...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2010.11.18. 07:09 bbjnick

A zemberek és a zalapítás (Előhang)

Címkék: emberek valóság bereményi géza cseh tamás személy alapítás perspektíva mélymagyar újraalapítás nemszemély egy bogár osztrák prémesbogár aranyos rózsabogár

 
„Mondjuk, én ideteszem, te meg most odaállsz.
Aztán én állok oda, de akkor te meg ideteszed.” (1)
 
 
Ne beszéljünk személyekről, mert ez a történet nem személyekről szól. Hanem beszéljünk  perspektívákról, mert ez a történet perspektívákról szól…
 
 
 
Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata L.) baloldalt és osztrák prémesbogár (Trichius fasciatus L.) jobboldalt. (2)
 
***
 
 
Folyt. köv.
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr422456391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.11.19. 21:31:43

Mt. 6.
6.
Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
7.
És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg.
8.
Ne legyetek hát ezekhez hasonlók; mert jól tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt kérnétek tőle.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.20. 02:12:15

@Mihint:

A bejegyzésnek készül a folytatása:-)

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.11.20. 09:30:05

@bbjnick: Várom a folytatást türelemmel:-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.11.21. 00:02:13

@bbjnick: "See You soon" :) készülök kis összefoglalóra magam is, a firkáimon, de jó, hogy még szót válthatunk (tényleg, olvastad a Rákóczi postomat? mihint.blogspot.com csak beszélek mán' itt össze-vissza:))
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.22. 00:52:14

@Mihint:

Megyek, és elolvasom:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.11.27. 06:42:38

Ez most teljesen off, de most olvasom, hogy váratlanul, szívinfarktus következtében meghalt Tomka Miklós:

igen.hu/olvassuk/1502-meghalt-tomka-miklos.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.28. 01:15:19

@Gasper:

Nyugodjék békében!

Egyike volt azoknak a keresztényértelmiségi "bölényeknek", akik már a nyolcvanas években is jelen voltak (lehettek?) a közéletben. Nekem mindig is egy kicsit ellentmondásos személyiségnek tűnt: olyannak láttam, mint aki a mi kis magyar világunkban o'an "nyugatoskatolikus" allűrökkel mozog. Hogy ez jó-e, azt nem tudtam/tudom, de --- amennyit én a nyolcvanas évek "keresztényértelmiségéről" tudok ---, gondolom, belefért:-)

Nyilván, jelennek meg rövidesen róla szóló megemlékezések. Kíváncsi leszek,hogy: azok, akik a közvetlen közelében éltek, dolgoztak, ők hogyan látják majd szerepét-tevékenységét?

(Tudom, kicsit furcsán hangzik egy halálhír kapcsán, ha azt mondom/írom, hogy: minden ilyen esemény egyben alkalom (is) arra, hogy "számvetések" készüljenek arról, honnan jöttünk, hová tartunk. --- És ez most egyébként is nem csak lehetőségként, hanem szükségként is fölmerül:-|)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása