...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.05.21. 22:20 bbjnick

Molnár Tamás adaléka a „Nemzeti Együttműködés Rendszeré”-hez

Címkék: közösség nemzet magyarország egyház társadalom liberalizmus szent magyarság állam erkölcs rend kereszténység molnár tamás hagyomány katolicizmus méltóság méltányosság mélymagyar civil társadalom

 
„(...)
 
(...) Konfliktusra hajlamos természetéből fakadóan a civil társadalom magától nem képes megalkotni az erkölcsöt, mivel akkor kolostorra hasonlítana. Ahhoz, hogy a civil társadalom létezzen és foglalkozni tudjon mérhetetlen mennyiségű ügyletével, az erkölcsnek és a korlátozó fegyelemnek kívülről kell számára érkeznie, parancsok formájában rögzülve tagjainak tudatában. E cél érdekében a civil társadalom felett állóknak és elsőbbséget élvezőknek kell elismerni azokat az intézményeket, melyek a dolgok természeténél fogva e feladattal (a fegyelem kialakításával) vannak megbízva. Nem újabb érdekkonfliktusról van szó, mert az eredmény a közösség jobb egyensúlyi helyzete lesz.
 
Nem kétséges, hogy a mára hegemón helyzetbe került civil társadalom erkölcs helyett középszerű szentimentalizmust hozott létre. Az uralkodó erkölcs, mely a mindennapi élethez kapcsolódik, és az a dolga, hogy igazolja a végeredményben egoista érdekek működését, megelégszik színlelt altruista érzelmekkel, melyeket elborítanak a divatos magatartást dicsőítő szlogenek. Kortársaink valójában csak a civil társadalom kereskedelmi ténykedéseivel képesek megbirkózni, azzal nem, ami a civil társadalmat meghaladja. Erkölcsi perspektívák úgyszólván nincsenek, most az állam és az egyház funkcióit a civil társadalom vállalta magára. Így az a benyomás keletkezik, hogy a bőség teljes, hiszen a civil társadalom egyszer s mindenkorra megfogalmazta a maga vallását, a maga végrehajtó hatalmát, a maga illemtanát és a maga törekvéseit. A többi intézményt és hatóságot épp csak hogy megtűrik, igazság szerint belülről már felemésztődtek és kiüresedtek. Következésképp meg vagyunk fosztva a hittől, az erkölcstől, nem vagyunk tudatában a korlátoknak, és -- ahogy számos szerző mondja, René Guénontól Louis Dumont-ig, Henry Corbintől Marcel Gauchet-ig -- elvették tőlünk a szentet, azaz a spirituális magot, mely nélkül a társadalom csak üres héj. Meglehetősen komikus, és ugyanakkor jelképértékű, hogy ez a héj lebeg az űrben, melytől még Pascal libertinusainak is meg kellene rémülniük, utasai viszont abban a hitben ringatják magukat, hogy meghódítják az ott lévő egyéb világokat, és gyarmatosítják őket előregyártott szemetükkel. Hozzátenni még egy »világ«-ot a miénkhez, amikor azt is éppen most semmisítjük meg! Ezért hajítjuk szemétre a múlt összes kozmológiáját.
 
(...)”
 
Részlet Molnár Tamás A liberális hegemónia c. munkájából (Olvasható itt, letölthető innét: www.ppek.hu/k99.htm)
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr402021855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.23. 19:15:15

Áldott Pünkösdöt kívánok kedves Mindannyiótoknak!
Üdv. Misi

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2010.05.24. 10:19:34

Köszönet. S minden jóut es kívánva csatlakozom az áldott pünkösdkívánságho'.
Ld. esetleg az alábbi főoldalán lévő béjegyzést es.
<a href="http://remuralom.blogspot.com/2010/05/kincs-vagyunk-amihez-ver-tapad.html">rém - uralom / kincs vagyunk</a>

