...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.10.06. 04:35 bbjnick

Párhuzamos kapcsolás (1. ábra)

Címkék: közösség politika választás nemzet kötcse magyarország demokrácia orbán viktor magyarság etikus logikus 2010 kondor béla passzív rezisztencia esztétikus demokráciakritika

 
„Húsz évig, a politika, a demokrácia céljellegére hivatkozva rúgott le magáról minden kritikát; most másról sem hallunk, mint a demokrácia eszközjellegéről. A demokrácia eszköz… No, de tolvajkulcs?” (Z. barátunk a kocsmában (nem szószerinti idézet))
 
 
Idézek egy kommentsorból (innét: mandiner.hu/cikk/20101004_ki_nyert_ma):
 
 
cutcopy 2010. október 4. 22:43
 
Ov tegnap végre jól megfogalmazta: Aki szavaz felhatalmaz, aki nem szavaz az pedig beleegyezik abba, hogy a többiek a nevében is felhatalmazzanak..!
 
(...)
 
bbjnick http://bbjnick.blog.hu 2010. október 5. 11:45
 
@cutcopy
 
„Ov tegnap végre jól megfogalmazta: Aki szavaz felhatalmaz, aki nem szavaz az pedig beleegyezik abba, hogy a többiek a nevében is felhatalmazzanak..!” --- írod.
 
Kikukáztam az Orbán-beszédet és Orbán nem ezt mondta.
 
Orbán így fogalmazott:
 
„Ami a részvételt illeti tisztelt Hölgyeim és Uraim, tudnunk kell, hogy azt tud befolyást gyakorolni a dolgokra, aki él a lehetőséggel, vagyis részt vesz a választáson. Aki nem megy el, az a többiekre bízza a döntést. Vagyis elfogadja a többiek döntését. Ez pedig számunkra, a magyar kormány számára azt jelenti, hogy aki elment, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, engedélyt adott a munkánk folytatására.”
 
A „többiekre bízta a döntést”, „engedélyt adott a munkánk folytatására” és a „beleegyezik abba, hogy a többiek a nevében is felhatalmazzanak”, a szavak stílusérték-különbsége miatt, messze nem ugyanazt jelenti.
 
Orbán „ügyesen” (ügyesebben) fogalmaz, de ez még nem jelenti azt, hogy igaza is van. Kötcsén ő maga hivatkozik a „sajátosan magyar gondolkodásra”, márpedig a magyar gondolkodás alapeleme a passzív rezisztencia. S a passzív rezisztencia nem engedély, hanem a tiltakozás egy bevett formája.
 
ü
bbjnick
 
***
 
Schmidt hadnagy ajánlja:
 

magyarido.blog.hu/2010/02/14/tanulsag_e_hitrege_nekunk_is

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr342349142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása