...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.02.14. 01:49 bbjnick

„Tanulság e hitrege nekünk is…”

Címkék: közösség nemzet történelem magyarország valóság magyarság alkotmány függetlenség kiegyezés tisztánlátás szövetség passzív rezisztencia deák ferenc herkules valós frontvonal 1866 1867 pragmatica sanctio antaeus szentkorona tan

 
Részlet Deák Ferenc 1866. február 21-én a képviselőházban elmondott beszédéből:
 
„(…)
 
A régi görögök hitregéje azt beszéli, hogy Herkules Antaeussal, a föld fiával, sok ideig küzdött, sőt többször földhöz sújtotta. De Antaeus a föld fia lévén, mindig új erővel kelt fel, mert újabb erőt kapott anyjától, a földtől. Végre Herkules felkapta ellenét a földről, s a levegőben magához szorítván, ölelésével fojtotta meg. (…)
 
Három század óta küzdöttek a magyar nemzettel Ausztriának államférfiai, gyakran földhöz sújtották, de anyjától, a hazától, mindig újabb erőt kapott a nemzet, s meg nem tört elszántsága és kész volt az újabb küzdelemre. (…) Végre a februári pátens emberei Herkules fogását akarták megkisérleni, s azon biztos alapról fel akarták kapni a levegőbe, hogy magukhoz szorítva, ölelésökkel megfojthassák. (…) De a nemzet óvatos volt, nem hagyta el a biztos alapot, s védte magát az ölelő karok ellen, míg utoljára is a fejedelem bölcsessége vetett véget a gonosz küzdelemnek.
 
Tanulság e hitrege nekünk is, hogy el ne hagyjuk biztos alapunkat, a törvényt, s hogy őrizkedjünk oly szorító öleléstől, mely minket fölemelve a törvények alapjáról, a levegőben akar megfojtani. (…) De tanulság ellenfeleinknek is. Herkules Antaeus megfojtásával bebizonyította ugyan, hogy ő erősebb volt, mint az, de ez által erősebb nem lett, mint volt. Pedig ha küzdelem helyett a két erő közös czélra egyesülhetett volna, ketten együtt sokkal több jót végezhettek volna, mint a győztes maga. (…)
 
(…)”
 
 
(A szöveg forrása: Deák Ferenc munkáiból / sajtó alá rendezte és bev. ellátta Wlassics Gyula, Budapest : Franklin, 1906., II. kötet 151.-152. p. – A kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárban is olvasható-letölthető: mek.oszk.hu/07900/07912/pdf/deak2.pdf – A kiadvány egésze innét érhető el: mek.oszk.hu/07900/07912)
 
 
Tanulság e hitrege nekünk is!
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr861756232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.02.14. 22:36:22

Küldtem vellanypóstát. Remélem, ürítetted már a levelesládádat...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.15. 06:24:01

@Mormogi Papa:

Leveledet megkaptam, köszönettel vettem:-)

Miközben Deák beszédét olvastam, arra gondoltam: ha ők, akkor-ott, egy vesztes szabadságharc és egy Bach-rendszer (birodalmi közigazgatás) után képesek voltak kitartani "örökös és szerzett jogaik" megőrzése mellett, tehát, csak úgy voltak hajlandók az uralkodóval való bármiféle "kiegyezésbe" (azaz: lényegében szerződéskötésbe) belemenni, ha az nem jár szuverenitásuk lényegi csorbításával, akkor most mi itt mi a ***** ******** csinálunk? Ejrópajijúnijó???!!! Lisszaboniszerződés???!! Osztmosthogy???!!!

