...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.03.19. 11:05 Csutakaszürkeló

Etimológia

Címkék: orbán nemecsek hajrá nirvána ács feri

Á.F. feleúton a Nirvánába, megjelent Szürke Lónak.

(A Nirvánába akkor jutsz, ha megsemmisül benned a nemtudás és az abból eredő rossz. Van, hogy nem árt egy kis külső nyomás. Á.F-nél legalábbis ez így működött.)

Fönn északon hidegek a hajnalok.

Napfölkeltekor Szürke Ló a William Henry erőd melletti tisztáson feküdt, hanyatt, tátott szájjal, szétvetett végtagokkal, a dértől csatakos fűben.

- Nemecsek Victor - szűrődött tompán a fülébe egy határozott kijelentés, amolyan deffiníció forma, és érezte, hogy valaki a talpába rúg.

- De vajon Ernő e az Orbán? - kérdezte az iménti hang. Szürke Ló fejét emelve eszmélt, és Ács Ferit látta meg a lábánál. Pislogott.

- Felnő-e? - Bámult Ács Ferire.

- Nem ezt mondtam - mérgeskedett Ács Feri, - de... - szelidült meg - tulajdonképpen így értettem. (El a Nirvánába)

Ahogyan Nemecsek Ernő (Victor) Ács Ferit a Nirvánába, úgy juttatta néhány kísérleti patkány teteme a prémvadász Szürke Lovat a harmatos fűbe, mert tegnap délután, amikor a dögöket az erőd kísérletező kedvű orvosánál meglátta, majd elkunyerálta, mélyen megalázkodva  végső kétségbeesésében, hiszen a csapdái hetek óta nem fogtak semmit, már birtokában volt az előzetes tudásnak, valami pre-dolognak, annak, hogy a hófehér patkánygereznát, mint hermelinszőrmét remekül lehet értékesíteni. Persze a William Henry erőd kereskedője erre a sumákságra rá fog jönni, de félárat akkor is fizet, mert elég huncut ember, és Szürke Lóval egyetemben vallja, hogy jó ez az úri népeknek Budapestre, a nyélbe ütött üzlet után pedig majd cinkosan egymásra mosolyognak, végül pedig Szürke Ló megiszik két liter kannás fehéret. "Hajléktalant". Így is lett.

Címkék: meglát, kunyerál, megalázkodik, önmegutál, sumákol, cinkos

Hajrá amerika! Hajrá indiánok!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr551851848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.20. 19:18:45

Kérem, ne ilyen vadul. Maga Ló:-) Ha annyira zavarja a ránk váró feladat azonban inkább írja ki magából. Sablon szöveget elhagynám.
"Ahogyan Nemecsek Ernő (Victor) Ács Ferit a Nirvánába, úgy juttatta néhány kísérleti patkány teteme a prémvadász Szürke Lovat a harmatos fűbe, mert tegnap délután, amikor a dögöket az erőd kísérletező kedvű orvosánál meglátta, majd elkunyerálta, mélyen megalázkodva végső kétségbeesésében, hiszen a csapdái hetek óta nem fogtak semmit, már birtokában volt az előzetes tudásnak, valami pre-dolognak, annak, hogy a hófehér patkánygereznát, mint hermelinszőrmét remekül lehet értékesíteni."
Szvsz. Magára nem a William-Henry erődben várnak az igazi nehézségek (később, a vízesésnél ugye?)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.20. 19:44:29

"(..)Igaz - tűnődött Namzi. - Régóta mondom, hogy az emberiség történelmének vége. Nincs tovább. Legjobb lesz, ha a mérget most valamennyien megisszuk. Ide hallgass, a háború óta őrzöm azt a korsó mérget. Magam főztem nadragulyából. Ott van a sarokban, fatáblákkal takartam el. Most megihatjuk.(..)"

Csutakaszürkeló 2010.03.23. 10:33:23

@Mihint: A 0086-osat is, légysziii...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.03.23. 14:17:03

@Csutakaszürkeló: Megkövetem. Így egymás után olvasva tényleg... :-(

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2010.03.25. 11:19:40

*******
s minden jót
kíván
1 hazátlan