...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.06.26. 18:00 Csutakaszürkeló

("Kérdezném, hogy...") Száz év múlva ("...stb.")

Címkék: magyarország krúdy gyula cseh bereményi

Amikor is bizonyos Julius Krdicek keze által leírattatik ismét ez a mondat:

"Hát így mulattunk valamikor, az elmúlt Magyarországon."

 (Vizionálta mindezt Csutak, a monszun első hetében.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr261210569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.28. 01:19:06

Csutakaszürkeló!

Nem szerettem volna kéretlenül belebarkácsolni a bejegyzés szövegébe, így ide rakom a Krúdy novella (A legnagyobb bolond) és a Cseh-Bereményi-dal (Születtem Magyarországon) linkjét (mindkettőt megtaláltam a Zinternetten):

Krúdy Gyula: A legnagyobb bolond


mek.niif.hu/05900/05958/05958.htm#37


Cseh-Bereményi: Születtem Magyarországon


www.youtube.com/watch?v=WfNE73vyd-k


Egyébként: tényszerűen hanyatlunk (pontosítok: én tényszerűen hanyatlok):-( Már ott tartok, hogy keresni kezdtem a guglival Julius Krdiceket a Zinternetten:-D Tényleg!:-D

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2009.06.28. 19:00:02

@bbjnick: biztos az ipszilon hiányzott

Balu424 2009.06.29. 21:11:22

Nő, növekszik a betonszarkofág a cívisvárosban. Közlekedni már nem nagyon lehet, minden egyirányúsítva, föltúrva. Még nekem is gondot okoz megtervezni az úticélt, pedig azért ismerem a várost. Fa? Fa az nincs, mert kivágták! Menj be egy hiperfórumba, nézd meg az árakat, az majd lehűti az agyvelődet.

Nohiszen: ingyen klíma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 05:57:36

No, de kedves @Balu424:!

Nem a hiperfórumokban kell lebzselni, hanem civilszerveződéseket kell létrehozni a helyi érdekek védelmére:-) Vagy nem? (Meg ne sértődj!):-D

Én úgy tudom, hogy borisfedor nick ilyen vonalom nagyon otthon van. Fordulj hozzá bizalommal! (Egy kattintás a nevére a Szerzők között és már küldhető is neki az emil.):-)

ü
bbjnick

Balu424 2009.06.30. 10:03:51

@bbjnick: a fákat hiányolom, de nagyon. Csak virtuális árnyék van. Az igazi a fejekben