Nincs más előttünk, mint a standardizáció lapos pusztaságának őrülete, akár a bolsevizmus, akár a Nagy Üzlet következménye lesz is az. Ám több mint különös, hogy amíg nekünk, ha csak egy látomás formájában is, megadatott az ésszerű megoldás felismerése, addig a többség feltartóztathatatlanul halad e felé az őrültség felé, mindörökre odaláncolva a gyarapodáshoz, amelyből hiányzik a szabadság, és a fejlődéshez, amelyből hiányzik a remény.”
 
„Közeledik az idő, amikor új szavakkal s új hangulatú igékkel kell majd beszélnünk. Nemcsak a politikai és filozófiai gondjainkról, hanem a kávéházi asztalok zsivaja közben is. Mert ha lejáratott szavainkat veszni hagyjuk, egyetlen szavunk marad csak velünk: a szégyen.”
 
„Ha lesz egy új kormány (márpedig kell, hogy legyen!), akkor fel kell, hogy vegye a <<kultúrharcot>>. Ha nem teszi, saját maga alól rúgja ki a talajt. Ma még van ehhez megfelelő szellemi potenciál, tizenöt-húsz év múlva már nem biztos, hogy lesz. A nemzeti kultúra éltetésére alkalmas értelmiség - ha most nem kapja meg a támogatást - rövid időn belül kihal, perifériára kerül, lerohad, <<elkuruczosodik>>. Akkor pedig...”
 
Azt mondta nekem Z. barátom a kocsmában, hogy új elit van születőben. Az elmúlt húsz év régi-új elitje stricielit volt, előéletéből, szocializációjából, kondíciójából adódóan nem is lehetett más. A kádárvilág idomította őket, nem értettek máshoz, mint a kiszolgáláshoz és a kiszolgáltatáshoz. S mindezt kritikátlanul; illetve dehogyis kritikátlanul: meggyőződésből, hitelv-szerűen. Úgy belelendült a jó Z., hogy ott, a füstben és ricsajban, mindjárt le is vezette, csinos példákkal is szemléltetve, hogyan nyilvánul meg ez a stricivallás a közélet különböző terein. És azt is mondta, hogy „mi vagyunk az az új elit”.
 
Kicsit beállva, az olcsó sörtől eltompulva, nem igazán tudtam követni Z. szárnyalását. Ahogyan a jelen elitet – példaszerűen – lerendezte, abban még követője és szellemi társa tudtam lenni, de amikor a „mi vagyunk az az új elit”-et deklarálta, bevallom, némiképp zavarba jöttem. Ott ültünk egy halványzöld műanyag-borítású mocskos kocsmaasztal mellett, amiről már egy jóideje a piroskockás viaszosvászon terítő is hiányzik – értsd: nekünk már az sem jár –, előttünk egy-egy üveg ó’csó sör, kinyúlt pulcsink, kopott zakónk mellkasán, vállán, hátán kimoshatatlanul, kikefélhetetlenül ott negyven év minden taposásának a nyoma – beazonosítható talpnyomok – és Z. „újelitről” értekezik. Néztem Z.-t; mellette jobbra senkit sem láttam ülni, mellette balra senkit sem láttam ülni; ugyan, mit tudhat ő, mit láthat ő, amit én még nem tudok, nem látok?
 
– Miről beszélsz, Z.?
 
– Ehhh! – így Z. – Hány éves vagy?
 
– Sok.
 
– Mi változott annyi év alatt?
 
– Elég sok.
 
– Te mennyit változtál annyi év alatt?
 
– Olyan sokat nem.
 
– Szabad vagy?
 
– Szabad.
 
– Hiszel?
 
– Igen.
 
– Na látod! Hozok sört.
 
Alig hogy rápöffentettem, Z. már jött is vissza a pulttól három üveg sörrel. De asztalunk mellé érve, meglepetésemre, nem fékezett, hanem, tartva a lendületet, továbbhaladt. Fordítottam a fejem, tekertem a nyakam, amennyire tudtam, utána, hát láttam, hogy a sarki asztalig meg sem állt, ahol letette az egyik üveget Valóság nagybátyánk elé. Majd fordult, visszajött, elém is lerakta a sört és leült.
 
– Mit mondtál neki? – kérdeztem.
 
– „Hamegnemsértem!”
 
– És ő mit válaszolt?
 
– Azt, hogy „Nagyon kedves. Köszönöm!”
 
– Igyunk!
 
– Igyunk!
 
Így történt.
 
Csíksomlyó, a búcsújáróhely emlékkeresztje, 1980
 
***
 
Schmidt hadnagy (a polgárháború hőse) kommentárja a bejegyzéshez:
 
„Szép dolog az egészséges öntudat!”
 
Schmidt hadnagy harminc fia és négy lánya kommentárja Schmidt hadnagy kommentárjához:
 
„Szép dolog a finom irónia, csak egy kicsit elkésett vele, nem gondolja, fater?!”
 
***
 
 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr601735509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.02.07. 23:24:26

Megint és megint és megint:
A fene egye meg, most sem mondhatok mást, Mózesnek volt igaza.
Fenemód hiányzik nekünk az a negyven, pusztában végigvándorolt év, míg le nem morzsolódik mindenki, aki emlékezhetne még az egyiptomi húsosfazekakra...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.08. 06:57:09

@Gasper:

Köszönöm, köszönöm!

ü
bbjnick:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.08. 07:02:40

@Mormogi Papa:

Az akkor volt:-) És annak az útnak a végén ott várta őket az Ígéret földje:-) Minket nem vár (az Ígéret földje). Még csak nem is ígérte senki (hogy vár). Nekünk, úgy látszik, folyamatos "vándorlás" a sorsunk, útközben kell egymással elintéznünk az elintéznivalókat:-/

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.02.09. 20:13:55

Az ígéret földje Arany Koldús-énekében:

"Azt mondák, mikor a harcban ömlött vérem,
Tíz holdnyi örökség lesz valaha bérem.
Tíz arasz is jó lesz, gondolám magamban,
Korántsem gyanítva, milyen igazam van"

Amúgy mennyien ígértek földet itt...

Folyamatos vándorlás, mondod?
Az élet célja a küzdés maga?
Most vagy bízni fogok, s elvészek egy szálig...
(Micsodás kontaminálásom van...)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.02.16. 10:51:44

@Mormogi Papa: @bbjnick:
Lehet, hogy végzetesen hiányzik a negyven év pusztai vándorlás és nekünk negyven nap sem jutott, de érdrmes tovább olvasni a bibliai történetet.Pontosan ez jutott osztályrészül nekünk is.
A Kánaán gyönyörű igérete és a valóság. A Kánaán foglalt volt.
Tele mindenféle nemzetségekkel.
Nyithattunk volna cukrászdát Bécsben?
Elvileg. Inkább csak pincérnek egyébnek mehettünk oda.
A zsidók is csak vándorolni tudtak a különböző országrészek határán..Legeltethettek. mi meg mosogathatunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.17. 07:57:35

@inszeminator:

Legeltettek, legeltetek, aztán csak lett nekik is királyuk és államuk. Kettő is:-) Sokat számít, hogy mit tud elképzelni magáról egy nemzet:-) Hogy menet közben mint tud egymás közt elintézni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.17. 08:22:12

@bbjnick:

legeltetek=legeltettek
Hogy menet közben=És hogy menet közben

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.02.17. 12:25:04

@inszeminator: Azért a jó választottak tettek róla, hogy a már foglalt föld ne legyen túlzsúfolt…
És amennyire csekély müveltségemböl futja: tudtommal azóta sem kértek bocsánatot, de még csak el se határolódtak az akkori túlkapóktól :-)
Bár határból már úgy is több van arrafelé a kelleténél…
Valóság Nagybátyánk meg csak kapkodja a fejét: hová nem repített minket egy ártatlan hivatkozás :-)))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.02.18. 10:38:26

@bbjnick:
"...Sokat számít, hogy mit tud elképzelni magáról egy nemzet:-) Hogy menet közben mint tud egymás közt elintézni:-)"

Na erről van szó.
A törzsek ismerték a feladatot és nem volt közöttük aki, a merjünk kicsik lenni - mondatot ki merte volna ejteni a száján.