...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2012.04.01. 11:09 bbjnick

Olvasom: „...lemondott tisztségéről, miután néhány hete bebizonyosodott, hogy kábelhiba miatt mértek...”

Címkék: demokrata demokrácia morál erkölcs fénysebesség józan ész méltóság értékvesztés ethosz méltányosság erkölcsiség neutrínó demokratizmus mértékvesztés kábelhiba kábelcsere kísérletsorozat olasz kutatók

 
Olvasom: „Antonio Ereditato, az OPERA-kísérletet koordináló olasz professzor lemondott tisztségéről, miután néhány hete bebizonyosodott, hogy kábelhiba miatt mértek tavaly szeptemberben a fénynél gyorsabb neutrínókat – jelentette be pénteken az olasz Nemzeti Atomfizikai Intézet (INFN).” (index.hu/tudomany/2012/03/30/lemondott_a_fenynel_gyorsabb_neutrinokat_mero_professzor/)

No, többek között, ezért nem vagyok én demokrata! Egy demokráciában egy kábelhiba miatt lemond a vezető tudós (aki pedig arról nem tehet!) egy kísérletsorozat vezetéséről, míg egy normális társadalomban (kábelhiba esetén) kicserélik a kábelt...
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr304353497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tricia McMillan 2012.04.01. 13:56:47

Teljesen logikusnak tűnik. Ha egy kábel rosszul érintkezik, produkálhat olyan hibát, hogy az áram egy kicsivel gyorsabban halad benne, mint fénysebesség, de ha megforrasztod rendesen, akkor betartja a fizika törvényeit, és fénysebességgel halad.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.02. 18:18:43

Bár nem ez a poszt valódi témája, de van magyarázat.
Egy részleges rövidzárlat miatt az áram rövidebb úton haladt, mint amivel számoltak. A rövidebb utat nyilván hamarabb járta végig - így a hosszabb úttal elosztva nagyobb (ti. a fényénél nagyobb) sebesség jött ki.
Egyszerű matematika.
Azt viszont továbbra sem értem, hogy ha egy részeg pályaőr rosszul állít egy váltót, s emiatt baleset következik be - miért mond le a közlekedésügyi miniszter, államtitkár, stb. Mint mondjuk Törökországban.

Tricia McMillan 2012.04.02. 19:51:48

Nem akarom nagyon félre vinni a témát, de nekünk is volt furcsa eredményt adó mérésünk, de még ellenőrizni kell, mert lehet itt is csak érintkezési hiba volt.
OFF01:
Van egy olyan érzésem, hogy lehet mégsem kábelhiba volt ott, hanem a fénysebesség átlépésének beismerése olyan áldozatokat követelne, hogy fent kell tartani a hazugságot.
OFF02:
Valóban szokás például Japánba, ha két percet késik a vonat, lemond a közlekedésügyi miniszter, de azt meg én nem értem, ha nálunk több halálos áldozatot követelő ipari katasztrófa esetén se kerül senki börtönbe, sőt még fel vannak háborodva, hogy nincs elég nyereség.

naneee3 2012.04.09. 11:54:26

Az is logikus, hogy egy tudós kételkedjen, tehát mielőtt értesíti a médiát, megismétli a kisérletet...és lám...

Hibázott, SAJÁT MÉRCÉJE SZERINT IS, vezekel, ezzel is előre viszi a tudományt!