...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.03.16. 11:24 Csutakaszürkeló

Egy nagycsomagos mag, a többiér' rógó

Címkék: választások menzel hrabal 48 családi pótlék orbán beszéd

"Láttak-e már, Uraim, a Családi Pótlék Nagy Napján délután az élelmiszer üzletből kilépő cigánygyermeket, amint a visszajáróként felmarkolt aprópénzt hanyag eleganciával az ajtó mellé, a sárba hajítja...?"

/Szürke Ló a kongresszus előtt/

 

A kutya valahol a gyermekkorban ásódik el.

Később aztán kikaparja magát.

Nem lehettem valami tökéletes gyermek. A cirkuszi bohócok (kivéve a kis Recét) valahogy sohasem tetszettek: mulatságosnak sem tartottam őket, meg nem is igazán értettem, hogy mitől is kellene annak lenniük.

No, hát, nézem tegnap az Orbán-beszédet a TV-ben, fekszem hanyatt a díványon (keleti a kényelem), odakinn süvít a szél, idebenn jó meleg a cserépkályha, kedélyesen ordítozom át kommentárjaimat a másik szobában gyerekeket nevelő feleségemnek, sporttársi ellágyulással érzékelem az empátiát, hogy Kósa rémségesen erőltetett 48-as politikai párhuzamai (a beszéd írója - szegény - vagy két este, közvetlenül lefekvés előtt, biztos, hogy erősen fűszerezett - a curry jelenléte erősen valószínűsíthető - zsírban gazdag, úgynevezett nehéz ételekből töltekezett az éjszakai ihlet intenzitása érdekében - miért eszik, aki nem bírja, mondaná Krúdy Gyula, persze mit ért ő a korunkra jellemző szintetikus drogokhoz -, mert most sárkányokkal kell viaskodni igazándiból is, ennek jött ideje), mint első félidő (az Elnök Úr maga is sportember volna) után kultúrális tánc és ének következeik; ha lenne itthon, most kimehetnék a konyhába egy doboz sörért.

Sör nincs, beszéd van.

Folyik.

Az Elnök Úr áldozatot - már vér és élet - nem akar, ellenben átfogó és mindent átjáró erkölcsi megújulást igen. A hazára meg majd a fénynek a derűje rája.

Volt valamikor, nagyvárosi hírlapkézbesítő koromban egy munkatársam, a 94-es választások idején ő már olyan jó negyvenes lehetett, aki egy koratavaszi hajnalon, a körzetből már hazafelé pedálozva (odafelé, hajnali fél hatkor bedobtunk egy vinjakot talpas pohárból, egy olyan kocsmában, amit egy valamikori szükségbarakkból alakítottak ki, mer' hogy van ebben a városban - folyik - egy olyan patak, ami száz éve úgy, de úgy kiöntött, hogy úszott minden - az árvízről Balu424, a kézbesítők nevezetes italozásairól Borisfedor tudna, annak aki helytörténetileg kíváncsi), kilómétereken át méltatlankodott, hogy látott ő a városi TV-n egy vitaműsort, ahol az egyik párt képviselőjelöltje, amúgy teljesen rendben találtatott öltönyéhez fehér frottírzoknit húzott...

MOST e hajdanvolt kollega egykori döbbenetével kérdezem - emberek, elvtársak! -, hogy J. Menzel Hóvirágünnepje (speciálisan thanks B. Hrabalnak, persze) után még mindig nem érti az európai műveltséggel rendelkező művelt európai, hogy véráldozat nélkül ez nem megy?

Ekkor, ott, a díványon fekve révületbe estem, és éles és színes képet láttam egy cirkuszi porondról, ahonnan éppen az imént lezuhant artista összezúzott testét húzzák ki, nyomorultra még az elefánt is rálépett, majd két bohóc penderül elő: egy magas, vékony, nagyorrú, szemüveges, mellette egy apró termetű, ferde orrú. Sokéves rutinnal nyugtatják az elhűlt közönséget. A balesetet szenvedő artista is rendben van, türelmesen várja odakinn, hogy vele is foglalkozzanak; csak a gerince és a medencéje törött össze, kijött az összes bele a végbélnyílásán, a tüdeje a száján, az agyveleje pedig a fülén és az orrán... talán néhány bordája is összeroppant, de erről biztosat csak a röntgen után...

Ifjonti avantgarde korszakomban egy szabadvers utolsó soraként azt írtam:

"Látod, Íziszfejű, ide jutottunk."

(Íziszfejű: "Ide jutottatok, bazdmeg.")

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr711843475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.17. 07:22:19

Pedig szerintem az a Zázrivecz nevű kis méregzsák tótocska, meg a Baló Györgyné (korunk Fedák Sárija, kopirájt Csurka Pista) sokkal viccesebb esztrádműsort tartott a Duna bal partján.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.18. 13:03:01

@Gasper:

A vidéki nép nem részesülhet abban a szerencsében, hogy egy jóféle Orbán- vagy Zázrivecz-koncerten csápolhasson #:-/

Ellenben a bejegyzés legfontosabb motívuma, az áldozat-motívum, elindított bennem egy kis gondolkodást és eszembe juttatta a következőt:

magyarido.blog.hu/2010/03/18/sem_ezt_sem_azt_nem_magunknak_tolunk_a_templomban_holnap_a_szent_szuz_szentelt_gyertyat_kap

Valószínűleg valami ilyesmi járhatott @Csutakaszürkeló fejében is (nem tudom, csak gondolom).

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.18. 14:53:32

@bbjnick: ez most csak úgy eszembe jutott a "véráldozat" kapcsán (ha már egyébként is -persze nem véletlenül- szóba hoztam ezt a Vonát):

„eltelt egy év, kaptatok félmillió szavazatot. A kormány meg a helyén! hát hol marad a forradalom?”

(idézet innen: www.magyarhirlap.hu/hatter/nyilt_level_vona_gabornak.html )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.19. 06:45:12

@Gasper:

Téged tényleg tűzbehoz ez a Bayer:"Zázrivecz"-meccs?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.19. 06:47:35

@Bell & Sebastian:

Ugye?!

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.19. 09:13:56

@bbjnick: nem értem a kérdést. :)
Én az idézettel a "véráldozat" széljobbos elsumákolására utaltam, nem pedig a Bayer-Vona attakra.

Ráadásul tavasztól a valaguk alá tolják az A6-osokat és hát azért azt könnyen elképzelhetjük, hogy egy A6-osból egészen más, újszerű perspektívák nyílnak.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.20. 18:52:23

"Alföldi Géza: Üzenem

Egyszer mindenért felelni kell,
egyszer minden számadásra kerül,
mert él bennünk a törhetetlen hit,
hogy nem mindég a szemét marad felül...

Bár ma még csak káromkodni hajt is
a tehetetlen, meddő akarat,
megmozgatja a nehéz hidakat is
az ár ereje, ha gátja szakad.

Pedig egyszer ez is bekövetkezik,
elsodor megfontolást, józan okot
s megalázott szívben égig lobbant harag.
S a legény, aki eddig dallal szórakozott

a virágban terhes réteken,
a gazda, aki izzadva kapált,
az asszony, aki kenyeret dagaszt:
eljön kiosztani a megérdemelt halált!

Egyszer minden mocskos patkányra
rászakad az örök rémület,
s ti, akik ma mégis rajtunk rágtok,
tudjátok meg: nincs könyörület!...

Kérges markunk ököllé duzzad,
fáradt szemünk mintha villám volna,
s megismeri büszke úrmagunkat,
kifosztott fajtánk minden árulója..."

Ja, és még egy az ambivalenciának:)

"(..) - el kell fordulnunk a világtól ... a hatalomtól ... a varázstudománytól ... a fegyvertől ... - ismételgette magában Hétil, s egyre a hajában turkált, mintha tetvészkednék. - Aranykor ... Ó, Nagyeszű, lehetetlent mondasz. Hiszen mindezt Anu adta, s az istenek akarták! Attól félek, ó Atra-Hasis, elvesztetted az eszedet. (..)"
Üdv. Misi

Csutakaszürkeló 2010.03.23. 10:21:30

"lófasz fog itt folyni, nem acél"

gabriel syme · http://magyarido.blog.hu 2010.03.24. 21:38:21

@bbjnick: Én voltam itten vidéken (zsírparaszt (copyright:dudenbuch.blog.hu) nagy alfődön) Vona Gábor koncerten. Nem mondom, hogy jó volt. DE reménykedni csak lehet abban, hogy ezek vannak annyira 'őrültek', hogy 'belepitéljenek' a retkes, nagy magyar közéletbe.
Hogy hova jutottunk? Nagyon remélem, hogy ide:
mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#52

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.25. 01:18:35

@gabriel syme:

"Hogy hova jutottunk? Nagyon remélem, hogy ide:"

Készítek egy bejegyzést, amiben megpróbálom megadni a magam válaszát.

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.03.27. 09:40:16

Én kérem ott voltam a domboldalon.
Azon a napon délután.
Éppen akkor értem oda amikor valami technikai malőr történt.
Nem én csináltam.
A műsornak mennie kellett, az énekes egymagában visítozta el a Nemzeti Dalt.
Azt amit soha nem kellett volna így megzenésíteni.
Hát most csak úgy szólóban ment le "furulya és pengő czimbalom" nélkül.
A néhány kokárdával díszített kutya ott a közelemben a végére meg is nyugodott.
S aztán jött a beszéd.
Kedves barátaim, azt hiszem így kezdődött.
S ahogy múlt az idő, a szemközti várépület oldalán egyre magasabbra kúszott az árnyék.
Apránként, hogy senkit se sértsek, lassan felfelé hátráltam, vigyázva a kokárdás kutyák fínom úrias lábaira, s végül felértem a hegyi út zajos robogásába.
Még sütött a nap elég erősen, ráálltam én is az autópályára, s a fehérvári kútnál az új étteremben gombapaprikást kértem tarhonyával.
Muszáj volt betérnem, de nem most mondom miért. Így is sokat pofáztam.

Ami pedig a Családi Pótlék Nagy Napján szokásos idillt illeti, hát miből éjjen az a szegííny bótos?
Ott van nála a zőccség, a fagyasztott csirke, a lábja, meg a mája - ezek mind a bótban vannak, nem is az út szélin ám!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.28. 00:50:45

@inszeminator:

"Apránként, hogy senkit se sértsek, lassan felfelé hátráltam, vigyázva a kokárdás kutyák fínom úrias lábaira..." --- írod.

Istenem, de ismerős ez az érzés!

Hozzászólásod hangulata felidézett bennem egy hangulatot, ami eszembe juttatott egy dalt, ami ebben a hangulatban gyakran eszembe jut:-)

www.youtube.com/watch?v=W3tp_AzzS4I

ü
bbjnick

Balu424 2010.04.04. 22:20:58

1942. húsvétján akkora áradása volt a debreceni Tócó-pataknak, hogy elöntötte a Nagysándor-telepet (ma Citrom-szigetnek hívják, többnyire familirálisan ultrapigmentált egyedek lakták és lakják ma is)

Ma is vannak árvizek, elég nagyok, csak sajnos nem itt..:(

Csutakaszürkeló 2010.04.20. 10:34:07

@Balu424: úgy-e, úgy-e, úszott akkor az egész Tócó-völgy
süti beállítások módosítása