...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2019.05.05. 10:11 Szabó A. Imre

Az általános egyenlőség miatt

Címkék: történelem irodalom kommunizmus materializmus egyenlőség szólásszabadság globalizmus politikai korrektség véleményszabadság irodalomtörténet orosz irodalom szovjet orosz irodalom 1929 progresszió kulturkampf 2019 véleményterror véleménymonopólium konszenzusterror véleménydiktatúra egalitarizmus homogenizáció gender-ideológia szovjet-orosz irodalom csevengur platonov andrej

Minapi hír: „Kétszáz sztereotipikusnak és szexistának kinevezett könyvet selejteznének le a barcelonai iskolák – írja a Guardian. Például a Tàber-iskola hatszáz könyvét nézte át az Associació Espai i Lleure, rejtett szexista tartalmak után kutatva. Megnézték, milyen szerepeket játszanak a karakterek és mit mondanak, és a könyvállomány harmadát súlyosan szexistának találták. Szexistának titulálták például Szent György legendáját és a Piroskát is. Az egyesület szerint a gyermekek ezekben a könyvekben sztereotipikus nézetekkel találkoznak, és normának fogják tartani őket, ha ezeken nőnek fel. A férfiasság például a versenyszellemmel és a bátorsággal asszociálódik, és szerintük a férfiak nőellenesen és agresszívan viselkednek. A Fort Pienc iskola szülői közössége genderegyenlőség-bizottságot hozott létre.” [forrás]

A hírről jutott eszembe és ha már eszembe jutott, ide is másolom:

„Minálunk mindenben a többség akarata dönt, és ők majdnem mind írástudatlanok. Majd egyszer a tudatlanok olyan törvényt hoznak, hogy az írástudók felejtsék el a betűket az általános egyenlőség miatt… Annál is inkább, mert jóval könnyebb azt a kevés embert leszoktatni a tudásról, mint mindenkit megtanítani rá.”

[Forrás: Platonov, Andrej: Csevengur. Magvető K., Bp. – Kárpáti K., Uzsgorod, 1989., 122. p.]

Andrej Platonov (polgári nevén: Andrej Platonovics Klimentov, 1899 – 1951) szovjet-orosz író 1929-ben vetette papírra Csevengur című művét, egy, a középorosz sztyeppén fekvő kisvárosban, lakói önszorgalmából megvalósuló kommunizmus regényét. Platonov szatírát írt, de utópiát alkotott, így a Csevengur először csak 1988-ban jelenhetett meg nyomtatásban. Ki hitte volna, amikor harminc éve először olvashattuk, hogy 2019-ben aktuálisabb lesz, mint valaha!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr2314814374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása