...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.08.27. 17:45 Csutakaszürkeló

Csutak falun 10.(?)

Címkék: tolerancia pazár vízözön dunai kodolányi jános csutak színes géza erech szurippak lugal

 

„Az emberi nem jövője érdekében egyfajta mukimura van szükség.”

Gubbubu, a külföldet majmoló halhatatlan szavai ezek Kodolányi János Vízözön című regényéből.

Halhatatlan megnevezés alatt Kodolányi az első emberiség „vezető értelmiségeit” érti.

Az erechi birodalom szülötte Gubbubu aztláni szokásokat és elgondolásokat honosít, végtelenül büszkén és elegánsan.

Erechet legyőzi és megalázza Szurippak. Uralkodó halhatatlanja Lugal király és főpap rendkívül előrelátóan és nem mindennapi toleranciáról téve tanúságot úgy dönt, hogy a letiport birodalom tudós halhatatlanjait felkéri, működjenek együtt a szurippaki tudós halhatatlanokkal. Még szép, hogy az emberiség jövője érdekében.

Lugal, papkirályként a szimbolikus tettek iránt erős érzékenységet tanúsítva, egy hatalmas tornyot építene, mint egy szép kerek, összefoglalva leíró elméletet, ahová összegyűjtené mindazt, amit a nagybetűs emberi tudomány létrehozott.

A fönt idézett kijelentés felkérésekor hagyja el Gubbubu száját.

Aztán egy kicsit később jön a Vízözön, lepucolja a föld színéről Lugal királyt, Szurippakot, a tornyot az összes vezető értelmiségivel együtt, és a megtisztított terep átadatik egy új emberiségnek.

 

Pazár: Mecsoda hülyeség…

Dunai: Hát, nem tudom…

Csutak (indulatosan): Mit tudsz te… Mit tudtok ti?! (elsírja magát)

megjelenik Színes Géza, de csak Csutak látja

Csutak: (zokog) Géza, Géza…

Pazár feláll a kondigépből, elhagyja a helyiséget, majd visszatér egy túlméretezett gyógyszeres dobozzal, amin az „ANTIDEPRESSZÁNS” felirat olvasható

jelenet vége

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr28636385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.08.29. 05:55:50

Csutakaszürkeló!!!

Ez a Pázár Micu nagy spiller, mindig is tudtuk róla. Ha ő egyszer a kezébe veszi a dolgokat, akkor, ugye, azok a kézbe vannak véve:-)