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.24. 20:38:18

Kedves bbjnick!
Elolvastam a "művet", innen-onnan. Ellentétes érzelmek garmadáját szabadította rám, a "de jó is lesz"-től a "na most mi lesz velünk"-ös elkeseredésig bezárólag.
Kicsit messzebbről nézve, apróbb szokatlan, vagy oda nem illő/frappánsabb dolgon kívül két olyan ellentmondást érzek benne feszülni, amit gondoltam megosztok Veled, hogy hogyan látod.
1, A szöveg szóhasználata kísértetiesen "kádári" stílusú, beleértve a szükségtelen nagyotmondást (nejem azt mondja, hogy nem nekem írták :-)). Ugyanakkor (és ezek mellett) elég sok konkrétumot (is) magában foglal, és viszonylag logikusan épül fel, ami a "kádári" szövegekre nem volt jellemző.
2, A szöveg VÉGIG demokráciáról beszél, így-úgy építeni, meg azok vagyunk, meg ilyenek. Ámde ha az ígérethalmaz teljesül, nos akkor sok minden lesz ebből, csak demokrácia nem (ami nem feltétlenül baj:-)).
Külön érdekességnek tartom a Lincoln idézetet, abban a kontextusban, ahogy elhangzik:
(..)Összességében tekintve céljainkat, magunkra nézve érvényesnek ismerhetjük el Abraham Lincoln szavait: "Rajtunk a sor... hogy ez a nemzet Isten uralma alatt újjászülessék a szabadságban(..)
Ezt én kénytelen vagyok határozott szándéknyilatkozatnak tekinteni. (érdekes, a vincenteseknek is feltűnt ez az idézet, de ők nem ide, hanem a L. beszéd egyéb részeire koncentráltak, mint üzenet, jellemzően rettegős módon:))
Magyarán: a túltengő, propagandisztikus blabla túlnyomó többsége mélyén lappang egy-két nagyon határozott vonal. Bár jól érteném :)
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.24. 20:39:36

Jajj, ne haragudj, nem írtam, hogy a kormányprogram :-( bocsánat ha szétoffolom a MT. postodat.
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.24. 20:41:08

Bocsánat, nem írtam, hogy a kormányprogramról írok, elnézést kérek az offért:-(
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.24. 21:46:39

@sat.:

Áldott pünkösdöt, kedves @sat.:!

A linket is köszönöm (engedelmeddel a cikket beteszem ezen a blogon is ajánlóposztba).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.24. 22:18:20

@Mihint:

Próbáltak kihámozni én is, hogy mi a szellemi és legitim(iz)ációs alap, amire a kormányprogram épít. És, igen, demokráciában gondolkodik, aki írta (gondolkodnak, akik írták).

"2010 tavaszán a rendszerváltás óta először kapott egyetlen politikai erő alkotmányozó erejű demokratikus felhatalmazást Magyarországon. Ez az aktus történelmi felelősséget ró a most megalakult parlamentre . Az új parlament több, mint Magyarország hatodik szabadon választott parlamentje, az új Ház valójában alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament. A kétharmados többségű felhatalmazással a választók megbízták az új Házat és az új kormányt, hogy demokratikus eszközökkel forradalmi változásokat vigyen véghez a legfontosabb nemzeti kérdésekben."

--- ennyi és nem több a koncepcionális alap:-( Ennyi és nem több ez a "forradalom", ez a "társadalmi szerződés", ez a "nemzeti együttműködés rendszere". Aki többet, mást keres ezekben a "jelszavakban", az fölsöslegesen teszi.

A gondom ezzel pedig az, hogy első megközelítésre (taktikai megfontolások alapján) ez nagyon jó lehet így, mert olyan tartalommal töltik fel ezt a keretet, amilyennel csak éppen kedvük tarja. De!

