...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.09.30. 19:43 Csutakaszürkeló

Paradise

Címkék: élet halál meditáció hamlet gulyáskrém richard brautigan hollóháza gabriel syme

Tüzet is raktunk. Ültünk is mellette. Fehérzománcú pléhbögrében gulyáslevest is főztem, gulyáskrémből; rá volt írva a tubusra, hogy ilyet is lehet. Ugyanebből a bögréből, később, zománcrepesztő, hideg forrásvízzel fogat is mostam. Hűvös is volt, sötét is volt. Égbenyúló gyertyánok közt fészkelt a sátor. A levegőben röpködők is röpködtek és zümmögők is zúgtak. Az - akkor még - ifjú Gabriel Syme székelni indult, kezében szinte fluoreszkált a klozettpapír tekercsének fehére, és még mielőtt eltűnt volna a zümmögő röpködők uralta éjszakában, a hollóházi erdőszél hamletjeként meditatív síkra terelte darázscsípte kezemfejéhez tapadt intellektusomat.

"De van-e élet a halál előtt?" Kérdezte.*

Később, már a sátorban fekve, elszívtunk egy-egy cigarettát a szúnyogok elriasztásaként, az előlapot pedig, fentről lefelé és jobbról balra, gondosan becipzáraztuk, nehogy valami bigyó bemásszon.

Ilyen is volt. Ilyen se lesz.

A gulyáskrém tubusán ma már nem szerepel, hogy forró vízben elkeverve jó ízű leves készíthető belőle. Talán nem véletlenül.

 

*Ez amúgy egy graffiti.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr441418962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.01. 07:46:43

Talán ide kapcsolódik a ma reggeli felfedezésem, amit rögtön fel is csűrtem ide:

alkalmas.tumblr.com/post/201539323/s-tess-k-megtal-ltam-azt-a-sakk-ll-st-ahogyan

gabriel syme · http://magyarido.blog.hu 2009.10.01. 22:26:02

Sajnos (és őszintén sajnos) a konkrét esetre nem emlékszem. De meggyőződésem, hogy a 'Van-e élet a halál előtt?' mondat nekem _akkoriban_ egy Dusan Makavejev film megtekintése után jutott eszembe. A film: 'Sweet movie'. Cuki kis dalban éneklik, hogy 'Is there life after birth?', amit magyarra a fenti idézet formájában tettek át. Ugye akkoriban sokat jártam/jártunk a 'Művész mozi'-ba. Azóta már az épület sincs meg. "A vetemény helyén iroda áll"
Ami a legeslegjobban tetszik, az az, hogy a post bír a 'richard brautigan' tag-gel.
Remélem ez a mérvadó.

Kiváló tisztelettel:
Az arlói fafaragó

P.S.:
Arra emlékszel, hogy a köldököd alatt nem sokkal, a bőröd alá fúródott kullancsot a cigarettám parázsával égettem, hogy pusztuljon és ki lehessen szedni?

Csutakaszürkeló 2009.10.02. 09:18:04

@gabriel syme: Úgy gondolom, ennyi szado-mazo szükséges egy tartós kapcsolathoz - még férfiak között is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.03. 06:11:37

@gabriel syme: & @Csutakaszürkeló:

"Arra emlékszel, hogy a köldököd alatt nem sokkal, a bőröd alá fúródott kullancsot a cigarettám parázsával égettem..."

???

Nem lehet benneteket egy percre sem magatokra hagyni:-D

ü
bbjnick