...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.07.23. 00:31 bbjnick

Sámán blogger szerint a részvételi demokrácia

Címkék: humanitás közösségfejlesztés részvételi demokrácia munkahelyteremtés szakmaiság politikai szocializáció

Sámán blogger, részvételidemokrata blogját (reszvetelidemokracia.blog.hu) igen régen olvasom. Fontos és valós jelenségnek/eseménynek tartom e munkát a nagy magyar virtuáliában. A szerzőt ugyan személyesen nem ismerem, de bejegyzései alapján elég élénk képem alakult ki róla: (ahogyan elképzelem) abból az igen ritka fajtából való, akiben az emberség (nem humanizmus: humanitás!) és a szakmaiság harmonikus és termékeny viszonyban van egymással. És ez, bizony, már önmagában sem kis dolog.

Sámán nemrég írta meg kétszázadik blogbejegyzését, amely egy tematikus mutató az eddigi bejegyzésekhez. Akiben van képesség és, mindenekelőtt, készség a magyar szellemi dzsumbuj szürkületi zónáján át- és túllátni és érdeklődik a politikai szocializáció, a közösségfejlesztés, a munkahelyteremtés (és még számos más kapcsolódó témakör) egyfajta rendszeres, szemléletes (az aktuálpolitika történésein keresztül megvilágított) és közérthető feldolgozása iránt, annak szívből ajánlom Sámán blogját. Ne szégyelljünk tanulni egymástól!

Sámán kétszázadik blogbejegyzése:

 reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/07/18/kereso_az_elso_200_cikk 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr44580926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.