És itt most, engedelmeddel, idézek egy régebb kommentemből:

""A felvilágosodás korában megpróbálták értelmezni a lényeges erkölcsi normákat, s azt mondták, ezek akkor is érvényesek volnának, ha nem létezne Isten (...). A felekezetek szembenállása és az istenképet elhomályosító válság közepette megpróbálták a legfontosabb erkölcsi értékeket távol tartani az ellentmondásoktól, s olyan evidenciát kerestek számukra, amely függetlenné teheti őket a sokféle megoszlástól és a filozófiák és vallási felekezetek bizonytalanságaitól. Így akarták biztosítani az együttélés, s általánosabb értelemben az emberiség alapjait. AKKOR EZ LEHETSÉGESNEK LÁTSZOTT, MERT A KERESZTÉNYSÉG ÁLTAL MEGTEREMTETT NAGY ALAPMEGGYŐZŐDÉSEK NAGYRÉSZT ELLENÁLLÓAK VOLTAK ÉS TAGADHATATLANNAK LÁTSZOTTAK. DE EZ TÖBBÉ NINCS ÍGY. EGY ILYEN BIZONYOSSÁG KERESÉSE, MELY KÉTSÉGBEVONHATATLAN VOLNA MINDEN KÜLÖNBSÉG FÖLÖTT, KUDARCBA FULLADT.

Még Kant valóban nagyszabású erőfeszítése sem volt képes megteremteni a szükséges, közös bizonyosságot. Kant tagadta, hogy Isten megismerhető volna a tiszta ész területén, ugyanakkor úgy állította be Istent, a szabadságot és a halhatatlanságot, mint a gyakorlati ész követelményeit, melyek nélkül, logikusan, számára sem volt lehetséges semmiféle erkölcsi cselekedet. A világ mai helyzete miatt nem gondoljuk-e, hogy igaza lehetett? Más szavakkal azt szeretném mondani, hogy a végletekig vitt kísérlet, hogy az emberi dolgokat teljesen Isten nélkül alakítsuk, egyre inkább szakadék szélére visz bennünket, az ember teljes pusztulása felé."

Bővebben és forrás itt:

magyarido.blog.hu/2009/07/14/egy_igazan_meltanyos_ajanlat

[És] A jelenlegi Orbán-kormánynak is ez lesz a legnagyobb problémája (...): a liberális demokrácia ideológiai alapjára nem lehet egy keresztény-nemzeti államot felhúzni. Most erre tesznek kísérletet, retorikával, parasztvakítással, elmismásolással igyekeznek eltakarni a konfliktusokat. Sokáig ez nem lesz lehetséges. Tiszta helyzetet kell majd teremteni."

Szóval: necces:-/

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.24. 22:44:09

@bbjnick: "a liberális demokrácia ideológiai alapjára nem lehet egy keresztény-nemzeti államot felhúzni. Most erre tesznek kísérletet, retorikával, parasztvakítással, elmismásolással igyekeznek eltakarni a konfliktusokat."
Ha ezt fogják tenni, akkor nagyon következetlen, káros és ostoba társaságnak fognak bizonyulni ezáltal. Kártékonyabbnak, mint eddig bárki, hiszen amit meg akarnak csinálni, azt megtehetik, ekkora szavazati hátszéllel, közbizalommal. Egyszerűen képtelenségnek tartom, hogy ez volna a céljuk, ez egyenlő a halálos ítéletünkkel. Ha van félelmetes jövőkép, ez k.b. számomra a legfélelmetesebb. Mindenesetre ez nem ok arra, hogy vakok legyünk, vagy másfelé nézzünk a lényeg helyett, és - sajnos - egyelőre nagyon is van realitása víziódnak. Bárcsak ne úgy lenne.
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.25. 22:55:01

Érdekes adalékra találtam a téma kapcsán:
www.poltudszemle.hu/szamok/2005_3szam/2005_3_molnar.pdf
(ez nem az a Molnár:)) Lényegében egy Kolnai-elemzés, azt gondolom igen lényeges dolgokat fejteget. (igazából a "Nemo iudex in causa sua" kapcsán turkáltam kikapcsolódás- és önmegnyugtatásképpen, így találtam:-))
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.26. 00:28:26

@Mihint:

Köszönöm! Belekukkantottam és igen érdekes olvasmánynak ígérkezik:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása