...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2011.02.14. 06:22 bbjnick

A puncsfuré íze és ami utána következik (Z. emilje)

Címkék: kötcse demokrácia válság elit alkotmány igazság nép egység erkölcstelenség szili katalin tett szabó dezső vitányi iván szembesítés puncsfuré egyezség szájer józsef demokratizálás szembesülés idegenség

 
...(s akkor (éppen időben!) megérkezik
(a) Kádár János elvtárs esemese (hogyaszongya):
kedves elvtarsak minden kedves elvtars
ropogtasson el egy puncsfurét)
a tett halála (az egy) halálos tett
(egy puncsfurét!)...
 
...Az elmúlt húsz év régi-új elitje stricielit volt, előéletéből, szocializációjából, kondíciójából adódóan nem is lehetett más. A kádárvilág idomította őket, nem értettek máshoz, mint a kiszolgáláshoz és a kiszolgáltatáshoz. S mindezt kritikátlanul; illetve dehogyis kritikátlanul: meggyőződésből, hitelv-szerűen. Úgy belelendült a jó Z., hogy ott, a füstben és ricsajban, mindjárt le is vezette, csinos példákkal is szemléltetve, hogyan nyilvánul meg ez a stricivallás a közélet különböző terein...
 
 
Belenéztem villanypostaládámba; s mit találtam! Egy emilt Z.-től! Rég kaptam hírt róla, még régebben emilt (tőle), így igencsak megörültem. Annak már kevésbé (örültem), hogy a levél fejlécében, a tárgymegjelölésben, a következőt olvastam: Szörprájz! Sejtettem, hogy sokmindent találok majd a levélben, de táncoló, éneklő rénszarvast biztosan nem. S jól sejtettem.
 
Z. emilje:
 
Feladó: *** <***@***.hu>
Címzett: ***@***.hu <***@***.hu>
Elküldve: 2011. február 13. 23:59
Tárgy: Szörprájz!
 
Puncsfuré!!!
 
…az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e; korlátozza-e az állam eladósodását; vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség; járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után; engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem; az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után? …az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét; védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét; védje-e fokozottan a nemzeti vagyont; csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás, a közbeszerzéseken való részvétel; a bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására; továbbá szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést?
 
Utánagugliztam a Z. által elküldött kérdéseknek és a következőt találtam: mti.hu/cikk/2011/02/13/12_kerdesbol_allo_kerdoivet_kapnak_a_valasztopolgarok_az_uj_alkotmany_ugyeben-532111
 
Elolvastam az MTI-hírt (is) és vízióm támadt:
 
Sz*jer J*zsef és Sz*li K*talin jelent meg előttem (a páratlan páros), amint egyfajta médiumként összegyűjtik, majd materializálják a népben élő alkotmány szellemét. Kicsit remegett a kép, hullámzott a hang, de azért jól kivehető (látható-hallható) volt, amint K*talin J*zsef szemébe nézve, nyíltan és bátorítóan azt mondta: „VÁLSÁG, EGYSÉG, EGYEZSÉG” (valószínűleg V*tányi Iván 1983. januári, az Országos Agitációs, Propaganda és Művelődéspolitikai Tanácskozáson elhangzott hozzászólására utalva ezzel; igen, arra, amelyikben V*tányi kifejtette, hogy: „(…) …át kell térnünk a fejlődés extenzív szakaszáról az intenzívre. (…) Marxnál olyan szövegösszefüggésben merül ez fel, amelyben a nagyüzemi termelés tendenciája megfordul, olyan új korszak kezdődik, amely szükségszerűen vezet el a kommunizmushoz. (…) Ebből azonban az következik, hogy az intenzív fejlődés vagy fejlesztés nem pusztán gazdasági kérdés, hanem az egész társadalom ügye. Más társadalmi mechanizmusok kellenek hozzá, más ideológia, más kultúra. Olyan ideológia és kultúra, amelynek központi fogalma a minőség, közvetlenül a termelésben, a társadalom szervezésében, az emberek közötti kapcsolatokban és a gondolkodásban egyaránt. (…) Mi tehát a teendő? Hogy a szükséges korszakváltás előkészítésnek és megvalósításának ideológiai és kulturális feltételeit az eddiginél alaposabban és sokoldalúbban dolgozzuk ki és vitassuk meg, vagyis inkább vitassuk meg és dolgozzuk ki. Előbb azonban ideológiai életünket és közművelődésünket ki kell ragadnunk abból az állapotból, amelyet az előadói beszéd és több hozzászólás passzívnak jellemzett. (…) …olyan szerkezet, olyan elvezető csövek és dugattyúk kellenének, amelyek az energiát egy irányba tudnák terelni. Akkor gépet is lehetne vele hajtani, vagyis az egész közművelődés, az egész ideológiai élet meg tudna mozdulni. (…)” (Vitányi Iván: VÁLSÁG, EGYSÉG, EGYEZSÉG. In: Egyharmadország. Tanulmányok. Magvető Kk., Bp. 1985., 70.-73. p.) ). J*zsef (erre) finoman, szinte csak jelzésértékűen, meghajolt, kissé előreszegett állal mosolygott és bólogatott, miközben a lefektetett csöveken beáramlott a népben élő alkotmányos szellem (mint akarat) és megmozdult a gép.
 
A vízióból eszmélve (a rég nem látott) Z.-re gondoltam, aki, gyanítom, (hozzám hasonlóan) szobájában üldögél és, gyanítom, hozzám hasonló(a)kat gondol. Talán épp ezeket: 1983-ban demokratizálásnak (vagy valahogy így) hívták az efféle „szeánszot” (ma Nemzeti Együttműködésnek?)... Akkortájt (és most is?) a tettet cselekvéssel pótolva próbálták megúszni az erkölcsi állásfoglalást, az Igazsággal való szembesülést és szembesítést (pedig tudhatták (tudhatnák): ami erkölcstelen, az értelmetlen is)... Akkortájt (és most is?) vezetőink „puncsfuréval” etették (etetik?) a népet és „idegenül, veszett testtel-lélekkel, bűnös nem vigyázással etették” (etetik?) „az ördögöt”... Mégis, mire számítanak?!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr652659495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása