...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2013.08.31. 05:53 bbjnick

Egy közszolgálati televízió meggyilkolása... [spot-lahyts]

Címkék: magyarország televízió 2008 2017 közszolgálatiság értékvesztés vizuális kultúra magyar televízió mozgóképes műveltség 2013 mértékvesztés

2008. szeptember 15-én írtam: ...Egy napban huszonnégy óra van, egy hétben százhatvannyolc óra, a magyar közszolgálati televízió m1 csatornája hellyelközel napi húsz, míg az m2 huszonnégy órában sugároz: tehát hetente több, mint háromszáz órán keresztül. Ebből a több, mint háromszáz órányi műsoridőből a közszolgálati magyar televízió, ezen a héten, kevesebb, mint tíz órányi műsoridőt szán a klasszikus játékfilmekre. (Ugyanakkor naponta minimum tíz órán át nyomja a bárgyúbbnál-bárgyúbb, igénytelenebbnél igénytelenebb tévésorozatokat.) Ebből a heti kábé tíz órából legalább hét későesti, illetve éjszakai időpontra esik (Kuroszava Álmokja, egy korai Hitchcock és – mert elfogult és nagyon, már-már erőn felül is nagyvonalú vagyok, hát „klasszikus játékfilmnek” tekintem a Fakó lovast – egy Clint Eastwood-opusz későeste, éjszaka kerül bemutatásra). Ami pedig emberileg számbavehető időpontban látható az az Egri csillagok (by Várkonyi Zoltán) és egy negyvenöt előtt készült „csoda” (Egy bolond százat csinál). Vizuális kultúra, mozgóképes műveltség, közszolgálatiság, Magyarország, 2008. Ui.: B*z’ki! Ha legközelebb tévétostromolni indultok, szóljatok nekem is!... (csupaszfilmesteszta.blog.hu/2008/09/15/egy_kozszolgalati_televizio_meggyilkolasa_1)

2013. június 24-én írtam: ...Tegnap este bekapcsoltam a tévét: vasárnap este a magyar közszolgálati televízió főadóján A 13-as című filmet vetítették (www.imdb.com/title/tt0798817/). Több, mint negyven éve televíziózom (ú. é. nézek tévét:-)), a mozgókép, a média az egyik szakmám; meglepetés engem már nemigen érhet e téren --- legalábbis, gondoltam tegnap estig! Először azt hittem tévedek, nem jól azonosítottam be a csatorna logóját a képernyő balfelső sarkában. De nem tévedtem: a magyar közszolgálati televízió főadójára kapcsoltam. Majd abban reménykedtem, hogy --- bár filmek esetében nem szoktam (amit már valaha láttam, néhány képkocka alapján nagy biztonsággal felismerem), most mégis --- tévedek: nem azt a filmet látom, amit látni vélek. De nem: a zinternetes „műsorújság” tanúsága szerint is, ez a film, az a film volt.

Amikor 2008-ban a fentebb idézett sorokat írtam, valóban azt gondoltam, közszolgálati tévé diszfunkcionálisabb, „döglöttebb”, mint a mi akkori köztévénk (volt), nem lehet. S mivel nem lehet, így, ha változás történik a tévé házatáján, attól csak javulhat a helyzet. Tévedtem! Nem kicsit, nagyon.

Az elmúlt három évben a köztévé (exponenciálisan) gyorsuló tempóban veszítette el minden közszolgálati jelleg(zetesség)ét: a szakmaiságot (a hírszerkesztési-, a vizuális esztétikai, közművelődési és közszolgálati tudást) felváltotta a (dilettáns) menedzserszemlélet, a műhelymunkát (s speciális műhelyek nélkül nincs közszolgálat) az „optimalizált” (dilettáns módon optimalizált) munkaerő-gazdálkodás, a legnagyobb csapás azonban esztétikai vonalon érte a köztévézést (ilyen következetesen és tévedhetetlenül rossz, fals ízlés, ami a közmédia gyakorlatilag minden aspektusát jellemzi, nem létezik, ez csak valamiféle elcs*szett kommunikációs és/vagy marketingpszichológiai koncepció terméke lehet). S ezen negatív tendenciák (természetük szerint) fájdalmasan manifesztálódnak (is) a műsorszerkezetben is: a közéleti vita teljesen eltűnt, helyét a hírműsorok vették át, a szolgáltató műsorok helyét a kvázi információs vagy pusztán szórakoztató műsorok, a köztévé közművelődési funkciót ma már egyáltalán nem lát el (az a kisszámú, ilyen jellegű műsor, ami még létezik, rossz minőségű és/vagy „nézhetetlen időpontban” sugározzák), ami pedig a (játék)filmműsort illeti... (nem egyszerűen arról vagy szó, hogy csak kommersz filmek kerülnek képernyőre, de --- megmagyarázhatatlan módon ---, azok közül is (szinte) csak a maguk műfajában hibásak --- magyarán: vacakok).

A tegnapi este azonban (ú. é. aztán) megadta a kegyelemdöfést a több, mint ötven éves magyar közszolgálat televíziózásnak! A 13-as című (vagy egy ahhoz hasonlatos tematikájú, látásmódú és minőségű) film közszolgálati tévében történő bemutatása (de ilyet, természetesen, sehol nem tesznek, csak nálunk) olyan komoly szakmai hiba, hogy bárhol a világon hatalmas felháborodást váltana ki és nagyon komoly következményei volnának. Csak nálunk nem.

Vizuális kultúra, mozgóképes műveltség, közszolgálatiság, Magyarország, 2013, a keresztény-nemzeti kormányzás harmadik évében... (bbjnick.blog.hu/2013/06/24/kegyelemdofes_a_vagy_egy_kozszolgalati_televizio_meggyilkolasa)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. január 3.:

...az m3 tévécsatorna nem számít közszolgálatinak(?!) és a szolgáltatók prémiumcsatornaként kezelik (csak a drága programcsomagokban szolgáltatják/a MindigTV-alapcsomagba sem került bele). Holott az MTV archívuma nemzeti audiovizuális archívum, amelynek minden kockáját az adófizetők pénzéből készítették!... Nohát, nohát! (Innét: mandiner.blog.hu/2013/12/30/nem_lehet_onhittnek_lenni_mandiner2013_iii?fullcommentlist=1#comments)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2017. március 16.:

...Legyünk méltányosak! Egy egyértelműen pozitív hozománya bizonyosan volt a forradalomnak a szavazófülkékben: az elmúlt öt-hat hónapban a köztévében több komolyzenei koncertet és filmklasszikust láthattunk, mint az azt megelőző húsz évben összesen. Én ezt valóban forradalmi eredménynek tartom... (bbjnick.blog.hu/2017/03/16/a_fulkeforradalom_hozomanya_245)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr225485701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.08.31. 19:48:27

Nem tudom, hogy jól látom-e, mivel ma már minimális időt töltök tévézéssel, de úgy érzékelem, hogy amit te hiányolsz a közszolgálati m1 műsorstruktúrájából, azt a szerepet leginkább mintha a Duna vinné. Holnap főműsoridőben például Gaál Holt vidékét adják, jövő hét szombaton Huston Máltai sólyomja, azt követően pedig a Napló gyermekeimnek lesz, és hét közben is lesz egy-két jó cucc, dokufilmek, egyebek. Ezzel együtt persze tényleg elég tré a Philipke vezette m1 filmes kínálata, bár tegyük hozzá, hogy igényes filmekből - és itt gondolok a nézhető kommerszre is - az egész világon egyre nagyobb hiány van.

Csutakaszürkeló 2013.09.06. 19:17:25

Aszondod: meghalt a király.
(nem)Aszondom: éljen a király!

Csutakaszürkeló 2013.09.06. 19:18:35

(a bőr hűljék a fejére)