...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2011.05.06. 00:41 bbjnick

Fogalmunk sincs (a)vagy And the band begins to play (Trumpets play)

Címkék: történelem magyarország holokauszt valóság magyarság emberi jogok fogalom sajtószabadság visszaélés 2011 kiszolgáltatottság genocídium állampolgári jogok fogalomalkotás érettségi vizsga valóságérzékelés sárga tengeralattjáró valóságigény nothing is real

 
„(…)
 
(Full speed ahead, Mr. Barkley, full speed ahead!
Full speed over here, sir!
All together! All together!
Aye, aye, sir, fire!
Captain! Captain!)
 
As we live a life of ease(life of ease)
Every one of us(every one of us) has all we need,(has all we need)
Sky of blue,(sky of blue) and sea green,(sea of green)
In our yellow(In our yellow) submarine.(submarine) ( Haha! )
 
(…)”
 
 
 
„szavunk sincs egymáshoz
némák
az összekuszált keréknyomok
és az eltérített ösvények”
 
 
 
 
Lányom hívta fel a figyelmemet az idei történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga két kis „szépséghibájára”. Első pillantásra apró kis „felhám-elváltozások”ezek, csak bizonyos fényben szembetűnőek: nem is veszi ezeket észre rendes ember, csak olyasféle, „akit kábít a nap, rettent az álom”. De ha jobban megnézzük – és hajlandóak vagyunk látni –, mindjárt kiderül, hogy…
 
 
Nothing is real — And the band begins to play
 
 
Az érettségi vizsgasor 8. feladata a következő (volt):
 
8. A feladat a második világháború történetéhez kapcsolódik. A második világháború alatti náci népirtás mely jellegzetességeit hangsúlyozzák a táblázatban szereplő idegen szavak? Párosítsa a leírásokat és az idegen szavakat a sorszámok beírásával! Az eredeti (szó szerinti) jelentés segít az értelmezésben!
 
A következő idegen szavakat és eredeti jelentéseket kapja a vizsgázó:
 
a) holokauszt (ógörög) = „teljesen elégetett”, égőáldozat, a templomban Istennek felajánlott és az oltáron elégetett áldozat (növény vagy állat)
 
b) soá (héber) és porrajmos (romani) = pusztulás, csapás, illetve elnyeletés, elemésztés
 
c) Endlösung (német) = végső megoldás
 
d) genocídium (latin) = népirtás
 
A párosításhoz a következő leírások adottak:
 
1. A zsidókat és a cigányokat teljes közösségükben akarták elpusztítani. (A kifejezés más népek elpusztításával kapcsolatban is használatos.)
 
2. A katasztrófa főleg a zsidókat és a cigányokat sújtotta, elsősorban az ő tragédiájuk volt.
 
3. A tragédia nemzetközileg ismert neve az áldozatok krematóriumban való elégetését is értelmezni próbálja.
 
4. A nácik célja a zsidók kiirtásával a „zsidókérdés” általuk elképzelt végleges rendezése volt.
 
A megoldókulcs a következő megoldást tekinti helyesnek:
 
a) holokauszt (ógörög) = „teljesen elégetett”, égőáldozat, a templomban Istennek felajánlott és az oltáron elégetett áldozat (növény vagy állat) 3. A tragédia nemzetközileg ismert neve az áldozatok krematóriumban való elégetését is értelmezni próbálja.
 
b) soá (héber) és porrajmos (romani) = pusztulás, csapás, illetve elnyeletés, elemésztés → 2. A katasztrófa főleg a zsidókat és a cigányokat sújtotta, elsősorban az ő tragédiájuk volt.
 
c) Endlösung (német) = végső megoldás 4. A nácik célja a zsidók kiirtásával a „zsidókérdés” általuk elképzelt végleges rendezése volt.
 
d) genocídium (latin) = népirtás → 1. A zsidókat és a cigányokat teljes közösségükben akarták elpusztítani. (A kifejezés más népek elpusztításával kapcsolatban is használatos.)
 
 
Az érettségi vizsgasor 12. feladata a következő (volt):
 
12. Döntse el az alábbi fogalmakról, hogy azok általános emberi jogok, állampolgári jogok vagy állampolgári kötelességek-e! Írja a fogalmak sorszámát a táblázat megfelelő
mezőjébe!
 
A következő fogalmakat kapja a vizsgázó:
 
1. élethez való jog 2. választójog 3. tulajdonjog 4. honvédelem 5. vallásszabadság 6. munkanélküli ellátás 7. sajtószabadság 8. közteherviselés
 
Ezekről kell eldönteni, hogy az alábbi kategóriák közül melyik csoportba sorolhatók:
 
emberi jog | állampolgári jog | állampolgári kötelesség
 
A megoldókulcs a következő megoldást tekinti helyesnek:
 
emberi jog: 1. élethez való jog; 3. tulajdonjog; 5. vallásszabadság; 7. sajtószabadság
 
állampolgári jog: 2. választójog; 6. munkanélküli ellátás
 
állampolgári kötelesség: 4. honvédelem; 8. közteherviselés
 
 
A 2011. évi történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsora és megoldókulcsa letölthető innét: 195.111.96.234/erettsegi2011/k_tort_11maj_fl.pdf és innét: 195.111.96.234/erettsegi2011/k_tort_11maj_ut.pdf
 
 
Lányom e két feladattal kapcsolatban a következő kérdéseket tette fel nekem:
 
– Miért nem szinonimái egymásnak a genocídium és a holokauszt, ha azok, illetve, miért szinonimái egymásnak, ha nem azok?
 
– Ha a sajtószabadság emberi jog és nem állampolgári jog, akkor mit is értünk egészen pontosan emberi jogon és mit állampolgári jogon?
 
Kérdései mélységesen jogosak. Mert a fogalmak arra szolgál(ná)nak, hogy éljünk azokkal és nem arra, hogy egyesek visszaéljenek (azokkal). S egy-egy ilyen feladat (egy hivatalos érettségi feladatsorban), bizony, a közgondolkodás inkoherenciáját (s így az állampolgárok kiszolgáltatottságát) erősíti, (ad absurdum) intézményesíti.
 
So we all live in yellow submarine…
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés (2011. május 9.):
 
No, lám! Most ért a hír, hogy az értettségitétel-összeállító bizottság megváltoztatta az idei történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga megoldókulcsát! A 12. feladatban ezután a helyes megoldás a következő:
 
 
12. Döntse el az alábbi fogalmakról, hogy azok általános emberi jogok, állampolgári jogok vagy állampolgári kötelességek-e! Írja a fogalmak sorszámát a táblázat megfelelő
mezőjébe!
 
A következő fogalmakat kapja a vizsgázó:
 
1. élethez való jog 2. választójog 3. tulajdonjog 4. honvédelem 5. vallásszabadság 6. munkanélküli ellátás 7. sajtószabadság 8. közteherviselés
 
Ezekről kell eldönteni, hogy az alábbi kategóriák közül melyik csoportba sorolhatók:
 
emberi jog | állampolgári jog | állampolgári kötelesség
 
A megoldókulcs a következő megoldást tekinti helyesnek:
 
emberi jog: 1. élethez való jog; 3. tulajdonjog; 5. vallásszabadság; 7. sajtószabadság
 
állampolgári jog: 2. választójog; 6. munkanélküli ellátás (elfogadható még: 5. vallásszabadság; 7. sajtószabadság)
 
állampolgári kötelesség: 4. honvédelem; 8. közteherviselés
 
 
Remek, javíthatják újra a történelemtanárok a feladatlapokat! S lehet, hogy nem utoljára?! Mert, ha nem tisztázzuk, hogy mit is jelent pontosan az a fránya emberi jog és állampolgári jog, még az is előfordulhat, hogy lesznek, akik rossz néven veszik (szerintem jogosan), ha a vallásszabadságot vannak, akik állampolgári jognak tekintik és nem emberi jognak.
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr132881212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.05.06. 02:23:15

Világos kérdések. A válaszok még homályban...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.06. 08:29:23

Ez a sajtószabadság valóban elgondolkodtató. Azért, mert nem csak az adott ország állampolgárainak "jár" ezek szerint, hanem BÁRKI kinyilváníthatja a véleményét - akár a Kóhn Bandi is...
A másik vitatottra azt gondolom, a genocídium sokkal szélesebb körű fogalom, ami magában foglalja a két névvel nevezettet is - de minden más ilyet úgyszintén - például az ígéret földjének elfoglalása során kiirtott népek tragédiáját is, elegendő végigolvasni a megfelelő ószövetségi passzusokat - gondoljon mindenki, amire akar...
Tegnap küldtem emilt a snóblidíjas írónk újabb kitüntetése kapcsán. Átment?
(Igaz, legalább nemkártyán nyerte, mint Gorcsev Iván - ha jól emlékszem :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.06. 17:08:26

nem tudom ki az a beteg ember aki ilyen holós feladatot ad.

a 2. emberi jogosról meg az egyik első kétszintű rendeszers TÖRTÉNELEM értettségi jut eszembe, ahol az volt a kérdés, hogy mi vezethetett volna a 3. világháború kitöréséhez.
emberünknek kapásból eszébe jutott 1956 és a hidegháború, de mivel csak egyet lehetett beírni, ezért beírta a hidegháborút, mivel az amerikaiak nem avatkoztak be 56-ba. indokolni nem lehetett.
a megoldókulcs viszont csak 56-ot fogadta el.

nem értem, ki az aki ilyen buta feladatokat állít össze?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.07. 05:55:41

@gloire:

Hát, kérdezni azt tudunk!:-D

Talán a válaszok sem olyan homályosak. Legalábbis vannak (mármint valamiféle válaszok). Véletlenül megtudtam, hogy Schmidt hadnagy, a polgárháború hőse, épp egy előadásra készül egy vidéki nyugdíjasklubban és előadásának témája éppen a genocídium és a holokauszt, illetve a sajtószabadság és az emberi és állampolgári jogok viszonya. Kapacitálom, hogy ossza meg velünk gondolatait:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.07. 06:04:03

@Mormogi Papa: @tesz-vesz:

Az emilt megkaptam és köszönöm!

Remélem, Schmidt hadnagyot sikerül meggyőznöm, hogy beszéljen "minekünk is ezekből":-)

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2011.05.08. 20:04:26

@bbjnick:
"-Kössünk ismeretséget. Én Schmidt hadnagy fia vagyok.
/.../
A nagy, a felejthetetlen hős,Schmidt hadnagy fia...
-De hiszen ez az elvtárs, aki ott ül, az Schmidt elvtárs fia...Nyikolaj Schmidt.
/.../
-Vaszja! Édes öcsém! Nem ismered meg Kolja fivéredet?
/.../
-Felismerlek! Hogyne ismerném meg Kolja testvéremet!
/.../
/.../
-Apropó, ami a gyerekkori emlékeket illeti, gyerekkoromban az olyan embereket, mint maga, a helyszínen agyon szoktam ütni."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.09. 06:26:52

@Csutakaszürkeló:

Pontosan:-)

"(...)

- Azt gondoltam...

- Ó, ön gondolkozik? Néha ez is megtörténik? Ön gondolkodó? Hogy hívják magát, maga gondolkodó? Marcus Aureliusnak?

(...)

- Nos, én megbocsátok magának. Visszaadom az életét. De most kössünk ismeretséget. Akárhogy vesszük is, testvérek vagyunk, és a rokonság kötelez. Az én nevem Osztap Bender. Engedje meg, hogy én is megtudjam az ön eredeti családnevét.

- Balaganov - mutatkozott be a vöröshajú. - Sura Balaganov.

- Hivatása felől nem érdeklődöm - mondta Bender előzékenyen. - De könnyen kitalálhatom. Valószínűleg valami intellektuális. Sokszor elítélték már ebben az évben?

(...)"

És hogy a lényeget se felejtsük:

"Maga adja a benzint, mi az ötleteket!"

:-)

ü
bbjnick