...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.08.21. 18:43 Csutakaszürkeló

Csutak megérzi az ősz első lehelletét, de nem Párizsban

Címkék: ősz krumpli idő sokol rádió

Ordítva hozza a légkör összes zúgós, recsegős zavarát a Sokol-rádió. Alatta tekereg, mint a tökös-mákos rétes, a jó ebédhez húzott nótaszó.

A hétvégi telekszomszéd forrásban lévő bortól(?) pezseg és krumplit ás.

A krumpli könnyen adja magát a homokos talajon. Ősz van már, de még meleg az idő. Idénye van a betakarításnak.

Állok, mint kamasz, az artézi kútnál, a kút csőre előtt szúnyoglárvás vizeshordó - szívemben mély útálat, szól a Sokol, vígan van a szomszéd; térdelve kaparja ki a laza talajból a kompérfészkeket.

Révülök a nyomóskútnál. Kaparok előre az időben.

...

Most visszafelé.

Lassan ideje a kitakarításnak.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr861328625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2009.08.25. 00:37:31

Augusztus huszadikán, mint mindig, krumplit ástunk. A csikó a szénát böködte az orrával a saroglyában. Apám megfejte a kancát a ceglédi fedelébe.

- Wir sind keine Ungaren! - gondoltam. (Nem ízlett.)

"Man könnte dagegenhalten, wir seien keine Brasilianer, sondern Ungarn. So weit, so gut. Und die Brasilianer sind noch immer bessere Brasilianer als die, die aus der Ferne Brasilianer sein möchten. P. Esterházy"

(Ellenvethető volna, hogy mi nem vagyunk brazilok, magyarok vagyunk. Igaz. És a brazilok mindig jobb brazilok, mint azok, akik messziről szeretnének brazilok lenni.)

Mint a krumpli: javunk a föld alatt! Ásni kell!