...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.07.31. 18:11 Csutakaszürkeló

Aktuálpolitikai bejegyzés a Csutak falun történetek falujából (bónusz tao te king!)

Címkék: kormány rogán antal közbiztonság ígéret dosztojevszkij tao te king

 

 
„Eeeeeeee…” /Rogán Antal a Hír-tv-ben/
 
Szó, szó, szó, szó…
„Ne azt, hogy mit mond, hanem, hogy ki mondja!”
„Ne azt, hogy ki az, aki mondja, hanem, hogy hogyan mondja!”
Bbjnick publikátorral ellentétben én városi környezetben nőttem fel, ezért aztán, az ő késői agyfejlődésével szemben (tudjuk, ingerszegény Tisza-parti tanyavilág, bélyeg ez egy életre), az én agyam igen korán túlburjánzott; kamaszkorom óta nem érdekel, ki mit mond, hozzám mit beszél, hiszen egyszerű halandó úgysem képes olyan tartalmakat közölni, amit méltatnék a befogadásra - már csak önvédelemből se -, a beszélő személyét sem értékelem semmilyen előítélettel, viszont… viszont kedves barátom, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, aki, mint az ismert, nem egyszerű halandó, minden sorával, meg persze személyes találkozásainkkor szintén – tegnap délután is itt ült a cserépkályha mellett a kanapén -, arra tanít, arra int, hogy figyeld árgus szemmel minden pici részletében azt, akivel épp beszélsz, és mindenkit a társaságban, mert valami van, ami rajtad kívül történik, valami lesz, amibe belekeveredsz, ó, hová jutott Iván Karamazov, ó, mit tettetek Miskin herceggel, figyelj én lelkem, érezd meg a rezdüléseket, ez a megismerés, nem a szó, szó, szó.
 
 
Óvé, kormánya fennállásának tizennegyedik napjára közbiztonságot ígért a falunak, ahol lakom. A huszonegyedik (körülbelül) napig ebből semmi nem látszott. Ekkortól (mondom, kb.) sűrűn kezdtek szaladgálni a rendőrautók.
A „Tökös” kénytelen volt megszabadulni a szekerétől, mert lépten-nyomon megállították – álló szekérrel pedig se terményt lopni, sem pedig a lepotyogó rajkók által a közlekedést veszélyeztetni nem lehet. A legjobb szándékkal is képtelenség.
A kiskorú F. K. elkezdett nem hugyozni a közkútba.
Éjszakánként a csend lett az úr, végig a falun.
Még egy helyben lakó rendőrt is megígért a főkapitányság.
Aztán, néhány hét múlva eltűntek a járőrök.
A „Tökös” újra szekerezni kezdett.
Nem lett saját rendőrünk.
Utána érdeklődtünk, megtudtuk, hivatalosan ez egy egyhónapos akció volt csupán.
 
Hát így mondták.
(Ki? Mit? Érdekes ez?)

 

"tudás által kormányozni az országot annyi / mint a tolvajok mestersége / de aki nem a tudás által kormányoz / az az ország áldása-szerencséje / mindkét lehetőséget aki is- / meri ismeri a Mértéket is / Mértéket tudni mindíg a Példával élni együtt / ezt a tudást már Elrejtezett Erénynek nevezzük / az Elrejtezett Erény / mélységes mély és messzire ér / vele fordulnak meg a dolgok / lám csak / már bent vagyunk a fősodorban"

(ford. Karátson Gábor)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr452189703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.03. 14:17:39

Hiába no, tudjuk jól: rombolni sokkal könnyebb és gyorsabban is megy, mint építeni. A költségekről nem is beszélve.
Mert azz a három dolog, ami Raimondo Montecuccoli szerint a háborúhoz kell, az kéne a békéhez is - de nincsen.

