...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.12.04. 05:07 bál_na

Más faj

Címkék: magyarország magyarság 2010 feladat kölcsey ferenc más faj

 
Rázom a sírod Kölcsey, te szomorú debreceni diák, és hozzád kiáltom: „Más faj állott a kihunyt helyére,/ Gyönge fővel, szívtelen.”! Én is búcsúzom, mint te tetted, vagy ahogy a kis Nyilas Misi komor bírái előtt. Mert hátulról jöttek, lassan, míg én a betűk fölé hajoltam, a holnapi előadás lázában égve. Még rám se ordítottak, hogy megforduljak, mert nem akarták, hogy lássam az arcuk. De én megismertem szövetkező suttogásukat: barátaim, véreim, diákjaim, szellemtársaim voltak—az otthonom közeléből. Belém martak, de én nem haragudtam rájuk, hisz csak a dolguk végzik — a szentnek hitt feladatot. Ők egy másik faj, egy romlott évjárat. Amíg ők hallgatnak, addig én félelem nélkül prófétálok: mennie kell minden rossz kiválasztottnak! Ez most már egyetlen szent feladtuk. Menniük kell a hitványoknak, akik ellenségüket megfigyelik, s összeköttetéseik és rágalmazó leirataik révén kitúrnak minden opponálót az állásából, hogy a már semmiben sem reménykedő önszántából eloldja a hazájával kötött köteléket. Menniük kell azoknak is, akik vörös öntudattal befészkelik magukat az óvatlan és figyelmetlen felekezetek vezetői közé, mindig újra cserélve köpönyegüket és oltárukat. Menniük illik a könnyen felkenteknek, akiket a polgármesteri akarat és elvhűség stratégiai okokból helyezett privilegizált „frontszolgálatra”. Menniük kötelesség azoknak, kik övéik között síró szemmel nosztalgiáznak KISZ-titkári múltjukról, most pedig a kompetenciáról szavalnak pártosan. Menniük kell a cinkos hűtleneknek, kik tanárukat az állami ösztöndíj reményében hamisan bevádolják a sikerorientált rektoroknak. Menniük ildomos, kik magukat pótolhatatlannak dicsérik három főállásban, szakmai szuperlatívuszokban, s elűznek minden „kalandort”, kik hasonlóra vetemednének. Ők halottak. Nincs árnyékuk. A halottakat pedig el kell temetni! És így minden temetés menyegző is egyben. Ez a törvény!!!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr562492093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.