...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2011.10.18. 00:01 bbjnick

De nézzük a szuverenitás oldaláról a kérdést! (Kell(ene)-e (nekünk) szavazati jogot (választójogot) adnunk a Magyarországon nem életvitelszerűen élő (az életvitelszerűen nem Magyarországon élő) magyar állampolgároknak?)

Címkék: közösség magyarország magyarság állam állampolgárság választójog egység szuverenitás

 
1 jegyzet:
 
Kell(ene)-e (nekünk) szavazati jogot (választójogot) adnunk a Magyarországon nem életvitelszerűen élő (az életvitelszerűen nem Magyarországon élő) magyar állampolgároknak? Magyarország kormányának kötelessége a határain kívül élő magyarokkal a kapcsolattartás és --- ha az szükséges --- a különféle segítségnyújtás. De miért kell(ene) ehhez szavazati jogot (választójogot) adnunk a Magyarországon nem életvitelszerűen élő (az életvitelszerűen nem Magyarországon élő) magyar állampolgároknak? Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy szép és nemes dolog-e (sőt, nemzeti létkérdés-e) a határontúli magyarokkal a közösségvállalás, akkor erre nem lehet mást mondani, mit azt, hogy: természetesen. De miért kell(ene) ehhez szavazati jogot (választójogot) adnunk a Magyarországon nem életvitelszerűen élő (az életvitelszerűen nem Magyarországon élő) magyar állampolgároknak? De nézzük a szuverenitás oldaláról a kérdést! A magyar állam --- pillanatnyilag --- még, ugye, létezik. Ez az állam olyan, amilyen, de egy (hellyelközel) kompakt történeti, gazdasági, kulturális, közjogi stb. egység (némi túlzással: közösség). Ha én olyan állampolgároknak adom meg a szavazati jogot (választójogot), akik ennek az egységnek (közösségnek) nem szerves részei, akkor lemondok e közösség szuverenitásának egy részéről. Olyanoknak adom át a felettünk való döntési jog egy részét, akiket ezen döntések következményei közvetlenül nem érintenek. (Hogy én megadom a magyar állampolgárságot több tíz- vagy százezer, esetleg millió Magyarországtól elszakított vagy Magyarországról elszármazott szlovák, román, szerb, ukrán, izraeli stb. állampolgárnak, az 1 dolog (fölfogás kérdése, ki hogyan ítéli meg), de hogy ezek a szlovák-magyar, román-magyar, szerb-magyar, ukrán-magyar, izraeli-magyar stb. (kettős) állampolgárok (Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából, Izraelből stb.) döntsenek a magyar belpolitikai viszonyokról, tkp. a magyar állam ügyeiről, holott sem hely- és helyzetismeretük nincs, sem döntéseik következményeit nem kötelesek viselni, az azért már egy kicsit problematikus.)
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr443310822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.