...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.01.07. 02:11 bbjnick

Köztársasági elnök úr, ha meg nem sértem, inna velünk egy pohárkával ebből a félszáraz vörösből?!

Címkék: közösség nemzet magyarország európa magyarság kereszténység sólyom lászló balassi bálint 2010 méltóság zrínyi miklós magyar európai európai magyar

 
Sólyom László köztársasági elnök tipikus európai értelmiségi és, mint ilyen, gyáva ember. (És nem csak, mint „ilyen”: gyanítom, hogy alkatilag sem egy Zrínyi Miklós.) Az elmúlt években hallottunk-láttunk már tőle ezt-azt: inkább kevesebb, mint több sikerrel futotta – „elmonománozgatva”, eltaktikázgatva, elmoralizálgatva az őt körülvevő értetlen és alapvetően ellenséges politikai közegben – középszerű kűrjeit a dobostorta tetején , miközben folyamatosan és módszeresen hátrált és hátrált (el tudom képzelni, hogy minden egyes sikeresen lenyelt „ezt kikérem magamnak”-ot erkölcsi győzelemként megélve, elkönyvelve – mert, ugyan, hogyan lehetett volna másként…?).
 
Sólyom László köztársasági elnök tipikus európai értelmiségi és, mint ilyen, gyáva ember. (És nem csak, mint „ilyen”: gyanítom, hogy alkatilag sem egy Zrínyi Miklós.) És nem jól van ez így. Kilencven óta várja a feladat az alkalmas embert, aki úgy tud magyarként európai lenni, hogy Európában magyar. Aki világosan és magátólértetődően képviseli hovatartozását és elkötelezettségét nemzetéhez, aki érti és érzi a „közösséget” és aki „emberségről példát, vitézségről formát” adhat a méltóságát húsz éve kereső magyarságnak. Mielőtt még bárki ellenvetné, hogy ahhoz, hogy az a méltóság megtaláltassék, „ahhoz nem egy ember kellene”, megelőzöm és válaszolok: nyilván, nem egy ember kellene, de egy ember (mindenképp) kellene. És ha az épp egy közjogi méltóságunk volna, az bizonyára nem ártana az ügynek.
 
Sólyom László köztársasági elnök tipikus európai értelmiségi és, mint ilyen, gyáva ember. (És nem csak, mint „ilyen”: gyanítom, hogy alkatilag sem egy Zrínyi Miklós.) Ez évi újévi beszédével azonban újraértelmezte önnön helyét és szerepét. Néhány napig vártam, mielőtt ezt a bejegyzést kipakoltam volna, kíváncsi voltam a reakciókra. Valamennyien láthattuk, ezek a reakciók elmaradtak; s ez számomra csak megerősíti azt a tényt, ami a beszéd elhangzásának pillanatától nyilvánvaló volt: Sólyom László átlépett önmaga korlátain s már nem mint egy, Magyarország köztársasági elnöki pozícióját betöltő, gyáva európai értelmiségi szólt „Magyarország minden lakosához és a magyar nemzet minden tagjához”, hanem mint egy keresztény magyar gyáva európai értelmiségi, aki Magyarország köztársasági elnöke.
 
Milyen érzés, Elnök úr? 
 
„Karácsonykor a gyermek születése tölt el bennünket reménnyel. De a mi gyermekeinknek is meg kell születniük. Követelhetünk az államtól családbarát politikát, ám ehhez legelőször is családok kellenek, összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok. Továbbá a családok és az iskolák együttműködése. Az iskolaügy, amely nemzetünk jövőjének kulcsa, csakis akkor tud megújulni, ha az iskolák és tanárok támogatása nemzeti üggyé válik. Ha mind azon vagyunk, hogy az iskola olyan közösségként működjön, amely biztos értékekre, tisztességre nevel, s minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre.
 
A gyermekekben nemzetünk jövőjét látjuk. A magyar nemzetért a magyar állam is felelős, de leginkább a nemzet tagjai. Hiszen a nemzet lényege a közös vágy, közös elhatározás és akarat arra, hogy együtt kívánjuk folytatni gazdag örökségünket. Ez az örökség – a magyar nyelv, a magyar kultúra, történelmünk és magyarságtudatunk – közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül. S a szükséges megújulás alapja itt nem más, mint közösségünk átérzése, a magyar nemzet egészének szeretete.” (www.keh.hu/beszedek20100101_ujevi_beszed.html)
 
Köztársasági elnök úr, ha meg nem sértem, inna velünk egy pohárkával ebből a félszáraz vörösből?!
 
***
 

Apdét vagy kiegészítés, 2010. január 10.:

 
STRATÉGIAI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY
t e l : (+36-1) 224-5070
fax: (+36-1) 224-5031

bbjnick blogger úr részére
magyarido.blog.hu
 
NEM!
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2010. március 10.:
 
„Az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában”

(mandiner.hu/cikk/buntetheto_a_holokauszttagadas)
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2010. március 13.:
 
Gondolj! Gondolj! Gondolj!
 
