...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2008.08.29. 05:00 bbjnick

Logikus, esztétikus, etikus: Valóság nagybátyánkkal a kocsmában

Címkék: valóság motiválatlanság etikus logikus valóság nagybátyánk esztétikus motiváltság mancika

 
(Adalék a Tégy a motiválatlanság ellen! c. felhíváshoz)
 
Sámánnak, Gaspernek, Építésznek, Weisz Hubának és minden jóakaratú nicknek
 
 
Valóság nagybátyánk a kocsmában ült. Előtte, az asztalon, tucatnyi sörösüveg. Az egyik száján légy pihent. Valóság nagybátyánk folyamatosan maga elé motyogott.
 
Csak álltam és néztem, és nem tudtam róla levenni a szemem. Miközben már Mancika rég kirakta elém a pultra a két deci száraz fehéret, én még mindig csak Valóság nagybátyánkat figyeltem: ahogy ült ott, görnyedten, üres tekintettel a semmibe meredve, motyogva.
 
- Mit mond? - kérdeztem Mancikát.
 
- Mindig ugyanazt - szólt ki a mosogatásból Mancika.
 
Cigarettára gyújtottam és tovább figyeltem.
 
Egyszer csak Valóság nagybátyánk ültében kihúzva magát felém fordult, a szemembe nézett és, minden kétséget kizáróan, ezt mondta:
 
- Logikus, esztétikus, etikus.
 
Egyúttal, egy bizonytalan lendülettel, megpróbált felállni is; sikertelenül: térdei megrogytak, előrebillent, támaszkodó kezeivel sörösüvegeket sodorva le az asztalról. A kocsmát betöltötte a kövezetre hulló üvegek csörömpölése.
 
Valóság nagybátyánk visszazökkent székére és fejét a sörtócsában pihenő karjaira hajtotta.
 
Mancika felé fordultam, a jelenet hatását kutatva. A mosogatóban ugyanúgy zubogott a víz, mint néhány pillanattal előbb, Mancika azonban nem volt sehol. Riadtan néztem körül. A kocsma teljesen üres volt.
 
Most, hogy így visszagondolok, kicsit elkapkodtam én azt a menekülést, legalább a két deci fehéremet megihattam volna. Ha már Mancika kitöltötte.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr15638745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.01. 16:36:24

kedves bbjnick,
mit is írhatnék. Jó erős szituációba keveredtél te a minap. Amolyan ijesztően valóságosba.
De a két deci fehérért tényleg kár volt így utólag elgondolva...