...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2019.01.29. 01:11 Szabó A. Imre

Ne hazudj, bolseviki!

Címkék: média sajtó kommunikáció történelem irodalom kommunizmus radnóti miklós ady endre józsef attila kommunisták magyar irodalom irodalomtörténet bolsevizmus progresszió 2019 bolsevikek európai baloldal

Leközölte az újság az Európai Baloldali Sajtóiroda közleményét, hogy azt mondja: „Az Európai Baloldal nem a Jobbik, hanem Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós elköteleződésére támaszkodik. Elutasítjuk Karácsony Gergely és az MSZP alkuját a Jobbikkal és Puzsér Róberttel. (...) Számunkra a nemzetközi elköteleződést nem a rasszista gárdát szervező és náci karlendítésről hírhedt Jobbik politikusai adják, hanem Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós. (...)” [forrás & forrás] A közlemény megszövegezője Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal nevű (öndefiníciója szerint) marxista, kommunista párt elnöke.

Nos, kedves Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal nevű (öndefiníciója szerint) marxista, kommunista párt, a nagy büdös harci helyzet a következő: az Önök által hivatkozott költők közül nemhogy egyik sem volt kommunista, de, ha különböző okokból is, valamennyien igen lesújtó véleménnyel bírtak a kommunistákról! Ady Endrének politikailag és egzisztenciálisan polgári radikális-szabadkőműves kötődései voltak, a polgári radikálisok pedig a szociáldemokratákkal tartottak fenn kapcsolatokat, a kommunistákat élből elutasították (ebben az 1919-es Tanácsköztársaság hozott változást, mikor is a polgári radikálisok egy része csatlakozott a proletárdiktatúrához, míg mások szembefordultak vele; ez azonban Adyt már csak gyakorlati okokból sem érinthette, mivel 1919 januárjában elhunyt). József Attilának élete egy szakaszában valóban voltak arra irányuló ambíciói, hogy új marxista lírát teremtsen, ebbéli felbuzdulásában 1930-ban még a Magyarországi Szocialista Munkáspártba (a korabeli magyarországi illegális kommunista pártba) is belépett, esztétikai nézetei azonban olyannyira nem egyeztek elvtársaiéval, hogy 1934-ben kizárta a párt (azaz, József Attila esetében párthatározat mondja ki nemcsak azt, hogy nem kommunista, de azt is, hogy a kommunizmus ellensége). Ami pedig Radnóti Miklóst illeti, az ő alkatától teljesen idegen volt bármiféle kollektivizmus és aktivizmus, sohasem csatlakozott semmilyen politikai mozgalomhoz (ami a kommunistákat illeti, róluk feleségével, Gyarmati Fannival folytatott levelezésében konkrétan is megvetően nyilatkozik), önvallomásából tudjuk, hogy zsidó származása ellenére tizennyolc éves korától hívő kereszténynek tekintette magát és 1944-ben feleségével együtt, római katolikus szertartás szerint, meg is keresztelkedett.

Még harminc év sem telt el a kommunizmus magyarországi bukása óta és a kommunisták már újra gőzerővel terjesztik hazugságaikat? Nagyon nincs ez ám rendjén!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr6514595050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.