...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2012.01.25. 08:06 bbjnick

...a közéleti (köz)beszéd még soha nem volt olyan mélyen, mint manapság...

Címkék: közélet nemzet kötcse kultúra magyarország közbeszéd liberalizmus magyarság keresztény kereszténység baloldal hatalom hagyomány tradíció balliberálisok nemzeti elkötelezettség dialektika nemzetkoncepció nemzeti lét hatalomtechnika


1 jegyzet

Én amióta erről (ú. é. arról) képet tudok alkotni (ezerkilencszázhetvenben születtem, szóval nem tegnap óta), azóta a közéleti (köz)beszéd még soha nem volt olyan mélyen, mint manapság. Egy ideje gondolkozom azon, hogy miért is van ez így(?); szerintem, mostanára, nagyjából-hellyelközel összeállt bennem a válasz.

Magyarországon a „köz”-ről való gondolkodásnak mindig is (ú. é. az elmúlt 20-30-40-50-60-70-akárhányisazamennyi évben) két karakteres módja volt: egy keresztény-nemzeti és egy balos (balliberális). Mára ez megváltozott: a F*desz hatalomtechnikai megfontolásokból (melyek náluk rendre mindent fölülírnak) „dialektizálta” a keresztény-nemzeti gondolatot (lásd: „kötcse”) és ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítette azt. Él és visszaél (a F*desz) a keresztény-nemzeti tradícióval (ill. (önkényesen) annak egyes elemeivel), de éltetni már nem szándékozik/nem képes (azt). Most kezd létrejönni (a) kultúránkban egy generációs hiátus (most lép „közéletileg értett” korba az első generáció, akik számára a keresztény-nemzeti hagyomány és gondolat --- akár azonosul(nak) azzal, akár elveti(k) azt --- már nem nyilvánvaló(ság), nem a „csomag” evidens része), amelyet (a generációs hiátust), a Fidesznek, mint deklaráltan keresztény-nemzeti erőnek, minden módon és eszközzel kipótolnia-kijavítania kellene (igyekeznie) --- ehelyett, látjuk, módszeresen „hizlalja” azt.

Ez a mostani (béke)menet jó alkalmat szolgáltat(hatna) arra, hogy ezt (most) valamennyien jó(l) (alaposan) végiggondoljuk!
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2012. január 26.:
 
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr263752105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutakaszürkeló 2012.01.25. 19:42:27

Ide írom, bár (de) "oda" szánom:
a szerző "bolondot mímelve próbál józannak maradni a bolondok között".
Ő egy negatív majom.

VI. Béla 2012.01.25. 19:43:42

bbj, az Egyház már a nyolcvanas évek elején kész volt. Alig ismertem olyan fiatalt a korosztályomból, aki hittanra járt volna.

A Fideszben pedig "kilóg a kálvinista lóláb", ahogy valaki a minap írta. Serénykedés, gazdagodás, nyakasság. Ez van.

A katóllikusok pedig még mindig gettóban élnek, még álneveken se írnak az internetre, tagfelvétellel szűrt gittegyletekben szidják a hitetleneket.

Uram, irgalmazz!

Csutakaszürkeló 2012.01.25. 19:47:07

Még egyszer.
Ide írom, bár (de) "amoda" szánom:
A szerző "bolondot mímel", hogy a "bolondok között józan maradjon".
Ő egy negatív majom.

egy_vélemény 2012.01.25. 21:57:46

Béla, nem fogod elhinni.
Fiam a nyolcvanas években nem egyedül járt hittanra. Sok, hasonló korú gyermekkel.
Szinte alig van az ismeretségi körömben olyan huszon, harmincéves, aki ne lett volna elsőáldozó.
Magam is katolikusként, amennyit fórumozok, megpróbálok nem bántani senkit a hitében.

Üdv bbjnick!
Annyi a zárójeled, hogy nem tudom megérteni, mijabaj?

egy_vélemény 2012.01.25. 22:59:52

Azt fölfogom, hogy baj van.
Érteni azért nem értem, mert az egész életünk folyása ilyen zárójellel szaggatott cselekvések(képtelenségek) sorozata.
Mert sokan tolongunk, megannyi érdek, s képviseljük muníciónk szerint.
Értelmes, érthető és átvehető, átvihető mondatokká kell szerkesztenünk. Az életet pedig kivitelezhetővé szerveznünk.
Ahogy vénülünk, praktikusan tőmondatokká.
Kérdéseken át, amik segítenek megtanálni mindenkinek a helyes választ.
Üdv!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.26. 16:49:16

@Csutakaszürkeló: @VI. Béla: @egy_vélemény:

A fene se' gondolta, hogy ez a szöveg olyan bonyolult volna:-) Kicsit "komplexebb", igaz, mint egy népszaga-vezércikk --- de hát mióta bűne az egy szövegnek, ha összetett?! A többszörösen összetett mondatokat, a komplex zárójelezést és a többes bővítményeket tekinthetjük akár egyfajta nyelvi leleménynek, ami betekintést ad a gondolat "genezisébe", amivel kibővíthető a szöveg értelmezési spektruma:-) [................../.]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.26. 17:01:30

@VI. Béla:

"A katóllikusok pedig még mindig gettóban élnek, még álneveken se írnak az internetre, tagfelvétellel szűrt gittegyletekben szidják a hitetleneket." ---- írja.

Ha jól meggondolja, ez, részben, természetes is. Ugyanakkor a katolicizmusban ott a hatalmas spirituális, szellemi és lelki kapacitás, hogy kitörjön ebből a tkp. kulturális gettóból. Ha ezt a "hatalom" fontosnak tartja --- és tesz érte ---, akkor (szerintem) a katolikusokon nem fog múlni.

ü
bbjnick

egy_vélemény 2012.01.27. 10:54:42

@bbjnick: nem a cikk bonyolult. A téma megközelítése kacifántos.
Mint amikor az ember lánya a bal kezét fölemeli, majd hátulról óvatosan megfogja a jobb füle cimpáját, miközben fejét kicsit megbiccenti, hogy enyhe nyomást gyakorolva jobbra fordíthassa a fejét, béfogva ezzel a szeme által eleddig meg nem figyelt jó(b)balsó szegmenset.
A népet igen közelről, mondhatnám ódalról, alulról, bévülről ... szagolni szoktuk.
Nem rühelljük, nem lenézzük, nem arctalan masszaként beszélünk róla.
Szokjuk.
Aztán szép lassan megszokjuk.
:-)
Üdv!

VI. Béla 2012.01.27. 14:50:14

@egy_vélemény:

jó magának. Én ha bémegyek a templomba, nem sok magamkorabelit látok.

egy_vélemény 2012.01.28. 15:08:26

@VI. Béla: Ja. Nekem tényleg irigylésre méltóan jó.
Ha bémegyek a templomba, soha nem a magam-, vagy a korabelit, hanem az örökkévalót keresem.

gabriel syme · http://magyarido.blog.hu 2012.02.02. 22:42:04

Hasznalj kevesebb zarojelet! Hidd el, lehet ugy is tobbretegu/kacifantos/duplafeneku a szoveg. Lasd peldaul G. K. Chesterton mester szovegeit.