...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.03.02. 01:48 bbjnick

Gróf Széchenyi István pisztolyát porozza (2-dik levonás)

Címkék: nemzet magyarország széchenyi istván magyarság erkölcs kereszténység hűség karakter 2010 jellem méltóság 1860 mélymagyar széchenyi év 1844

 
E bejegyzés közvetlen előzménye:
 
„(…) Nem akarom most azt vitatni, hogy a nemzetiség dolga mennyire érdekes, − meglehet, hogy nagy részben talán aberratión alapul meggyőződésem, hanem nemzetiség, kifejlett nemzetiség nélkül nekem, megvallom, minden más progressio nem kell, erre állítok mindent, e nélkül mondhatom, egy zagyvalék nép leszünk, melynek talán több pénze lesz, a dögbőröket talán drágábban eladhatjuk stb., de ez engem nem mozdít; mindenelőtt áll előttem: hűség a fajtámhoz .(…)
 
(…) Ha egy bárkában ülök és abban van gyermekem és más gyermeke, és ha a bárkába bejő a víz, s előttem apodictice áll, hogy ezen két gyermeket benn nem tarthatom, az igaz, ha a magamét lököm ki és a másikat benn tartom, azt az újságban fogják hirdetni, de biz én inkább a magam gyermekét conserválom és a másikat kilököm. (…)
 
(…)
 
(…) Legyünk tisztában magunkkal; igen természetes, a magyar ezelőtt mélyen aludt, és most kapkod, és ez természetesen másképp nem lehet; de ha mi azt mondjuk, hogy a nemzetiség az alap, melyre mindent akarunk rakni, magunkkal ne jőjünk ellenmondásba, és ne gondoljuk, hogy ezen elem már oly igen erős, hogy halálos ágyából kiemelkedett, s hogy Magyarország már oly szilárd, miképp minden más elemeket magába felvéve, azokat megemészteni tudná. (…) Nincs arról szó, hogy az istennek akármi teremtését jogokból kirekesszük, mert felfogásom és vallásom érzelmem szerint azt szeretném, hogy e hazában minden ember, ki az isten képére van alkotva, egyenlő jogokkal bírjon és egyenlő terheket viseljen; és bár mondhatná mindenki valláskülönbség nélkül: nekem is van itt hazám! Ez az ultima tendentiám, ez a kikötőm, mely felé vitorlázok: de [m]int hű tagja a magyar fajnak, megvallom, hogy túlliberalismus által, egy túlzó indulat által vezettetve, magam gyermekét dobjam ki a bárkából, ezt másokért tenni nem fogom soha, és ezen hűséget minden más nemzetben tudom becsülni; de miután magyaroknak teremtett az alkotó, legyünk is azok, és legyünk tisztán magyarok. Ez vélekedésem.”
 
(Gróf Széchenyi István felszólalása a főrendiházban, 1844. október 1. –
 
Széchenyi István (Eybl Franz portréja)
 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr361801789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.02. 22:29:40

"a magyar ezelőtt mélyen aludt, és most kapkod, és ez természetesen másképp nem lehet; de ha mi azt mondjuk, hogy a nemzetiség az alap, melyre mindent akarunk rakni, magunkkal ne jőjünk ellenmondásba, és ne gondoljuk, hogy ezen elem már oly igen erős, hogy halálos ágyából kiemelkedett, s hogy Magyarország már oly szilárd, miképp minden más elemeket magába felvéve, azokat megemészteni tudná. (…) "
Kedves bbjnick, szerintem ITT az egyik lényeg, ami meghatározó kellene legyen a továbbiakban bárki számára, aki vélünk valamit kezdeni (vagy befejezni:) óhajtana.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.03. 08:34:16

Akad bőven olyan elem, melynek megemésztése bizony erősen hasfájóssá tehet egy nemzetet...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.03. 21:50:57

@Mihint: & @Mormogi Papa:

Nem szeretném magam ismételni, de mégiscsak fogom: látjátok, ha 1990-ben elkezdünk leltározni, ha számbavesszük, hogy mit vett el, mit hamisított meg, mit torzított el a kommunista diktatúra negyven éve és elkezdtünk volna szépen mérni, mérlegelni, hogy az új viszonyok között mire van szükségünk, mi hogyan állítható helyre, újítható meg... De ehelyett beléptünk a régi (kommunista) diktatúrából az új (balliberális) diktatúrába és a daráló tovább darált...

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.04. 08:28:19

@bbjnick: Hivatkozom első mondatodra a kettőspontig - az a 40 évi pusztai vándorlás...
Bár a "mi lett volna, ha..." típusú kérdések értelmetlenek; azért ne feledjük, a 89-es "elit" nem hagyta volna "bársonyosnak" az átmenetet - sok pártvezetőnek, katonának, rendőrnek, munkásőrnek... volt még otthon fegyvere... sokuknak olyan, amiről egészen egyszerűen "megfeledkeztek" valamikor.
A hadtörténetiben láttam egy gyufásdoboznál alig nagyobb ismétlőpisztolyt; a szöveg szerint az aprócska töltény hegyét a biztonság kedvéért méreggel preparálták...
Nos, én láttam annak a párját - egy aprócska forgópisztolyt, ami valahogy ottfelejtődött egy néhai "belügyér" fiókjában...
Akik beleszoktak a hatalomba, ragaszkodnak hozzá foggal-körömmel. Nem biztos, hogy így jártunk a legrosszabbul - bár meglehet: egy rövid, véres átmenet tisztább pályát teremtett volna.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.04. 21:04:27

@bbjnick: Nem volt erő erre '90-ben. A népek erufóriában vágyták a megbékélést. Fel lett csillantva a remény arra, hogy ezt TÉNYLEG sikerül tető alá hozni. A pillanat és a hangulat elmúlt. MOST eljött - végre - a számadás ideje, és ezt már csaknem mindenki így gondolja. Igazad van, ha akkor megtesszük, amit most kell, előrébb lehettünk volna. CSAK aZemberek nem értettek volna semmit az egészből. Nekünk meg feltett célunk - többek között - az, hogy azért ilyen se legyen még egyszer.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.05. 10:02:22

@Mormogi Papa: & @Mihint:

"(...) Ha azt gondoljuk, hogy a rendszerváltás technikai probléma, egy alkotmánycsere problémája, a politikai intézményrendszer problémája, akkor az egészet nem értjük. (...) A kerekasztal-tárgyalások során kitalálták, hogy technikailag hogyan lehet rendszert váltani. Aztán itt körülbelül megállt a gondolkodás, a napi problémák elvitték az embereket, és senki nem fordított arra komoly energiát, hogy ennek az intellektuális, erkölcsi hátterét megteremtse. Minden rendszernek, minden politikai rendszernek megvan a maga erkölcsi talapzata, ami igazolja, hogy mit miért csinálunk. Ezt csak akkor lehet egy alkotmányból levezetni, ha teljesen új helyzet áll elő – mint Amerika a XVIII. században vagy egy háború után. Magyarországon nem volt ilyen helyzet. Az alkotmányos rendet csak a polgárok erényei tartják fenn. Ehhez viszont sok gondolatnak, vitának, veszekedésnek, bárminek kell lennie, mert egy szabályozott rendszerváltást intellektuálisan-erkölcsileg meg kell alapozni – ez az alapozás utólag történik. Előbb volt meg a ház, mint az alapja."

Épp erről beszél (arról, amiről mi is beszélgetünk) Láczi András a Nagyítás c. újságban:-) Itt:

www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=507&tema_id=29

Vajon húsz év után valaki ébredezik vagy csak álmában átfordult a másik oldalára?:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.05. 13:15:32

@Mihint: én azt hiszem, hogy erő bőven lett volna rá. Éppen hogy az az euforikus hangulat adott volna erőt ahhoz, hogy húsz évvel ezelőtt szisztematikusan tisztázzunk mindent és rendbetegyük dolgainkat. Így tettek a csehek, ezt csinálták a balti országok és persze a nyugati testvér hathatós segítségével a kelet-németek is.
Nálunk a rendszerváltás folyamata hazug és rossz alkuk sorozataként jött létre és csak most, két évtized után döbben rá a társadalom (valóban rádöbben?), hogy hazug és hamis erkölcsi alapokon nem lehet új életet kezdeni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.05. 20:47:20

@Mihint: Műár megbocsáss, de - miféle megbékélést emlegetsz? Hiszen nem volt háború, de még csak összetűzések sem! Egyetlen nyavalyás apparatcsiknak sem rúgtak a sejhajába - még csak ennyi sem történt!
Az más kérdés, hogy néhányan úgy megijedtek már ennek a lehetőségétől is, hogy elinaltak - ki Ausztráliába, ki a Közel-Keletre...

Régi jó barátom verselte valamikor 72 táján:

"Vége lett a háborúnak -
már csak kicsi harcok dúlnak.
Odalett a fél karunk -
kicsi harcokban halunk."

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.05. 22:22:32

@Gasper: @Mormogi Papa: Arra céloztam, hogy húsz évvel erre kondicionálták a népeket. Az euforia, "megbékélés-hangulat" mesterséges kreatúra volt, hogy a rengeteg becsapott-megcsalt ember ne akarjon elégtételt venni rögtön, ahogy a muszka árnyéka alól kikerült a nomenklatura. Zseniális megoldást választottak: a régi, megszokott kápó térdre esett és bocsánatot kért, a nép pedig megrészegült önnön jóságától (t.i. hogy nem vertük őket rögtön agyon), ettől az erufória. És ettől nem volt erő sem a valódi, átgondolt, hűvös de hatékony lépésekhez: nem ezt kérte a nép. Maradjon minden legalább úgy, mint eddig, de már ne legyen kötelező. Az, hogy néhányan sejtettük (miaz hogy), hogy gondok lesznek ebből (pl. a stratégiai-tudományos fejlesztés AZONNAL meg lett állítva - én ott voltam a volt V.I.F.I.-ben), az senkit sem hatott meg, a kollaboráns "értelmiség" pedig ugyanazt a nótát húzta, mint a hatalom.
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.05. 22:39:32

Nem is beszélve a jelenlegi helyzetről. Konkrét példa: Széles Gábor pontosan annak a csoportnak a tagja volt, akik - elég olcsón - elprivatizálták a Videotont szőröstől-bőröstől (beleértve a hadi és számítástechnikai fejlesztést), ezért jómagam alapvetően és mélységesen gyanakodva nézek rá, mint prominens jobboldali "szakemberre". Miért kéne elhinnem, hogy a "nép vagyonát mentette jobb időkre" vagy valami hasonló marhaságot, amikor áldásos ténykedése során fél Fehérvár évekre-évtizedre munkahely nélkül maradt? A józanság ébredésének legkisebb jelére érzékenyen és örömmel reagálok-reagálnék(és vannak is ilyen jelek kétségkívül), de jelen formájában nekem nem nagyon tetszik a kormányra készülő alakulat. A többiek még annyira sem, de Ők számítanak most, akik vezetni fognak rövidesen. Szóval: nagyon aggódok, és - kicsit félek is (de nem ugyanattól, mint a ...).
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.06. 23:18:13

@Mihint:

"A józanság ébredésének legkisebb jelére érzékenyen és örömmel reagálok-reagálnék(és vannak is ilyen jelek kétségkívül), de jelen formájában nekem nem nagyon tetszik a kormányra készülő alakulat." --- írod.

Nagyon hasonló dolgokon rágódom én is:-( Lehet, megírom egy bejegyzésben...

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.07. 17:37:11

@Mihint: "Arra céloztam, hogy húsz évvel erre kondicionálták a népeket. Az euforia, "megbékélés-hangulat" mesterséges kreatúra volt..."

Igen, így már világos. :)
Ez sajnos valóban így történt.

Csutakaszürkeló 2010.03.09. 10:55:02

@Mihint: @Gasper: (Hang a kösségi könyvtár délelőtti méla csöndjéből /hála az összes égi erőnek, elromlott a rádió/): egy alkalommal, amikor eleve alacsony terhelhetőségű elmémmel már-már végzetesnek tűnő módon gabalyodtam bele az elmúlt időszak társ. és pol. szövevényeibe, érzékelvén, hogy elérte felindultságom az először háziállatokra, majd a családra is veszélyes szintet, feleségem a maga egyszerű módján azt mondta: "Azért azt vedd figyelembe, hogy a rendszerváltást a magyar társadalom többsége NEM AKARTA."
Én azt hiszem, induljunk ki innen, ne a duna-körös eufóriából.
Nagyon tanulságos Karátson Gábor Ötvenhatos regénye, amellett, hogy sok mindenben vitatkoznék vele.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.09. 18:27:48

@Csutakaszürkeló: "Azért azt vedd figyelembe, hogy a rendszerváltást a magyar társadalom többsége NEM AKARTA."

Hát ja. Ez elég közismert tény. Végső soron ez a társadalom elsősorban Mariahilfer-fílinget akart, de azonnal.
Való igaz, az eufóriától igencsak messze álltunk, de ettől függetlenül akkor ott, húsz évvel ezelőtt kellett volna tisztába rakni a dolgokat, nem pedig csak megszellőztetni, majd egész egyszerűen visszahúzni a kondenzcsíkos alsógatyát.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.10. 08:48:45

@Gasper: Bár a féknyomos alsót kifordították, az azért nem ugyanaz:-(((

Olyan volt, mont a fehérneműcsere a Vörös Hadseregben: Iván cserél Szergejjel...
süti beállítások módosítása