...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.05.17. 02:05 bbjnick

GKC adaléka a „Nemzeti Együttműködés Rendszeré”-hez

Címkék: közösség nemzet magyarország magyarság erkölcs kereszténység hagyomány katolicizmus katolikus egyház méltóság chesterton g k méltányosság mélymagyar tradíció aquinói szent tamás szent lajos francia király

 
,,»Érvelésünk nem a hitbizonyságon nyugszik, hanem maguknak a filozófusoknak okfejtésein és megállapításain«. Bárcsak minden ortodox tudós olyan higgadt lenne érett megfontolás után, mint [Aquinói Szent] Tamás dühében! Bárcsak minden keresztény hitvédő emlékeznék erre az alapelvre és nagy betűkkel felírná a falra, mielőtt kiszögezi rá tételeit! Szent Tamás haragjának csúcspontján is megérti azt, amit a szigorú ortodoxia sok védelmezője soha nem ért meg. Semmi értelme sincs azt mondani egy ateistának, hogy istentelen, vagy a halhatatlanság tagadójának szemére hányni, mekkora bűnt követ el. Tökéletesen meddő dolog azt képzelni, hogy ha ellenfelemnek bebizonyítom, hogy az én elveim alapján téved, rá tudom bírni arra, hogy beismerje, hogy saját elvei alapján sincs igaza. Szent Tamás nagy példája nyomán áll, vagy legalább is állnia kellene annak az elvnek, hogy vagy egyáltalán nem vitatkozunk, vagy ha igen: ellenfelünk felfogásának síkján érvelünk és nem a magunkén. Erkölcsi érzékünk keretein belül csinálhatunk más valamit az érvelés helyett, de ha vitába bocsátkozunk, »érveléseinknek nem a hitbizonyságokon kell nyugodniok, hanem maguknak a filozófusoknak okfejtésein és megállapításain«. Ez a valódi értelme annak a mondásnak is, amelyet Szent Tamás nagy barátjának, Szent Lajos francia királynak tulajdonítanak és amelyet felületes emberek a fanatizmus iskolapéldájaként szoktak idézgetni. A mondás így szól: Vagy úgy vitatkozom a hitetlennel, mint igazi filozófus a filozófussal vagy pedig »testébe döföm kardomat, amilyen mélyen csak bírom«. Az igazi filozófus lesz az első (még ha az ellenfél táborába tartozik is), aki elismeri, hogy Szent Lajos itt tökéletesen filozófus módjára gondolkozott.”
 
 
Részlet Gilbert K. Chesterton: Aquinói Szent Tamás c. munkájából (Olvasható, letölthető a PPEK-oldalain is: www.ppek.hu/k464.htm)
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr152009012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.18. 18:07:52

Pater Brown még egy lépéssel tovább ment: a megbánás első jelére megbocsátott és meg-nem-történtté tette a bűnt. Ezzel okafogyottá a nyomozást. Igaz, nem "életbevágó" bűnről volt szó.
Viszont a jótett meghozta gyümölcsét :-)

Manapság viszont túl sok a felületes ember…

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.19. 20:13:31

@Mormogi Papa:

Nekünk is vannak "Pater Brownjaink" :-)

Itt van például mindjárt ő:

www.barsibalazs.hu/

:-)

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.19. 20:22:45

Kedves bbjnick!
Előző postodat ebbe a kontextusba helyezve szinte teljes mértékben válaszoltál magadnak :-) az én pórias megközelítésben a jelenleg hatalomra készülő "entitás" azon a nyelven igyekszik kommunikálni (ha kommunikálni akar), amit az adott közeg vélhetően megért. Másfelé pedig (ahol nem kommunikál) Szent Lajos II. választását vélem felfedezni:) Egyelőre. Még mindig nagyon kevés látszik :-(
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.19. 20:47:56

"az én pórias megközelítésemben" bocsánat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 12:41:24

@Mihint:

"a jelenleg hatalomra készülő "entitás" azon a nyelven igyekszik kommunikálni (ha kommunikálni akar), amit az adott közeg vélhetően megért" --- írod. És ezt is: "Még mindig nagyon kevés látszik"

Maradjunk ennyiben: "Még mindig nagyon kevés látszik"

ü
bbjnick