 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr231653205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.07. 08:59:59

ehh, micsodás metamorfózis. piha.
kutyából nem lesz szalonna, ahogy az elnök kommunista apósa szokta mondani a vasárnapi ebédeknél, mikor az elnök az elhullott csontokat rághatta le. :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.07. 09:36:46

Kimosta maga azt a poharat kedves bbjnick...?
Sok mindenre hajlandó vagyok az állam polgárainak érdekében, de beláthatja a kérdésem nagyon is időszerű.

(...ne báncsátok a zállamelnök urat.Azonos évben, azonos napon születtünk.
Nem tudom ő is kéken született - e, és az ő nyakára is rátekeredett - e a köldökzsinór?
Én nem direkt csináltam, bár lehet, hogy jobban jártam volna, ha abban a kellemes melegben akasztom föl magam, de valószínüleg kiváncsi természetem okozta, hogy mégis előkerültem.)

Számomra a "leütés" egy írás elején rendkivül fontos.
Hát itt bizony megvan:

"Sólyom László köztársasági elnök tipikus európai értelmiségi és, mint ilyen, gyáva ember."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.07. 17:43:20

@Grift:

Tudod (tudod) ez egy (hogyisvancsak? "óvodás keresztény") gesztus részemről. Így, Vízkereszt idején (amikor a Háromkirályok/Keleti Mágusok a jászol előtt állva a Kisded előtt hódolnak), talán elnézhető egy h*lyekereszténynek egy ilyen gesztus:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.07. 17:59:12

@inszeminator:

Nyugodjon meg, kedves Elnök úr, mi tiszta népek vagyunk. Takarítunk magunk után.:-)

És: nem szeretnék mentegetőzni, szerintem előtted nem is kell (mentegetőznöm), mert (szerintem) te tudod, hogy én a kornak és a tudásnak nagy tisztelője vagyok. Sólyom Lászlót is tisztelem (mint embert). A "tipikus európai értelmiségi" kitétel egy magatartásformát ír le, melyet az Elnök úr igen gyakran követ. A bejegyzés éppen arról szól, hogy "mi van, mi lehet, ha nem ragaszkodik/ragaszkodna hozzá"?! Én naív vagyok és tudatlan, úgyhogy számomra sokat jelentenek az idei újévi beszéd idézett sorai. Többet, mint szép szavakat. Remélem, hogy a Köztársasági elnöknek is:-)

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.07. 21:42:45

Hmmm, hogy annyi volt a nyelnivaló az évek során, annak elsősorban a köztársasági elnöki tisztség jogkörei - illetve leginkább azok hiánya - az oka. Lehet ugyan az asztalt verni cipővel mérgünkben, mint Hruscsov az ENSz-ben, de annak semmi teteje. Nem változtat semmin. Illetve igen: nevetségessé teszi a "hőbörgőt".

S hogy ennek a restrikciónak nem csak a hátrányait élvezhettük húsz évig, azt visszagondolva a "patkány éveire" már magam is látom.

Nálunk ez egy kirakat-tisztség, s hogy legalább némi becsülete megmaradt a külső államok irányában, azért talán éppen ő tett egy kicsit.

Nekem kifejezetten szimpatikusan indokolta az első alkalommal, miért nem éjfélkor tartja a köszöntőt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 00:37:52

@Mormogi Papa:

Jajjj, jajjj:-D Ismét meaculpázok olyasmiért, amit (megyözödésem szerint) nem követtem el:-) "nem szeretnék mentegetőzni, szerintem előtted nem is kell (mentegetőznöm), mert (szerintem) te tudod, hogy én a kornak és a tudásnak nagy tisztelője vagyok. Sólyom Lászlót is tisztelem (mint embert). A "tipikus európai értelmiségi" kitétel egy magatartásformát ír le, melyet az Elnök úr igen gyakran követ. A bejegyzés éppen arról szól, hogy "mi van, mi lehet, ha nem ragaszkodik/ragaszkodna hozzá"?!":-)

Nem arról szól a történet, hogy "cipővel verjük az asztalt", hanem arról, hogy támaszt nyújtsunk egymásnak azáltal, hogy erősítjük egymásban a méltóság érzését.

Bíztam benne, hogy ezután a beszéd után kitör a "kofalárma", de, mint kiderült (és nem először, hogy), alattomosabb annál ezek (szóval: ezek), mint hogy nyíltan támadjanak:-( Egy kis sunyi "Ré papozás, csillagászozás" folyt ugyan, de hamar leálltak és az elhallgatás fegyverét választották.