A Kiegyezéssel mi szörnyen rá****tunk:-( De! Egy dolgot (a legfontosabbat) sikerült megőriznie akkori elitünknek: az identitásunkat!!! Erről az alapról építkezhettünk 1920 után. És ez az, amit 1990 után valamiért (miért is???) odadobtunk (miért is???). Meg is van az eredménye:-( Kábé erre gondoltam, mikor ezt a bejegyzést kipakoltam. És arra, hogy épp itt az ideje, hogy a tradíció alapjáról újragondoljuk ezt az utolsó elfaragott hetven évet!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.15. 06:51:36

@bbjnick:

Mormogi Papa! Válaszomat megpróbáltam emilben is elküldeni, de az emilszolgáltató megint ****ozik:-( Nem tudom, hogy elment-e a levél:-(

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.02.15. 14:25:33

Az emil igen. Én meg maradtam :-)
A válasszal együtt… kérdéseimmel.
Viszont ment.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.02.18. 10:12:28

@bbjnick:
Ha belegondolok mi marad fenn az utókornak mai nagyjaink "munkáiból" heveny bélcsavarodásom lesz.
Jó, tudom, akkor is voltak sokan a futottak még kategóriában, de akkor is.
A "haza" és annak állapotja talán mégiscsak inkább a hazát jelentette, s nem a hátizsákot meghazudtoló oldal és belső zsebeket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.02.19. 07:42:27

@inszeminator:

Az a helyzet, hogy nekem fogalmam sincs, hogy a maiak munkáiból mi marad fenn. Az idő majd megméri őket, aztán... Sőt, igazából azt sem látom, hogy milyen valódi szellemi mozgások vannak ma, mert amit mi a médiumokon keresztül láthatunk, az, ugye...

Olyan közbeszédet, olyan közéletet kellene "teremteni", amiben az értékek valóban megmutatkozhatnak. Feltéve, persze, ha vannak:-)

Kíváncsi vagyok, most, hogy az elmúlt évtizedek "nagyjait" kezdi maga alá temetni a saját maguk által megtermelt sz*rkupac, mennyiben fognak változni a viszonyok?

ü
bbjnick

civilkontrol 2010.11.16. 13:32:51

Kiegyezni? Erőegyesülni? Ezekkel???

Szokták sokan keserű szájizzel emlegetni a svájci példát. Hogy ott a pártok megegyeztek, hogy a politikai hasznot mindig az ország érdeke mögé sorolják, imigyen a fontos és jó dönéseket szinte egyhangúlag szavazzák meg, ha meg ellenvetés van, sokszor születik kompromisszum, mert azt a jószándék, nem a pol. haszonszerzés vezérli és az ellenvetés jogos.

A mi politikusaink meg kigyók, békák, csak egymással vannak elfoglalva, nem velünk.

Kéremszépen, kivel kellene itt kiegyezni, egyesülni?
Van a parlamenti pártok közül egy vegytisztán hazaáruló, meg egy valószinűleg sokkal jobb szándékú (a két zöldfülűt nem emlitem)

A hazaárulókkal nem lehet kiegyezni. Azokat be kell szántani a földbe, aztán besózni az egészet, hogy többé ne árthassanak senkinek.

Ez zajlik most. Ha túlélik a szántást, baj lesz, de talán nem élik túl.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.18. 03:21:34

@civilkontrol:

Az én sem gondolom, hogy nekünk a posztkommunista ballib haramiabandával (olyan nagyon) ki kellene egyeznünk:-) Vannak, akikkel ki lehet egyezni és vannak, akikkel nem. A posztkomm-ballib csürhe (szerintem)az utóbbiakhoz tartozik.:-)

Abban viszont (majdhogynem) biztos vagyok, hogy, amit Deák ezzel a mitológiai párhuzammal szemléltetni szeretne --- vagyis, hogy "az alkotmányosság talaján kell maradnunk", mert csúnyán ráfázhatunk ---, az örök igazság. Alkossunk egy új alkotmányt és tartsuk magunkat ahhoz: de az éppen hatályosat ne buheráljuk, mert nagyon rossz precedenst teremtünk. Ki tudja, hogy négy-nyolc-tizenkettő-akárhány év múlva ki kerül hatalomra Magyarországon? Ne adjunk a kezébe adut azzal, hogy ott lesz számára a hivatkozás: "De hisz az alkotmánybuherának nagy hagyományai vannak kishazánkban!".

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.18. 03:23:17

@bbjnick:

Az én sem gondolom=Azt én sem gondolom