...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2011.09.09. 00:05 bbjnick

„Európa legstabilabb politikai rendszere” (Kiszolgál és kiszolgáltat és ami utána következik 3.)

Címkék: kötcse magyarország demokrácia elit rendszerváltás rendszerváltozás magyarság érték hatalom demagógia kiszolgáltatottság érdek rendszerváltoztatás mérték politikai osztály magyar elitek demokratizmus mérdek a rendszerváltás rendszere edelman eric

 
...A szocializmus ideológiája (a marxizmus-leninizmus) bizonyos érdekeket tekintett-kezelt abszolút értéknek-értékként (az uralkodó osztály, a munkásosztály érdekeit); az elmúlt húsz év liberálbolsevizmusa az egyéni érdek érvényesítését-érvényesülését emelte az abszolút érték rangjára. Az új (magát jobboldali, keresztény-nemzetiként meghatározó) hatalom deklaráltan (és nagyon helyesen) szakítani szeretne az előző két rendszer „értékhagyományaival”. Hogyan lehetséges ez? Honnan származhat egy új „mérték”? Kisebbségi és/vagy többségi érdekek abszolút értékké emeléséből („demokratikus úton-módon”) semmiképp. Hisz a mérték alapja az érték és nem az érdek, érdekek abszolutizálásából legfeljebb ha „mérdek” születhet, de nem mérték. Honnan eredeztethető egy olyan mérték, amely mindenkit egyenlően mér, nem sértve érdekét, tiszteletben tartva méltóságát?... (magyarido.blog.hu/2011/03/08/mertek_vagy_merdek_meg_mindig_kotcse)
 
 
 
 
Ha én most (feltéve, de nem megengedve) a Fidesz-KDNP összevont frakcióülésén üldögélnék Hajdúszoboszlón (a továbbiakban: Szoboszló) és a Miniszterelnök elménckedéseit hallgatnám arról, hogy mi vagyunk „Európa legstabilabb politikai rendszere” (www.origo.hu/itthon/20110908-viccelodve-gyozkodte-orban-a-ketkedo-fideszes-kepviseloket.html), (magamat ismerve) olyasféle gondolatok tolulnának fel bennem, mint amiket – még 2008 júliusában –, itt, e blog oldalain, már lejegyeztem (egyszer). Azt írtam akkor:
 
...Úgy a szocialisták, mint a balliberálisok teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy a posztszocialista társadalom (a diktatúrából éppen kilépő és a polgári demokrácia intézményi és társadalmi kereteit létrehozni-kiépíteni készülődő országlakosság) számára nem tudnak az átmenetre vonatkozó programot biztosítani. Szövetségkötésük első pillanatától máig – figyeljük meg – még csak föl sem merült efféle törekvés. Átfogó politikai, gazdasági vagy társadalmi koncepciónak még csak nyomával sem találkozunk sokéves kormányzásuk során; amit látunk, az a szociális demagógia és a doktriner liberalizmus olykor groteszk, máskor abszurd kombinációjának/kombinációinak kijátszása minden és mindenki ellen, ami vagy aki – vélhetően vagy tényszerűen –veszélyezteti pozícióikat. Gyakorlatilag nyers ideológiai terrort folytatnak a társadalom egésze ellen: koherens ideológia nélkül. Kormányzásuk nem más, mint (a házikedvencekkel együtt sem több, mint) két-, két és félmillió – nem is túlságosan bújtatott – diktatúrája tízmillió felett. Amely azonban (egy általuk is felismert és ezért rettegett) paradoxonon áll: „hogy pozícióinkat meg tudjuk őrizni folyamatosan harcban kell állnunk, blokkolnunk kell mindennemű szerves társadalmi szerveződést, önvédelmi mechanizmust, ad absurdum: le kell győznünk a társadalmat. Ám ezek a pozíciók csak egy működő, életképes (és így ellenállásra is képes) társadalomban képeznek értéket. Ha végképp megtörtük, legyőztük a társadalmat, akkor milyen pozíciókért is folytattuk/folytatjuk a harcot”?!... (magyarido.blog.hu/2008/07/27/a_harmadik_koztarsasag_balsorsa_2_dik_levonas)
 