Azért írtam erről a beszédről (mert más nem írt és), mert Sólyom László (szerintem) ilyen jó beszédet még nem tartott, mióta tisztségét betölti.:-) Megpróbáltam továbbgondolni, ami (szerintem) a beszédből következik:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 00:39:40

@bbjnick:
megyözödésem szerint=meggyőződésem szerint

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.08. 08:40:04

@bbjnick:
hát persze! formátlan és keresztényietlen morgolódásom nem is nemes gesztusodnak szólt, hanem egyenesen az elnöknek. remélem jól beszart tőlem is. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.08. 09:34:26

Elnézéstbocsánatotkívánokmegminden...

Senkit nem akarok én soha meaculpázásra ingerelni.

Nincs is miért - az ember néha úgy véli: jobb a békesség, s maga is... okosnak hiszi magát, s enged.

Szerintem az agyonhallgatás azt jelzi, hogy nagyon odatalált. A munkahelyi kollégák sem szóltak róla egyetlen szót sem. (Ők még a tulajdonosváltás előtt vették a Hírlapot.)
Mormoginé meg arról tudósított, hogy náluk többek szerint nem kellett volna ilyen nyíltan a váltást emlegetni, mert még előbúvnak a rejtőzködő szimpatizánsok (akik most hallgatnak, mint... megannyi ócska sír) és megintcsak lesz nagy meglepődés...
Hogy a bika ismét a Riskát... választotta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 18:42:00

@Mormogi Papa:

"Szerintem az agyonhallgatás azt jelzi, hogy nagyon odatalált. A munkahelyi kollégák sem szóltak róla egyetlen szót sem."

És a sajtó is k*ssol:-(

"Mormoginé meg arról tudósított, hogy náluk többek szerint nem kellett volna ilyen nyíltan a váltást emlegetni, mert még előbúvnak a rejtőzködő szimpatizánsok"

Nem jobb-e, ha előbúnak? Akkor legalább látjuk őket. Ellenben, ha rejtőzködnek, és a legváratlanabb pillanatban hátulról támadnak, akkor lesz csak meglepetés:-(

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.09. 17:15:15

@bbjnick: Idézem:
"... a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvántartásáról szóló törvény, valamint számos további jogszabály rendelkezéseire hívta fel a figyelmet. A főosztályvezető rámutat, ezek előírják, hogy az állami szervek kötelesek a feladatkörükbe tartozó ügyekben – így különösen az állami költségvetésre és annak végrehajtására, az állami vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre - a közérdekű adatokat bárki által hozzáférhető módon közzétenni, illetve erre irányuló kérelem esetén azokat kiadni vagy az azokba való betekintést lehetővé tenni. Ha az adott állami szerv, ideértve a kormányt is, a közérdekű adat megismerése iránti igénynek nem tesz eleget, akkor az igénylő bírósághoz fordulhat a közérdekű adat kiadása érdekében."

Nos, feleim - szerintetek ennek megfelelően jártak el 1998-ban ? És most ennek szellemében TÉNYLEG átláthatóan adják majd át? A gúzsba kötve táncolásról nem beszélve.
De a másik talán bíztatóbb lenne - ha nem jönnének a rohamosok gumiezmegazzal:

"Véleménye szerint ugyanakkor az nem tiltható meg, hogy a politikai véleménynyilvánítás jogával élve az egyébként jogszerűen működő pártokat bárki, így a politika szereplői is, és köztük a kormány tagjai politikai értékítéletüket kifejező jelzőkkel illessék..."

Nosza: illessük hát őket azzal, ami őket megilleti :-))) Csak bátran, feleim!
Aztán majd meglátjuk, amit meglátunk...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.09. 17:38:38

Viszont...
a "Ha per, úgymond, hadd legyen per!" eddig még csak igen sovány eredményeket hozott :-(((

Összegezve: elméleti lehetőség van, gyakorlati megvalósulás viszont csak elvétve.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.10. 02:26:38

@Mormogi Papa:

Sajnos, úgy tűnik, egyszerűbb ez ennél:-(

"Apdéttel" láttam el a bejegyzést:-(

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.10. 09:27:25

Hát ha már a Sóhernorbi is beleszólt, mit akarok én... ?

Csutakaszürkeló 2010.01.12. 10:21:54

rabbit, run
/updike/

és most ismét alámerülök egy hónapra

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.13. 20:16:48

@Csutakaszürkeló:

"és most ismét alámerülök egy hónapra"

:-(

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2010.01.15. 11:17:24

...mert már régóta szükséges volna egy nagyvonalú és fizetőképes mezszponzor...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.16. 00:01:14

@Csutakaszürkeló:

Tudod (tudom, hogy tudod:-)), a szponzorokkal általában az a probléma, hogy amennyit hoznak, legalább annyit visznek is:-(

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása