...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.07.09. 05:50 bbjnick

Gy. F. Magyar Chartája helyett...

Címkék: politika közélet kultúra magyarország demokrácia részvételi demokrácia magyar charta gy f

Talán nem én vagyok az egyetlen (bizonyosan nem én vagyok az egyetlen), aki Gy. F. (miniszterelnök) Magyar Charta-felhívásában a politikai manipuláció egy újabb - csak a feszültségek szítására alkalmas - eszközét látja. A Gy. F.-hack sokaknak megmozgatta a fantáziáját. Saman nick blogger és részvételi demokrata blogján olvastam a következő, a Részvételi Demokrácia Hálózat és az Állás/pont/ Lakossági Kör által közreadott felhívást: 

„Gyurcsány Ferenc azzal a javaslattal állt elő, hogy szeptemberben közfelkiáltással szentesítsük a Magyar Charta nyilatkozatait!

Valóban időszerű lenne lépéseket tenni a káoszba taszító politikai viselkedés össznemzeti elutasítására, sőt be kellene vezetni olyan kommunikációs gyakorlatot, amely egyértelműen lezárja az ide vezető politikai kulúrára épülő korszakot! Egy Charta elfogadása csakis egy közösen előkészített javaslat csomag elfogadása után lehetséges.

Ennek érdekében kérjük, hogy politikai párt vezetője, ne kezdeményezzen össznemzeti összefogást, mert az elmúlt években a saját szavazótáboruk számára sugallt kommunikációval ez, ellentétes irányba mutat. A megosztottsághoz, és az emberek kirekesztettség érzéséhez sok köze van a parlamenti pártok vezetőinek, ezért nem alkalmasak arra, hogy egyszer csak egy mindannyiunk számára kulcsfontosságú folyamat hiteles kezdeményezői legyenek!...”

A szöveg folytatása itt olvasható:

reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/07/08/felhivas_mit_tegyunk_a_magyar_charta_helyett
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr28559875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.