...ami valóban van...

„… minden, ami valóban van, az elmúlt már, s (…) egyedül az van, ami valóban elmúlt. Aki ragaszkodni akar ahhoz, hogy az emberiség múltjának nincsen már tulajdonképpeni életértéke, hanem csupán figyelmeztetés vagy tanítás szempontjából hasznos a jövő számára – mert hiszen a múlt nem tud valóban cselekedni –, annak vállalnia kell azt is, hogy saját életét is a mai napig, sőt előre, az utolsó pillanatig megtagadja, mint értéktelent. Aki megérti azt, hogy a kultúra formát adás, az belátja azt is, hogy a legmagasabb formák, amelyeket megismerni az emberi szellemnek megadatott, pszichológiai értelemben mindig (…) menekülés – a jelentől – voltak.” (Johan Huizinga)

...az emberek szeretik ugyan az igazságot, de...

„Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? (...) Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak! Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább;  szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!” (Szent Ágoston)

Egyébként javaslom...

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Cato)

MAGYAR IDŐ

Mélymagyarveszély!!!

A legolvasottabb bejegyzések

Korábbi bejegyzéseink...

...teljes címlistája megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Keresztény-blogok

Címkék

Címkefelhő

A BLOG TARALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS)

Creative Commons Licenc

„keserűek vagyunk, amikor / nem akarunk példák lenni...”

2009.06.19. 13:53 bbjnick

Valóságigény (vázlat)

Címkék: közösség klán isten teremtés liberalizmus valóság tamás gáspár miklós remény tea kereszténység lelkiismeret modernitás klikk ideológia személy csontváry kosztka tivadar chesterton g k immunitás valóságigény

 

Az utolsó korty a reggeli második teámból olyan jólesett, hogy nyomban (szinte ellenállhatatlan) késztetést éreztem, hogy leírjam a következőket (s bár akkor, ott helyben, nem volt rá módom, amint tehettem, sort kerítettem rá); tessék:

„…Mégiscsak volt fordulat 1989-ben. Volt egy liberális évtized. Nem arról beszélek, hogy ki volt hatalmon, hanem arról, ki volt kulturálisan domináns. Ez nagymértékben megváltoztatta a gondolkodás- és beszédmódot. Jogi jellegűvé tette. Az alapjogi felfogás, ami nyomokban még mindig érzékelhető a magyar politikai diskurzusban, a liberalizmus hozzájárulása. A vérségi és tekintélyi viszonyok helyett a szerződéses viszonyok szupremáciájának elismerése (minden modernség alapja) Magyarországon a liberálisok - minden fasiszta előretörés ellenére valószínűleg maradandó - műve. Ebből adódik az individualizmus, szubjektivizmus, pluralizmus és az ironikus szkepszis térhódítása, amely annyira jellemző a magyar értelmiségre. A konzervatívra is.” (Nagy László - Gavra Gábor: TGM: „Provinciális, ostoba, népellenes szar”. Itt: www.hirszerzo.hu/cikkprint.111520)

Az elmúlt bő hatvan évben volt módunk kiismerni a doktriner megoldások természetét. A bolseviki tobzódás után az ultralib tébolygás olyan iskolát jelenthetett számunkra, ami akár többszáz évre is immunissá tehetne bennünket a „nagy ideológiákkal” szemben. De vajon így lesz-e?

Ha ragaszkodunk az elmúlt húsz év (állítólagos) eredményeihez – a „szerződéses viszonyok szupremáciájához”, az „individualizmushoz”, a „szubjektivizmushoz”, a „pluralizmushoz” és a mai magyar értelmiségre oly jellemző „ironikus szkepszishez” –, akkor (borítékolhatóan) nem. Ha a „történelmi szükségszerűség” és/vagy az „egyén” és az „alapjogok”, mint totemek, helyébe nem lép az „egyszeri, megismételhetetlen, teremtett és halhatatlan (örökéletű) személy” tisztelete, akkor az önmagától megcsömörlő individuum, nyilván, betölti történelmi feladatát. Ellenben, ha fölismerjük és megértjük helyzetünket…

Tarvágáson járunk, a modernitás tarvágásán. Ugyanakkor szabad akaratunk, lelkiismeretünk és többezer év tapasztalata is rendelkezésünkre áll az „újrakezdéshez”. És a remény (is), hogy a második lépés már sokkal könnyebb lesz, mint az első.

„Nem divatos manapság a kis közösségek előnyeiről beszélni. Azt mondogatják nekünk, hogy nagy birodalmakért és nagy eszmékért kell lelkesednünk. A kis államnak, városnak vagy falunak van azonban egy bizonyos előnye, melyet csak az nem vesz észre, aki szándékos vakságra kárhoztatta önmagát. Az ember, aki kis közösségben él, nagyobb világot tudhat maga körül. Sokkal tisztábban látja, mily vadul különböznek egymástól az emberek, mennyire hajthatatlanul járják a maguk útját. Az ok nyilvánvaló. Egy nagy közösségben mi magunk választjuk meg társainkat. Egy kis közösségben viszont társaink eleve adottak. Ebből adódik, hogy a csoportok minden extenzív és magasan fejlett civilizációban olyasvalaminek alapján jönnek létre, amit rokonszenvnek nevezünk, és e csoportok százszor inkább elrekesztik előlünk a világot, mint egy kolostor. A klán nem szűkíti be a világot; ami valóban beszűkíti: az a klikk. A klán tagjai együtt élnek, mert egyforma lebernyeget viselnek, vagy egyazon szent tehéntől származnak; ám lelkükben, a dolgok isteni szerencséje folytán, mindenkor több szín ragyog, mint bármiféle lebernyegen. A klikk tagjai viszont azért élnek együtt, mert lelkük egyforma; korlátoltságuk a szellemi koherencia elégtelenségéből és az önelégültségből származik: olyan fajta korlátoltság, mely a poklokat lakja. A nagy társadalom azért jön létre, hogy klikkeket alkosson. A nagy társadalom: táptalaj a korlátoltság számára. Gépezet, mely azzal a céllal működik, hogy a magányos és mimóza egyént megóvja a keserű és üdvös emberi kompromisszumoktól. Azért jön létre, hogy a szó szoros értelmében megakadályozza, hogy az ember keresztény lelkiismerethez jusson.” (Chesterton, G. K.: Eretnekek. Szent István Társulat, Bp., 1991., 109.-110. p.; a Világhálón itt (is) olvasható (sajnos, csak angolul): www.gutenberg.org/catalog/world/readfile?fk_files=908395&pageno=53 )

A valóság – Isten teremtett világa és rendje –a legjobb barátunk és szövetségesünk.

Egyszerű ez: mint a legjobb korty a reggeli második teából.

 
 
Csontváry Kosztka Tivadar: Lovasok a tengerparton
 
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarido.blog.hu/api/trackback/id/tr811195424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.19. 21:37:48

Nagy kérdés: a bloggerek vajon klikkerek is egyben?
A Jóisten bocsássa meg nekem - de nekem nem mindegy, kikkel vagyok együtt (mármint kötelező munkakapcsolatot kivéve, ámbár, ha tehetném...) akárhol.
v.ö: Az úr a pokolban is úr...

Amúgy Pater Brown egyik kedvenc nyomozóm - anglikánok között egy katolikus :-)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.20. 13:24:33

Szóval TGM és Chesterton.
Ez utóbbi megállapitásai mindig jólesőek, valahogy úgy érzem, - na igen igen én is ezt akartam mondani.

TGM - for president, ha valami nagyon okosat kéne mondanom. Annak ellenére, hogy érdekes felvetései vannak. Engem mostmár csak inkább szórakoztatnak matrjoska szerű gondolatbuggyanásai. Kiváncsi vagyok hová menend, s miért?
Nem tudom jól érezném e magam egy általa megálmodott országban?
Egyáltalán, volna e ilyen, vagy csak napi, de legalábbis aktuális blöff az egész?

Csutakaszürkeló 2009.06.20. 18:38:04

@inszeminator: Szerintem maga TGM már szerdán nem érezné jól magát abban a világban, amit kedden délután megálmodott...
Ha az én testvéremnek születik, gyakran hallhatta volna édesapámtól a "fiam, neked még a szar is ízetlen" szólamot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.22. 21:29:21

elterjedt a fasizmus mint a vírus! meneküljön ki merre lát! remélem én is a héten kapom meg a második állampolgárságom, most is azt várom, egy havi kárpótlásról mondtam le miatta.
(megszüntették a náczivadasz.blogspot.hu -z :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.22. 21:29:55

hu-t.
úgyhogy itt élem ki magam:D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.23. 00:15:01

@Csutakaszürkeló: !

Jajjj, hát te még sohasem hallottál a független értelmiségiek kritikai attitűdjéről?! :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.23. 00:32:53

Kedves @inszeminator:!

Sokat (no, azért nem olyan sokat:-D) gondolkoztam rajta: honnam veszik maguknak "TGM-karakterű" értelmiségieink a felhatalmazást a "permanens megmondáshoz"??? Miből gondolják, hogy őket valami/valaki felhatalmazta és, persze, kellő eszet is adott hozzá, hogy mindenkinél mindent jobban tudjanak és "megmondjanak"?

Nem tudom, csak sejtem, hogy ez valami balos-mítosz maradványa lehet. Mivel ők a progresszió, ezért gondoljanak bármit/tegyenek bármit (vagy annak éppen az ellenkezőjét) nekik csak igazuk lehet (mert, mondom, ők a progresszió). Ez egyfajta kiválasztottság/ihletettség/megszállottság lehet:-D Mindenesetre nekik nincs szükségük sem tárgyismeretre, sem intellektuális erőfeszítésre, bármikor, bármiről, azonmód-ahejt be tudják nyomni a "frankót":-(

"Kiváncsi vagyok hová menend, s miért?" --- kérdezed TGM-ről.

Bárhová és bármiért, nem számít, őt nem gátolja semmiféle "szellemi kötelem", és, mivel sohasem téved, így mindig igaza is lesz:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.23. 00:51:26

Kedves @Mormogi Papa:!

"Nagy kérdés: a bloggerek vajon klikkerek is egyben?" --- kérdezed.

Tegyünk különbséget a maezei bloggerek és a netelit (értsd: NET-elit) között:-D Egy többé-kevésbé épeszű mezei blogger tisztában van a virtuális dzsumbuj értékével és jelentőségével (eszközjellegével)és helyiértékén kezeli azt. Ellenben a NET-elit számára hadszintér ez is az információs hatalomért vívott harcban:-D Sok sikert nekik:-D

"...nekem nem mindegy, kikkel vagyok együtt (...) akárhol" --- írod.

Igazad van, szerintem is így az egészséges! Az ember őrizze meg önmagát az internet bugyrai között is. (Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy milyen erősen átalakítja a személyes kommunikációt is a "világhálózás", komoly személyiségformáló/átalakító hatása is van. Legyen. Csak ne az én személyiségemre:-D)

"Amúgy Pater Brown egyik kedvenc nyomozóm - anglikánok között egy katolikus :-)" --- írod.

Egy időben utánanéztem a világhálón és angol és amerikai blogok, oldalak tömege foglalkozik Chestertonnal. Elég komoly kultusza van Nagy-Britanniában és az USÁ-ban is. Nem lehet ez véletlen:-)

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.24. 23:51:54

@bbjnick: Köszönöm a válaszod :-)

Ne higgye senki egy pillanatig se, hogy csak a világháló alakítja át az ember személyiségét...
Nem szokásom ugyan durván beszélni, se káromkodni, de mikor régi katonatársammal hozott össze a sors, magam is megrémültem... magamtól.
Egy adott szituáció néha nagyobb hatással van rád, mint gondolnád.
Még annyit: aki ott is gondolkodó társ volt, azzal viszont húsz évvel később is úgy beszélgettünk, mintha tegnap váltunk volna el.
Az ember stílusát, néha beszédtémáját is alapvetően befolyásolja a környezet.
Nem egyformán kommunikálsz egykori ministráns-társaddal meg a volt függetlenített párt-titkárral ugye...
A lelkiatyádról, s (akinek volt még) cserkészparancsnokodról nem is beszélve.