Ha ott ülnék Szoboszlón (s efféle gondolatok tolulnának fel bennem) nagyon nyomorultul érezném magam és az első adódó alkalommal lelécelnék arról a frakcióülésről. Sétálnék a hűvös szoboszlói éjszakában, cigarettáznék és az a képtelen meglátásom támadna, hogy „a rendszerváltás rendszerét” nem buktatta meg „a mi fülkeforradalmuk” („mi” alatt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagságát értem, mert (hiszen) most képzeletben úgy sétálok a hűvös szoboszlói éjszakában, mint a frakcióülés egyik résztvevője), hanem, ha lehet, most jár csak igazán csúcsra. Igaz, hogy kidobtuk „a rendszerváltás rendszerének” léghajójából a – doktriner – liberalizmust, mely mint hatalomtechnikai eszköz végletesen elhasználódott, s csak felesleges ballasztként – holtsúlyként – terhelte a rendszert, de ezzel nemhogy megszabadultunk – volna – a rendszer doktriner demokratizmusától is, hanem éppen hogy felszabadítottuk, megerősítettük azt. „Ezek után nincs az az Isten, ami megállíthatna minket!” – hasítana belém. – „Népet ennél/annál jobban nem lehet kiszolgáltatni »demokratikus politikai elitjének«, mint ahogyan Miniszterelnökünk Kötcsén installálta számunkra a hatalmat!” [Itt, most, mint szerző, kiszólok a szövegből és arra kérem a tisztelt olvasót, hogy ízlésének megfelelően fejezze be a történetet. Könnyítésként adok három opciót, két valószínűtlent és egy harmadikat: 1) A megrendüléstől megrogynának lábaim és nekivágnék a hűvös szoboszlói éjszakának tíz után is nyitva tartó kocsmát keresni. 2) A felismeréstől erősen megéheznék és sietősen visszatrappolnék az ülés színhelyére (helyszínére), hogy a svédasztalon találjak még valamit. 3) Főzök egy teát, rágyújtok egy cigarettára, majd lassan, de biztosan, nyugovóra térek.]
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr653212859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 14:54:01

„Európa legstabilabb politikai rendszere”

én nem igazán értem mire gondol a proli, az államformára? vagy a parlament létszámára?

nyilván nem a pártjára, mert akkor azt mondaná, de ez tűnik legvalószínűbbnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.09. 17:43:08

@tesz-vesz:

Az „Európa legstabilabb politikai rendszere” azt jelenti: „Népet ennél/annál jobban nem lehet kiszolgáltatni »demokratikus politikai elitjének«, mint ahogyan Miniszterelnökünk Kötcsén installálta számunkra a hatalmat!” Se többet, se kevesebbet.

ü
bbjnick

Csutakaszürkeló 2011.09.09. 20:04:30

@bbjnick: (Sajátos szemszög:) De mit keres ez a sok senkiházi egy hajdúvárosban?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.09. 20:23:39

@Csutakaszürkeló:

Nem tudom, tudatában vannak-e annak, hogy Szoboszló hajdúváros? Lehet, hogy csak az iszapfürdő vonzotta őket:-)

ü
bbjnick

Balu424 2011.09.12. 20:49:40

@bbjnick: Így van. nagyon jó az iszapfürdő. Legalább szokják a földet :-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.13. 06:39:48

@Balu424:

Ugyan, csak irigykedsz, hogy nem a te habtestedet kenegetik jóféle gyógyiszappal és nem te nyerted a wellnesshétvégét, hanem a kétharmados frakciószövetségiek!:-D

ü
bbjnick