Korántsem vagyok elégedett az eddigi teljesítménnyel, de csodát várni azért… (ami különben is csak három napig tart, nem egy hónapig :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.03. 14:20:39

A hadvezér neve azért ugrott be, mert vasárnap volt a Szentgotthárdi csata (1664) évfordulója, ahol - hosszú idő után először - az egyesült európai haderő (!) megverte a törököket.
Viszont utána jött a rettenetes széthúzás - és ennek eredményeként a vasvári béke - merthogy az osztrák császár jobban félt XIV. Lajostól, mint a pogányoktól, és Magyarország is jobb volt neki gyengén, mint erősen…
Nem illene ebből okulnunk?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.04. 05:33:43

@Mormogi Papa:

No, "szentgotthárd" @Csutakaszürkelónak komoly hívószó:-) Gondolom, ha idetalál, nem állja meg, hogy ne fűzzön hozzá kommentárt:-)

És: nem hinném, hogy kevésbé szeretném, mint itt bármelyikünk, hogy végre egyenesbe álljon az ország rúdja. De annak bizonyosan nem a "vetítés" a módja. Amiről @Csutakaszürkeló ír, szerintem kulcskérdés. Ha ez a hatalmi gyakorlat rendszeresül (márpedig, ha X. falu így járt, mi a biztosíték, hogy többszáz másik nem jár(t) ugyanígy), akkor... Kiabálni kell, mert már nincs miből veszíteni, nincs hová hátrálni. Szerintem.

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.04. 16:06:19

@bbjnick: Hát hiszen ha minden egyes faluban, nagyközségben, városban stb. megértenék, hogy nincs más hátra, csak előre…
Akkor tán kisülne valami. de itt egyelőre folynak az utóvéd-harcok, mikben a volt koalapár eggymásra dobál mindent - s közben merevgörcsöt kapnak a mutogatástól, miszerint (tudom, kötőszó…) már elmúlt hatvan nap és még nincsen itt a kánaán…
Komoly erőfeszítésükbe kerülhetett az a nyögvenyelős ovégyalázás is, amit a Gondolán tettek közzé más elméncségeikkel együtt.
Szerintem jó, ha magunk között megbeszéljük a dolgokat, de ne adjunk lovat alájuk - legalább egyelőre ne. Úgy is fordítva ülnének rá, de azért óvakodjunk: vannak, akik nem a fejet keresik majd a nézésirányukban…

Csutakaszürkeló 2010.08.04. 18:17:19

@Mormogi Papa: Tudod, az az én (meg a szomszédom) problémája, hogy a fent említett néhány hét alatt, ha a kánaánt nem is hozták el (ezt egyébként az itteniek, akik falusi mivoltukból következően eredendően gyakorlatias gondolkodásúak, nem is várják), de a mindennapi életet komfortosabbá tudták tenni - egyszerű eszközökkel -, most miért hagyták abba? Miért hagyták abba?
Nálunk a fideszke négyes darab szavazattal verte a jobbikot az országgyűlési választásokon, kitalálod, mi lesz október 3-án?
Hajrá, Észak-Kelet Magyarország!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.05. 16:18:52

@Csutakaszürkeló: Mi lenne? Kötőszó… a durvábbik fajtából.

Más okokból megnéztem egy kis falu honlapját, ahol gyerekkoromban jártam egyszer. Nagyanyám régi ismerősénél, a helyi plébánosnál laktunk akkor, s reméltem, nyomára akadok - ha Neki nem is, hiszen biztosan hazatért már, de a hírének. Vagy emlékszik még valaki arra a két hétre, mikor a miséken orgona szólt Édesapám jóvoltából, az én lábatlankodásom és fújtatókezelésem mellett…

Nos a keresésnél az első, amit a gép kidobott, hogy a faluban a Jobbik 98 %-ot ért el - és a megyében volt nagyobb arányú nyerésük is…

Persze, tudom, mit jelent ez - csakhogy irreleváns. Legalább abból a szempontból, hogy most bizonnyal azok szavaztak rájuk, akik 93 körül azt mondták: ha jövőre a Torgyán nyeri a választsokat. aljő majd a Kánaán…

Na, ilyenek mindig vannak - én nem tudom komolyan venni őket -- talán ha kaszával jönnének a városba, komolyra fordulna a dolog - de így csak vihar a biliben.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.08.08. 08:50:49

Nem irígylem a keleti fertályt egyáltalán.
Tegnap falunapon jártam a szomszédban.
Ma már "fesztiválnak" mondják, mer' igy jobban hangzik.
"Barátfüle" fesztivál.
Olyanok ezek, mint szép aranysárga zsírfoltok a húslevesen.
( Ez egy rosszindulatú, mocskos megjegyzés volt, Piha! )
Együtt vagyunk, most itt, holnap nálatok, aztán meg...
Lepakolunk, kipakolunk főzünk, piknikelünk...
Nem ez volt az első az utóbbi dőben.
Ha visszagondolok rájuk, a legjellemzőbb mindegyikre az etnikum teljes hiánya.
Érdekes lenne tudni miért?
A másik jellemző a politika teljes hiánya, talán ettől barátságosak.
Nálunk sárgacsíkos párok járják a falut napközben is, de ez amúgy is dunántúl'.
Insz...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.08.08. 23:30:29

(..)a régi mesterek tudták jól mi az Út
nem is próbálták soha a népet
fölvilágosítani
szerették volna inkább
balgaságában megtartani
azért olyan nehéz kormányozni a népet
túlságosan is az okoskodásba tévedt(..)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.08. 23:43:50

@Mormogi Papa: & @inszeminator: & @Mihint:

Amíg @Csutakaszürkeló idetalál, addig be kell érjétek velem:-D

Én pedig csak azt tudom mondani, hogy van egy pont, amin túl nincs tovább. Nincs tovább sem méltányosság, sem bizalom, azon túl az "ostromállapot" szabályai lépnek életbe. Most fog kiderülni, hogy az új hatalom mennyire ura önmagának: képes lesz-e nem a könnyebb (a megúszós) megoldást választani és elmismásolni a problémákat, képes lesz-e, ha kell, kilépni az önmaga által emelt "díszletek" mögül és cselekedni.

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.08.08. 23:49:03

@bbjnick: Ahogy mondod, éppen úgy van. (ostromállapot) Hozzátenném, a cselekvés sora most már rajtunk is van :-) És: éppen akkor nem fogják megúszni, ha a könnyebb(megúszós) megoldást próbálják választani. Éppen ahogy mi sem :D
Üdv. Misi

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.08.08. 23:59:15

Ha már így benne vagyunk (Lao-Ce)
(..)azért ha a nagy ország a kis ország alá rendeli magát
a kis országot megnyeri magának
a kis ország ha a nagy ország alá rendeli magát
a nagy országot megnyeri magának
mert vannak akik alászállnak hogy nyerjenek
mások meg alul vannak úgyis eleve nyertesek
a nagy ország mást úgysem akarhat
magához von és táplál másokat
a kis ország mást úgysem akarhat
részt akar venni ő is és szolgálni másokat
megkapja ez is az is amit kivánt
de a nagynak alul kell tartania magát(..)
Vagy(és):
(..)cselekedj nem-cselekedvén
szolgálj szolgálattalanul
ízleld az íztelent
törpe vagy óriás
gazdag vagy szegény
gyógyítsa meg
sérelmeinket az erény
rajzolj bonyolultat
egyszerűségben
cselekedj nagyot
kis mezőben
bonyodalmak az Ég alatt
kezdetük egyszerű
nagy dolgok az Ég alatt
alapjuk kis mező
így hát a szentek
nagyságra ügyet se vetnek
a maguk módján így
nagyok lehetnek
könnyű ígérgetés
hitelre aligha lelhet
túlságosan bele találhatnak bonyolódni még
a túlságosan egyszerűek
vagyis a szentek
a bonyolultat bonyolultnak is veszik
ezért nincsenek soha
bonyodalmaik(..)
p.s. most jön @Csutakaszürkeló, és kéri recitálni a 0130-ast :-DD
süti beállítások módosítása