...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

E blog szerzői...

...nem sértődnek meg, nem kapnak sírógörcsöt vagy hisztériás rohamot, nem kiáltanak rendőrért, ha eltér a véleményed az övéktől.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2019.02.10. 22:30 Szabó A. Imre

Szuverenitás kérdése

Címkék: nemzet történelem magyarország 2004 európai unió magyarság állam katolikusok kereszténység függetlenség globalizmus katolikus katolicizmus államiság szuverenitás katolikus egyház 1920 1945 1919 mindszenty józsef progresszió 1918

Mindszenty emlékiratainak kritikai kiadását olvasom (Mindszenty József: Emlékirataim. Helikon K., Bp., 2015., 664 p. — a kiadvány nem csak a végleges szöveget, de a kézirat szövegváltozatait és a kimaradt fejezeteket, fejezettöredékeket is tartalmazza). Mindszenty bármilyen helyzetet vázol, hosszabban vagy rövidebben, de értelmezi is azt. Az emlékiratok a mára levonható sok tanulsága között az egyik különösen elgondolkodtató, ahogyan Mindszenty a szuverenitás-problematikát kezeli. Akár az 1918-1920 közötti időszakról, akár 1945 utánról – a két vesztes világháborút követő időszakokról, XX. századi történelmünk legkilátástalanabb és legkiszolgáltatottabb szakaszairól – van is szó, a nemzeti szuverenitás kérdése és igénye sokkal karakteresebben és határozottabban van jelen, mutatkozik meg a szövegben vázolt történelmi szituációkban, mint azok manapság bármikor is felmerülnek. Nem kellene újragondolnunk, mi is történt velünk 2004-ben?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr2714618522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása